Головна Новини Суспільство події Який ризик із законопроєктом щодо мобілізації: у чому складність ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Який ризик із законопроєктом щодо мобілізації: у чому складність ситуації

Велика проблема в тому, що в новому законопроєкті про мобілізацію робиться ставка не на заохочення, а на примус

11 січня 2024, 17:00 comments1147
Поділіться публікацією:

Багатостраждальний законопроєкт про мобілізацію, поданий Кабміном до Верховної Ради ще 25 грудня, так і не дістався до зали засідань. Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, який "чаклував" більше тижня на цьому резонансному документі, у результаті 11 січня ухвалив рішення повернути законопроєкт ініціатору – з пропозиціями, які були напрацьовані в Комітеті та в робочих групах. Ситуацію довкола мобілізаційного законопроєкту експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі".

Який ризик із законопроєктом щодо мобілізації: у чому складність ситуації

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

Резонансні пропозиції спеціально вписали до законопроєкту про мобілізацію

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков називає те, що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію – деякими шаманськими танцями, які не призводять до результату, створюючи лише видимість старанності в ім'я досягнення цього самого результату.

"Мобілізація, безумовно, потрібна. Вона життєво необхідна для ЗСУ, а відповідно для власне існування України. Але очевидно й те, що мобілізація непопулярна у суспільстві – у тому вигляді, у якому проводиться, й у якому пропонує проводити влада. Тому всі політики намагаються від цієї теми сховатися. І те, що відповідний проєкт закону подає Кабмін, а не президент, він же верховний головнокомандувач – це вже свідчення того, що ми бачимо якісь політтехнологічні маневри, а не бажання досягти ефективного результату", – пояснює аналітик.

До того ж, продовжує він, у запропонованому варіанті примудрилися запропонувати стільки норм, які прямо порушують Конституцію, що це кричуще навіть для кульгавих українських законодавчих реалій.

"Був дещо оторопілим висновок наукового управління, яке обов'язково переглядає законопроєкти, що вносяться до парламенту. Воно чітко дало зрозуміти – таке неможливо навіть правити. Лише переписувати заново", – наголошує Олександр Кочетков.

Він нагадує, що в первісному вигляді законопроєкт давав військкомам якісь неймовірні права, яких немає ні поліція, ні податкова. Типу заморожування активів фактично без суду та слідства, без можливості захиститися. І так далі.

"Масу обурень викликав і намір мобілізувати інвалідів, а також тих, хто за ними доглядає. Загалом — безглуздість на безглуздості. У свою чергу депутати внесли ще чотири законопроєкти. Не могли ж вони залишатися осторонь цього "свята ідіотизму". В результаті склалася ситуація, коли урядовий законопроєкт повернули до Кабміну на доопрацювання (точніше – повну переробку). Думаю, з другої спроби спробують позбавитися найбільш одіозних норм (мобілізація інвалідів, небачені права військкомів, які – якби вони їх отримали – могли б в Італії та Іспанії не просто вілли, а цілі квартали скуповувати). Причому всі ці резонансні пропозиції спеціально вписали до законопроєкту, щоби народ злякався. А потім зрадів, коли їх заберуть. Не так бурхливо реагуючи на те, що залишать", – прогнозує експерт.

Але, наголошує він, найголовніше – навіть після того, як проєкт трохи підчистять, він не ефективно працюватиме. Тому що в ньому робиться ставка не на заохочення (створення певних стимулів для того, щоб люди йшли до армії), а на примус. До того ж у ньому відсутня соціальна справедливість. Не відчувається, що мобілізація стосується всіх, зокрема дітей депутатів, чиновників та іншої еліти, уточнює Олександр Кочетков. Без цих речей законопроєкт, навіть ставши законом, не працюватиме, попереджає аналітик.

"Військкоми отримають додаткові права – можливості для корупції, а ситуація з поповненням ЗСУ не покращає. Людей продовжать хапати на вулицях. А ті, хто підпадає під мобілізацію, продовжить намагатися уникнути її всіма мислимими та немислимими способами. У тому числі перепливаючи взимку річки, блукаючи цілодобово лісами-горами. Здійснюючи "геройства", за які на фронті могли б отримати орден. Отже, роботу над цим найважливішим законом я розцінюють як провальну. Можна сказати, що влада, якщо ще не вистрілила собі в ногу, то прицільно цілиться", – констатує експерт.

Законопроєкт надійшов до Ради сирим

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Ситуація навколо мобілізаційного законопроєкту підтверджує, що це складне питання. З одного боку – нам потрібна мобілізація (всі військові говорять про це), з іншого – запропоновані методи до певної міри віддзеркалюють те беззаконня, з яким гребли і гребуть на фронт людей у Росії. У волелюбному українському суспільстві це викликає зрозуміле роздратування".

Законопроєкт поступив до Ради сирим, як багато законодавства останнього часу, яке пишеться явно похапцем, акцентує експерт.

"Сіграло свою роль і те, що в Україні по суті відбувається централізація влади. Вона перебирає всі політичні перемоги – отримання допомоги, обмін полоненими тощо. Навіть військові перемоги перебирає вона. Але за такого розкладу збільшується й відповідальність. Коли не все гладко із отриманням допомоги, на фронті, з мобілізацією – концентрація влади повертається у вигляді бумерангу концентрованої відповідальності", – пояснює Катерина Одарченко.

На її думку, українське суспільство до кінця не розуміє, де закінчується відповідальність політичного керівництва – і розпочинається відповідальність військового.

"Оскільки законопроєкт про мобілізацію непопулярний, політична влада всіляко намагається від нього відсторонитися, – наголошує політтехнолог. – Що лише додає проблем. У тому числі – оголюючи проблеми концентрації влади. І першому плані виходить концентрація відповідальності. У тому числі – за погано продумані проєкти та рішення".

Читайте також на порталі "Коментарі" – від чого самоусунулась держава: що потрібно врахувати, перезапускаючи мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини