Головна Новини Суспільство Війна з Росією Четверта доба після підриву ГЕС: чи понесе РФ покарання – чим дивує цивілізований світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Четверта доба після підриву ГЕС: чи понесе РФ покарання – чим дивує цивілізований світ

Росія отримає по заслугах, коли остаточно буде зібрано всі докази її теракту на Каховській ГЕС

9 червня 2023, 11:57 comments1443
Поділіться публікацією:

Україна переживає четверту добу після підриву Каховської ГЕС, знищеної російськими окупантами 6 червня. Президент України Володимир Зеленський побував 8 червня у затопленому Херсоні, а також на, відчуваючих на собі наслідки трагедії, Миколаївщині та Дніпропетровщині. Він наголосив, що катастрофа на Каховській ГЕС — це не природне лихо і не вияв кліматичної кризи, а рукотворне, навмисне дійство, теракт, санкціонований Путіним. Теракт, на який поки що так і немає чіткої оцінки з боку світу. Натомість є катастрофічні наслідки для української екосистеми, для сільського господарства та загалом світового ринку продовольства. На цьому тлі особливо шокує, що росіян так і не вигнали із Ради безпеки ООН, де вони продовжують продукувати свою брехню, традиційно звинувачуючи у всьому Україну та Захід. Що на даний момент можна сказати про ситуацію, реакцію на неї та можливий подальший розвиток подій? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Четверта доба після підриву ГЕС: чи понесе РФ покарання – чим дивує цивілізований світ

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

На відміну від Росії, західні інститути ухвалюють рішення через процедури

Політтехнолог Петро Охотін закликає бути реалістами. За його словами, склад Радбезу ООН може змінитися лише внаслідок переустанови цієї структури, яка прийшла на зміну Лізі націй після кривавої Другої світової війни.

Щодо реакції світу на підрив Каховської ГЕС є прецедент розслідування катастрофи з МН-17, нагадує він. Йдеться про трагедію, яка сталася 17 липня 2014 року у небі над селом Грабове (Шахтарський район Донецької області, підконтрольний на той момент бойовикам створеної РФ квазіреспубліки "ДНР"). Там було збито літак Boeing-777 "Малазійських авіаліній", що виконував рейс MH17 (Амстердам — Куала-Лумпур). Внаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Спільна слідча група (JIT), до якої увійшли Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, довела через п'ять-шість років, що ЗРК "Бук", використаний для запуску ракети, що збила "Боїнг", належав 53-й зенітній ракетній бригаді (Підрозділ збройних сил РФ, що дислокується в районі Курська).

"На відміну від Росії, де суди можуть взяти під козирок, західні інститути ухвалюють рішення через процедури, – пояснює Петро Охотін. – Ці процедури передбачають розгляд різних гіпотез та подальше їх спростування чи підтвердження за допомогою аналізу фактів. Так, це буде довго, але потім до рішення не буде жодних питань. Впевнений, що Росія в результаті отримає по заслугам ще й за це екологічне лихо".

Дії окупантів свідчать, що вони, схоже, розуміють – недовго їм залишилося на українській землі

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко зізнався, що страшенно розчарований реакцією міжнародних організацій, зокрема екологічних.

"Відбулася катастрофа, яка роками ще даватиме про себе знати. Але все це практично непомічено пройшло повз екологів, які раніше влаштовували шум з куди менших приводів. Тут – екологічна, гуманітарна, соціальна катастрофа… А реакція м'яко кажучи млява. Наче бояться чогось. Або влаштовують якісь акції виключно за гроші", – розмірковує експерт.

Він наголошує, що завжди слід шукати – кому вигідно. І всі дані вказують, що знищення Каховської ГЕС вигідно саме росіянам. Які побоювалися контрнаступу ЗСУ на тому напрямку. І яким начхати на українську землю, навіть якщо вони вже вписали її в недоконституцію РФ як свою.

"Росіяни, схоже, ніяк не можуть зрозуміти, що надворі – ХХІ століття. Що є фіксація із супутників, іншими приладами, є перехоплення розмов. Що все можна відстежити. Ще восени президент України та інші представники влади попереджали, що окупанти завозять на Каховську ГЕС вибухівку. Але тоді наш наступ зупинився. А зараз, коли він відновився, загарбники виконали свій варварський пан, – наголошує Сергій Дойко. – І тоді, як Кремль традиційно бубонить "це не ми", в ефірі російських пропагандистських шоу відкрито кажуть, що треба бити по інших українських ГЕС. Начебто розписуючись у злочині на Херсонщині".

На думку експерта, такі дії окупантів говорять про те, що вони, схоже, розуміють – недовго їм залишилося на українській землі. От і відступають, намагаючись знищити якнайбільше.

"Ще одна ймовірна причина того, що сталося, – корупція, яка є однією зі складових частин Росії за всіх часів. У нині затоплених районах лівобережжя окупанти, що контролюють їх, будували укріплення, складували боєприпаси. Тепер усю першу лінію цієї псевдооборони змило. І хтось на цьому міг "напилити" мільйони рублів, вписавши у кошториси одну суму, а в реаліях зробивши в рази менше. Ну, а зараз кінці у прямому значенні слова – у воду", – пояснює Сергій Дойко.

Він також звертає увагу, що роспропаганда традиційно приплітає до того, що сталося США. Мовляв, чи не за вказівкою звідти, нібито, Україна підірвала дамбу.

"На цей рахунок говорив нещодавно з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком, – розповідає експерт. – І він наводить дуже прості та зрозумілі аргументи, які розбивають "доводи" рос-пропаганди. Крім уже сказаного вище (чому підрив був вигідний саме РФ), він звертає увагу, що США допомагають Україні домагатися справедливого миру, відновлення суверенітету та територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах 1991 року – усіма шляхами. Підтримуючи політично, дипломатично, озброєнням, фінансами. І який сенс давати вказівки Україні (навіть якщо гіпотетично припустити можливість, що офіційний Київ може дослухатися до подібних вказівок) підривати Каховську ГЕС? Щоб що? Далі давати гроші на ліквідацію наслідків катастрофи? У логіці рос-пропаганди – всі довкола повні ідіоти. Але якби так було – не США, а РФ мала б провідну економіку світу, процвітання, лідерство в усіх сенсах. Все, що Росія має лише у телевізорі. А Штати – в реальності".

Читайте також на порталі "Коментарі" – розслідування підриву Каховської ГЕС: чому Ердоган розкрив усі карти – як реагувати Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 червня 2023, 11:11

Тактика ідеологів комуністичних режимів, ховати свої військові злочини, за вчинками тих, ким вони скористалися. Так радянська влада і їх УПА-нквдісти десятиліттями кричали: Гітлер перший напав, а самі катували світ. Буде наука російським загарбникам. Після програшу стануть цапами відбувайлами. Ще і століттями фінаншисту Гетманцеву і його нащадкам репарації платити будуть, і все мало буде.


Новини