Головна Новини Суспільство події Зелене світло для F-16 і теракт у Чернігові: підсумки тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Зелене світло для F-16 і теракт у Чернігові: підсумки тижня, що минає

Триває робота над укладанням вже чітких двосторонніх угод України з основними союзниками

20 серпня 2023, 17:00
Поділіться публікацією:

Сили оборони України, незважаючи на брак необхідних озброєнь, перевагу противника в повітрі та негативні прогнози з боку окремих медіа та представників Заходу, продовжували цього тижня активну оборону та повільне, але вірне просування вперед на низці напрямків. Росія також активно атакує, зокрема в інформаційному просторі. Продовжуює вона і ракетний терор України. Свої битви веде українська зовнішня політика. Про найбільш значущі, на їхню думку, події минулого тижня (з 14 по 20 серпня) виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Зелене світло для F-16 і теракт у Чернігові: підсумки тижня, що минає

Візит Зеленського до Нідерландів. Фото: із відкритих джерел

Данія та Нідерланди отримали нарешті з боку США дозвіл на підготовку українських льотчиків та передачу нам винищувачів

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає за необхідне акцентувати на кількох значущих подіях.

"Цього тижня стало відомо, що Данія та Нідерланди отримали нарешті з боку США дозвіл на підготовку українських льотчиків на американських винищувачах F-16, а також на передачу нам цих літаків після завершення навчання льотного складу. Сама підготовка льотчиків та технічного персоналу вже йде. Це серйозний прорив, який дозволить у найближчій перспективі протягом найближчих місяців серйозно посилити ЗСУ", – пояснює експерт.

А в суботу, продовжує він, відбувся візит президента України до Швеції, дуже важливий, особливо в контексті обговорення того ж посилення ЗСУ.

"Зокрема, обговорювалися питання не просто отримання нами шведської бронетехніки, а й спільного її виробництва на нашій території. Також порушувалося питання отримання Україною шведських винищувачів Gripen. За словами Зеленського, тестові польоти українських льотчиків уже відбуваються. І це дає надію на те, що в найближчому майбутньому ми отримаємо сучасні західні винищувачі ще з одного джерела", – наголошує Петро Олещук.

Крім того, Швеція приєдналася до декларації безпеки для України, яку в липні було оприлюднено "Великою сімкою". Триває й робота над укладанням вже чітких двосторонніх угод, наприклад, між Україною та США, Україною та Великою Британією, зазначає політолог. Ну, а в неділю, робить висновок він, відбувся не менш важливий візит українського лідера до Нідерландів, де також була актуальна тема посилення ЗСУ бойовою авіацією.

Трагедія у Чернігові поставила багато незручних питань, на які потрібно дати відповідь

На думку політолога, медіа-експерта Дениса Гороховського, однією з ключових подій тижня є російський теракт (приліт ракети по драмтеатру) у Чернігові.

"Він спровокував громадський дискурс – з одного боку з питань власної безпеки, з іншого – щодо хайпу та політичних ігор (волонтери, які мають намір йти в політику) в умовах війни. Теза про те, що у всьому винна росія – однозначна. Так, саме росія напала на Україну, саме російські військові дали команду "Пуск", саме російська ракета вбила 7 людей у Чернігові (включаючи шестирічну дівчинку), травмувавши близько 150. І відповідальність з країни-агресора, країни-терориста ніхто не знімає. Але – чи розумно проводити подібні заходи у прифронтових областях та наголошувати у численних інтерв'ю, що це робиться спеціально, і із заголовком "нам не страшно"? Чи був достатній рівень конфіденційності та безпеки заходу, якщо російські пропагандистські ЗМІ відразу після прильоту публікують скрін особистого запрошення туди, яке нібито отримало вузьке коло людей? Запитань можна поставити ще багато. І всі вони будуть важливими", – наголошує експерт.

Ймовірно, продовжує він, мають бути рівні відповідальності. І те, що росія терорист, не означає, що в Україні треба заплющувати очі на певні речі, списуючи все на війну, вважає Денис Гороховський.

"Але є й інший аспект, – наголошує він. – Одне з перших відео моментів прильоту – дівчина у білій сукні позує перед камерою. У цей момент вже було оголошено тривогу. Зухвалість це чи безвідповідальність? Чи ми просто звикли жити за умов війни – і страх притупився? Трагедія у Чернігові поставила багато незручних питань, на які потрібно дати відповідь".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у чому важливість візиту Зеленського до Швеції – яку допомогу може отримати Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини