Головна Новини Суспільство події Як реагувати Україні на заклики розпочати переговори – на що сподівається Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Як реагувати Україні на заклики розпочати переговори – на що сподівається Путін

Лише ті держави, чиї території охоплені війною, мають справедливе право будувати мирні ініціативи та мирні плани

2 вересня 2023, 13:45 comments1934
Поділіться публікацією:

Україна увійшла в осінь, яка в дипломатичному плані обіцяє бути дуже непростою, про що попереджав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Зокрема, про спроби посадити Україну за стіл переговорів з Росією без деокупації наших територій, фактично – "заморозити війну". Як приклад недоговороспроможності Путіна глава українського МЗС навів приклад ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Той вважав, що після заколоту 23-24 червня "домовився" з Путіним. А в результаті його було підірвано 23 серпня разом з іншою верхівкою вагнерівців у літаку. Як нам відбитися від хвилі псевдомиротворців, яка з початком політичного сезону може набрати сили? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Як реагувати Україні на заклики розпочати переговори – на що сподівається Путін

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Держави, які справді хочуть миру в Україні та прагнуть стати частиною повоєнної глобальної архітектури безпеки, долучаться до виконання формули миру

Політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"Кожна держава, яка вважає себе суб'єктом і усвідомлює свої національні інтереси, використовуватиме будь-які способи, щоб наростити свій геополітичний вплив та реалізувати національні інтереси за рахунок інших країн. У тому числі – ворогуючих. Пропозиція "мирних ініціатив" – один із класичних способів нарощування геополітичного впливу. Якщо ти пропонуєш і до тебе прислухаються, це означає, що ти збільшуєш вплив. Якщо ігнорують – не збільшуєш вплив. Цей принцип відомий ще з часів Італійських воєн XV-XVI століть".

Тільки ті держави, продовжує експерт, чиї території охоплені війною, мають справедливе право будувати мирні ініціативи та мирні плани. У разі російсько-української війни, наголошує він, це право має лише Україна, оскільки саме на нашій території йде війна і саме наші збройні сили борються з окупантами.

"Президент Володимир Зеленський запропонував формулу миру, яка складається з 10 пунктів. Її підтримала ООН, Європейський Союз та провідні країни світу. Примітно, що під час голосування резолюції ООН за формулу миру Володимира Зеленського Президента України підтримала 141 країна з усіх континентів. Це – вагомий результат", – наголошує Сергій Биков.

Він упевнений, що держави, які справді хочуть миру в Україні та прагнуть стати частиною повоєнної глобальної архітектури безпеки, долучаться до виконання формули миру (обравши для себе, наприклад, окремі пункти).

"В Офісі президента повідомляли, що 30 серпня відбулася вже сьома зустріч із дипломатами іноземних держав, які виявили бажання долучитися до впровадження формули світу Володимира Зеленського. За дорученням глави держави цю зустріч проводив керівник ОП Андрій Єрмак. Таке міждержавне обговорення дозволяє забезпечити справедливість (Україна визначає пункти та шляхи реалізації формули миру) та можливість іншим державам долучитися до справжніх мирних ініціатив", – констатує Сергій Биков.

Путін вважає, що він відкриває можливість додавити Захід

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко зазначає, що це далеко не перша і точно не остання спроба РФ запустити інформаційну кампанію в стилі – треба домовлятися, всі хочуть миру і таке інше.

"Усі попередні спроби Кремля просувати подібні ініціативи, у тому числі через лояльних до країни-агресора політиків із різних держав, провалилися. Зараз кампанія з приводу "заморозки" війни – це явна демонстрація слабкості РФ, особисто Путіна. Все дійсно корелюється зі знищенням Пригожина. І має рацію Зеленський, стверджуючи, що це показало слабкість самого Путіна. Обіцяв гарантії безпеки, а потім – убив. І вірно на цьому акцентує Кулеба як на демонстрації недоговорності Путіна", – вважає експерт.

На його думку, наше завдання зараз полягає в тому, щоб консолідувати максимальну кількість країн довкола формули миру України.

"У середині вересня відбудеться засідання Генасамблеї ООН. І ми намагатимемося збільшити там кількість держав (у тому числі за рахунок Глобального Півдня) у підтримці головної нашої тези – територіальна цілісність та суверенітет України – запорука стійкого, реального миру. І ніяк інакше. На цьому робилися акценти 5-6 серпня на зустрічі в Джідді (Саудівська Аравія). Цю концепцію ми просуватимемо й надалі", – зазначає Ігор Петренко.

Вже проглядається, продовжує він, трансформація підходу низки країн до російсько-української війни. З огляду на те, що війна затягується, це ускладнює життя багатьом. І Путін вважає, що це відкриває йому можливість додавити той самий Захід. Мовляв, навіщо витрачати ресурси, підтримуючи Україну, давайте вже про щось домовимося.

"Ми ж, у свою чергу, маємо знову і знову пояснювати партнерам, що поступатися українськими територіями – це не рішення. Що будь-яка заморозка – відкладена ще агресивніша війна. Що будь-які поступки Росія сприймає як слабкість. До того ж – як можна домовлятися з недоговороспроможним Путіним, який до того ж оголошений у міжнародний розшук як військовий злочинець? Однак Путін сподівається на політичні процеси в інших країнах. Що вибори в США (до яких, щоправда, понад рік), у низці європейських країн послаблять підтримку ними України", – пояснює експерт.

Він упевнений, що нам важливо показувати консолідацію Заходу – з чіткою позицією, що мир можливий лише за деокупації всіх українських територій, покарання військових злочинців, покращення системи глобальної безпеки (у тому числі в енергетичній, екологічній, ядерній сфері).

"Також ми б'ємо на те, що всередині самої РФ йде розбрід та хитання. Що є сумніви у здатності Путіна контролювати ситуацію навіть там, – наголошує Ігор Петренко. – Так, у західних ЗМІ виходять різні явно проросійські публікації, є окремі заяви політиків та чиновників у ключі кремлівських меседжів. Це підтверджує, що РФ тривалий час витрачала час на пропаганду за кордоном, корумпування частини тамтешніх еліт, аналітиків, громадських організацій, журналістів. І зараз намагається вичавити з цього все, що можна. Але нічого не вийде. За фактом навіть повільний, але невпинний наступ ЗСУ демонструє слабкість країни-агресора. І що більше у нас буде успіхів на фронті, то менше можливостей у Кремля диктувати якісь умови. Осінь, без сумніву, стане непростим часом, нам доведеться знову і сова відбивати інформаційні атаки "миротворців". Але важливо продемонструвати, що це – не мейнстрім, а маргінальні думки".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому ця осінь може бути найскладнішою в історії незалежної України: думки експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 вересня 2023, 13:00

Питання в тому що не держава вирішує як суб'єкт, а купка корумпованих узурпаторів влади. Так завжди відбувається з тоталітарними недокраїнами. Світ має достатньо прикладів як реагує в таких випадках тоталітарний нацизм та його юдейська ідеологія. Просто ігнорувати всі заклики і звинувачувати всіх навколо, оточивши себе конфліктами як Ізраїль або Гітлер. Два чудових приклади плюс КНДР.


Новини