Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи дійсно почалося загострення на фронті – як це пов'язано з війною на Близькому Сході
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно почалося загострення на фронті – як це пов'язано з війною на Близькому Сході

РФ зробила ставку на створення конфліктів у різних точках світу

11 жовтня 2023, 13:28
Поділіться публікацією:

На фоні різкої активізації росіян на сході, особливо в районі Авдіївки, президент України Володимир Зеленський зробив заяву, що настав завершальний період цієї війни. Також стало відомо, що Зеленський вперше візьме участь у засіданні формату "Рамштайн". Про що говорить ескалація на російсько-українському фронті? Чи пов'язано це із загостренням на Близькому Сході? Чи слід чекати на проривні військові рішення від наших партнерів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи дійсно почалося загострення на фронті – як це пов'язано з війною на Близькому Сході

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

На фронті бачимо лише зустрічні бої на кількох напрямках

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник розмірковує так:

"Заяву Зеленського, що це останній, вирішальний етап війни, можна було застосувати і до подій червня, коли розпочався наш контрнаступ. І до подій, які можуть статися згодом. Те, що Зеленський намагається якось артикулювати, мобілізувати суспільство – це цікава історія. Але на тлі програної інформаційної кампанії з мобілізації це виглядає гротескно".

Щодо нинішньої ситуації на фронті, за словами експерта, ми бачимо лише зустрічні бої на кількох напрямках та контратаки тактичного рівня. За його словами, нічого не виходить за удари двох-трьох бригад на окремих ділянках. Ми ведемо наступальні дії на Запорізькому та Херсонському напрямках, противник намагається там контратакувати. Є схід, де найбільше атакують саме росіяни. Але, наголошує Микола Мельник, це наступи саме тактичного рівня. Не по всьому фронту. Локально. А тому, вважає він, Україна з цим впорається.

"Рішення Зеленського вперше взяти участь у засіданні "Рамштайну" може бути пов'язане з тим, що минулий міністр оборони Резніков щільно асоціювався із цим форматом. І це, ймовірно, викликало певні ревнощі в Офісі президента, де не хочуть повторення подібної ситуації вже з новим главою МО – Умеровим. Насправді не має жодного значення, буде там президент України чи ні. Адже "Рамштайн" — це платформа, на якій зустрічаються міністри оборони країн НАТО та партнерів, узгоджуючи графіки передачі озброєнь Україні. Ми щось просимо, нам щось дають (чи не дають). З дипломатичної точки зору участь Зеленського підвищить рівень "Рашмтайну", але з практичної — жодних змін не варто очікувати", – вважає експерт.

Він не бачить прямої залежності між діями росіян в Україні та палестинців щодо Ізраїлю. При цьому вважає, що можна говорити про деякі стратегії.

"Росія давно зробила ставку на дестабілізацію. Де завгодно. У тому числі на Близькому Сході. В Африці. В Європі. Щоб ті ж європейці концентрувалися насамперед на своїх проблемах (а будь-який конфлікт породжує їх чимало, у тому числі – хвилі біженців). Водночас США зайняли дуже правильну позицію, вважаючи, що слід допомагати по максимуму і Україні, і Ізраїлю. З Сенату звучать вірні тези про те, що допомагати треба не потроху, а максимально. Даючи союзникам змогу перемогти, а не просто не програти. Це промовляють як демократи, так і республіканці. Не знаю, які плани мала Росія, підтримуючи ХАМАС, але ситуація зараз зіграла проти неї", – каже Микола Мельник.

Він сподівається, що події на Близькому Сході підштовхнуть Захід до надання більшої допомоги Україні – і військової, і фінансової.

"Якщо останнім часом у тих же Штатах вагалися, то зараз, коли палестинці актуалізували історію військових злочинів, вчиняючи дії багато в чому схожі на те, що РФ творить в Україні, наші союзники згадали Бучу і не тільки. І почала перемагати теза про необхідність збільшення допомоги для адекватного протистояння тероризму – як з боку ХАМАС, так і з боку РФ", – констатує експерт.

РФ зробила ставку на створення конфліктів у різних точках світу

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін не виключає, що активізація росіян на низці ділянок фронту може бути пов'язана з тим, що світова увага розфокусована. Зосередившись насамперед на ситуації з Ізраїлем.

"Показово, що на цьому фоні Зеленський прибув із неоголошеним візитом до Брюсселя, щоб уперше взяти участь у засіданні Рамшатайн. Зрозуміло, що буде зосередження на посиленні нашої ППО/ПРО, на прискоренні надання довгоочікуваних винищувачів F-16, навчання на яких уже проходять українські пілоти. Позитивні рішення партнерів у цьому ракурсі мають продемонструвати, що російські меседжі (у стилі на фоні Ізраїлю про Україну незабаром забудуть) не працюють. Є як Ізраїль, так і Україна. І країни Заходу однаково підтримують нас. І присутність Зеленського на заходах у Брюсселі в цьому сенсі є показовою", – упевнений політолог.

Немає сумнівів, продовжує він, що РФ зробила ставку на створення конфліктів у різних точках світу, щоби відвернути увагу від російсько-української війни. Як немає сумнівів і в тому, зазначає Олексій Якубін, що Захід це розуміє, бачачи координацію дій РФ, Ірану та Китаю.

Україні вкрай важливо продовжувати отримувати підтримку від союзників

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ поділився таким коментарем:

"Справді, відбувається певна геополітична накладка. І Росія максимально використовуватиме загострення в Ізраїлі, щоб активізувати свої атаки на Україну. Скориставшись тим, що увага США та Європи сфокусована на Ізраїлі та секторі Газа, на можливому розширенні конфлікту".

Саме тому, вважає експерт, РФ активізувала наступальні дії на тому самому Авдіївському напрямку.

"Україні дуже важливо, щоб союзники продовжували нам надавати не лише військову, а й фінансову допомогу. Інакше ми не зможемо дотримуватися плюс-мінус паритету у витратах на оборону з Росією, яка має намір наступного року витратити на армію 100 млрд доларів. А нам щодо паритету треба витратити на оборону хоча б половину такої суми. Самостійно ми таке не потягнемо. Тому і потребуємо підтримки з боку партнерів – фінансової та військової технічної", – пояснює Олексій Кущ.

На його думку, важливо посилювати акценти саме на цьому. Росія виграє за ресурсами, за кількістю людей. Перемогти ми здатні виключно за рахунок технологічної переваги. А забезпечити її нам може лише Захід, який має відповідні озброєння.

"Тому увімкнулась така важка артилерія у вигляді дипломатії. Після візиту до Румунії президент України Володимир Зеленський несподівано прибув до Бельгії, де у Брюсселі вперше взяв участь у засіданні формату Рамштайн. Зазвичай це відбувалося лише на рівні міністрів оборони. Але прибуття українського лідера дозволяє сподіватися, що ми зможемо досягти не лише збереження, а й розширення міжнародної допомоги для ефективного протистояння російській агресії", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що буде за допомогою України, якщо США переключаться на Ізраїль – яким може бути вихід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини