Головна Новини Суспільство події У чому важливість просування Формули миру: які результати саміту на Мальті
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому важливість просування Формули миру: які результати саміту на Мальті

В українському плані за рік роботи з'явилися детальні кроки щодо кожного з напрямків, конкретні пропозиції щодо тих рішень, які мають зробити окремі країни чи міжнародні організації

29 жовтня 2023, 12:44
Поділіться публікацією:

На Мальті протягом двох днів, 28 та 29 жовтня, проходив саміт за українською формулою миру. Після суботніх консультацій пройшли і недільні. За словами президента Володимира Зеленського, у заході взяли участь радники глав держав та диппредставники із 66 країн. Вперше участь у такій зустрічі (раніше були в Данії та Саудівській Аравії) взяла Вірменія – поки що союзник РФ по ОДКБ. Які висновки можна зробити зараз? Якою є можливість вийти на деякі переговори до кінця року? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У чому важливість просування Формули миру: які результати саміту на Мальті

Мирний саміт з України на Мальті. Фото: сайт Офісу президента

Важливо посилювати міжнародний тиск на РФ

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що український план "Формула миру Зеленського" продовжує бути основним сценарієм мирного врегулювання війни в Україні. Дуже важливо, на його думку, що Україна зберігає ініціативу в цьому питанні, а інші країни тим чи іншим способом реагують на активність українських дипломатів.

"Формула миру" також є найбільш деталізованим планом, наголошує Ігор Попов. Порівняно з нею інші альтернативні плани залишилися лише на етапі політичних декларацій.

"В українському плані за рік роботи з'явилися детальні кроки щодо кожного з напрямків, конкретні пропозиції щодо тих рішень, які мають зробити окремі країни чи міжнародні організації. Більшість цієї конкретики поки залишається закритою, цього вимагає дипломатичний протокол і повага до партнерів", – пояснює експерт.

Українська сторона, продовжує він, запропонувала різним країнам активніше брати участь у реалізації тих пунктів, які є для них пріоритетнішими. Таким чином, були сформовані робочі групи за основними напрямками.

"У зустрічі на Мальті взяли участь представники понад 60 країн. Приміром, уперше в такій зустрічі взяла участь Вірменія на рівні Голови Ради безпеки Армена Григоряна. Важливо, що у зустрічі беруть участь не лише постійні союзники України, а й країни, які належать до "Глобального Півдня" – Бразилія, Південно-Африканська республіка, Індія, Туреччина. Частина їхніх представників прибула на Мальту особисто, частина підключається в онлайн-режимі. Навіть, якщо деякі країни мають окремі зауваження щодо українських пропозицій, вони беруть участь у діалозі і обмінюються аргументами, – зазначає Ігор Попов. – На жаль, на цю зустріч не підтвердив приїзд представник Китаю, хоча він брав участь у серпні у зустрічі у саудівській Джидді".

Наступне завдання – проведення Глобального Саміту миру за участю глав держав. Але терміни цього заходу називати поки що зарано, хоча Україна зацікавлена і готова провести його якнайшвидше, підкреслює експерт.

Але навіть до проведення саміту "формула миру" вже реалізується, наголошує він. Продовження роботи "зернового коридору" - багато в чому наслідки домовленостей щодо продовольчої безпеки.

"На Мальті оголошено про чергові успіхи щодо обміну полонених та утримуваних цивільних осіб. Винятково важливим є обговорення безпеки ядерних об'єктів, – упевнений Ігор Попов. – Поступове зростання кількості учасників багатостороннього діалогу та реалізація намічених планів – це важливий елемент міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою встановлення справедливого та стабільного миру в Україні".

Те, що відбувалося на Мальті – це позитивні рухи

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Тактично та й стратегічно вся ця епопея з Формулою миру – правильна для нас. Оскільки вона змінює (поступово, можливо, повільніше, ніж хотілося б) ставлення світу до російської агресії проти України. Ставлення, яке в деяких було як до регіонального конфлікту в межах колишнього СРСР".

Зараз, пояснює експерт, приходить, хоч і із запізненням, розуміння того, що події, що відбуваються на території України, впливають і на те, що відбувається у всьому світі. Це і питання продовольчої безпеки, і зрушення між державами, які претендують на глобальну роль, та дії агресивних режимів (Путіна та його партнерів) з метою розпалити якнайбільше гарячих зон на планеті, щоб якось знівелювати увагу до України, підтримку України.

"Виходячи з цього, те, що відбувалося на Мальті, зустрічі, що передували цій, а також ті, які будуть після – це позитивні рухи, – упевнений Андрій Сенченко. – Вони, якщо не наближають нашу перемогу, то принаймні мобілізують усі країни навколо ідеї відновлення міжнародного права, механізмів забезпечення глобальної безпеки тощо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є в Україні мовна проблема і чому люди довіряють президентові: соціологи розставили крапки над "і".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини