Головна Новини Суспільство події У що обернувся підрив Каховської ГЕС – чи здатний світ запобігти новим терактам
commentss НОВИНИ Всі новини

У що обернувся підрив Каховської ГЕС – чи здатний світ запобігти новим терактам

Не вперше неприємно здивувала ООН, лише з ініціативи нашої країни було скликано Радбез ООН з приводу катастрофи на Каховській ГЕС

27 червня 2023, 14:30 comments1706
Поділіться публікацією:

Три тижні тому, 6 червня, росіяни (у чому вже немає сумнівів) вчинили теракт – підрив греблі Каховської ГЕС. За даними Офісу Генпрокурора, Росія скоїла 190 кримінальних злочинів проти довкілля в Україні, причому 14 з них підпадає під визначення екоциду. Нині на горизонті – нова загроза, ймовірний теракт на Запорізькій АЕС. Що можна сказати про світову реакцію на те, що відбувається на даний момент? Хто і як себе проявив у цій ситуації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У що обернувся підрив Каховської ГЕС – чи здатний світ запобігти новим терактам

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Реакція світової спільноти має бути більш різкою

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання, уродженець Маріуполя, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера поділився такою думкою:

"В Україні давно перестали дивуватися з того, що творить Росія під час своєї злочинної агресії. А ось повільність Міжнародного Комітету Червоного Хреста у реакції на те, що відбувається, відверто здивувало. Не випадково на цьому у перші дні після каховської трагедії акцентував увагу президент України. Не вперше неприємно вражає і ООН. Лише з ініціативи нашої країни було скликано Радбез ООН з приводу катастрофи на Каховській ГЕС".

Сергій Магера наголошує, що наслідки екологічних злочинів російської армії в Україні позначатимуться ще довгі роки. Їхні масштаби вражають. Як і ті загрози, які ще можуть виникнути – на Запорізькій АЕС, на "Кримському титані" в Армянську. Наша розвідка вже вказувала на те, що РФ може влаштувати там теракти. Що обернеться екологічними катастрофами планетарного масштабу.

"Реакція світової спільноти, безумовно, має бути більш різкою. ООН настав час прийти до розуміння, що Росії після таких злочинів проти людства – не місце ні в Раді безпеки ООН, ні взагалі в цій структурі", – констатує нардеп.

Наразі вода зійшла, ситуація більш-менш стабілізувалася, але втрати – величезні, а на місці Каховського водосховища – майбутня пустеля

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко наголошує, що знищення Каховської ГЕС – безумовний екоцид. І через три тижні після цього чергового теракту, скоєного росіянами на українській землі, більшість країн світу визнали, що це злочин і проти людей, і проти природи.

"Понад мільйон га сільськогосподарських земель, які потребують поливу, позбавлені тепер такої можливості. І не зможуть здійснювати посівні кампанії щонайменше наступні п'ять років. Понад 100 тисяч га земель було знищено водними потоками, які йшли потужними хвилями після підриву греблі. Втрати аграрного сектора колосальні. Щоб все відновити потрібно близько 1 млрд доларів, роки роботи", – наголошує експерт.

Він нагадує, що величезних збитків завдано людям, які втратили житло, майно, а хтось і життя. Знищено активи підприємств – аграрних і не лише.

"Якщо підрахувати всі втрати, враховуючи і знищену ГЕС, йтиметься про понад 3 млрд доларів і понад п'ять років, необхідних на відновлення. Близько 30% суми – щоб відновити системи зрошення, повернути активи, які втратили підприємства", – пояснює Леонід Козаченко.

Водночас, зазначає він, окуповані території лівобережжя також потрапили під потік, який перемістив міни, щедро посіяні ворогом. І зараз вони опинилися в тих місцях, на які окупанти не очікували – і вони самі ж на них підриваються. Плюс – фактично було змито першу лінію російської оборони, частина загарбників навіть загинула.

"Наразі вода зійшла, ситуація більш-менш стабілізувалася, але втрати – величезні, а на місці Каховського водосховища – майбутня пустеля, шкідливі речовини, що потрапили до загального потоку після підриву, потрапили навіть у Чорне море. Із позитиву – країни, які нас підтримують, обіцяють надати відповідну допомогу, щоб ми змогли все відновити, – наголошує експерт. – Нам потрібні лише час, кошти та віра в те, що ми обов'язково повернемо все втрачене і навіть примножимо потенціал, який був раніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Путіна за підсумками заколоту Пригожина – що тепер буде з ПВК Вагнер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини