Головна Новини Суспільство події Що підтвердив візит Блінкена до України – які теми залишилися за лаштунками
commentss НОВИНИ Всі новини

Що підтвердив візит Блінкена до України – які теми залишилися за лаштунками

Питання корупції в Україні - було одним із тих, які не обговорювалися на камеру

7 вересня 2023, 11:42
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до України прокоментував український контрнаступ, пообіцяв нам постійну та рішучу підтримку у боротьбі з російською агресією. Йшла розмова про далекобійні ракети ATACMS, але поки прогресу, схоже, немає. Натомість анонсовано черговий пакет допомоги на понад 1 мільярд доларів, куди, серед іншого, вперше увійдуть гроші, конфісковані у російських олігархів. Які висновки щодо цього візиту можна зробити, виходячи із загальнодоступної інформації? Що могло залишитися за лаштунками? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що підтвердив візит Блінкена до України – які теми залишилися за лаштунками

Візит Блінкена до України. Фото: з відкритих джерел

Візит Блінкена підтвердив посилення військової допомоги Україні з боку США

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко вважає, що візит Блінкена підтвердив три кейси, пов'язані з Україною.

"Незважаючи на те, що в США розганяється виборча кампанія (а президентські вибори там у листопаді 2024-го) з усіма витікаючими, схоже, підтримка України там наростає. Я маю відчуття, що була спроба американців влаштувати кулуарні домовленості з росіянами, яка провалилася. Сталося це близько місяця тому, коли питання з постачанням нам літаків, навчання пілотів – "зависло". Обіцянки були, але дуже неконкретні. Так-так-так, але якось потім. А потім ніби переключило – і навчання пілотів пішло, і літаки нам обіцяють приблизно до кінця року. Схоже, літакове питання зрушило з мертвої точки саме через зрив спроби США домовитися з РФ (можливо, навіть без участі України, або за участю, але — неофіційною). І загальна військова підтримка України з боку Заходу в цілому та США зокрема різко посилилася".

Очевидно також, продовжує експерт, що є тиск Білого дому на українську владу в стилі – ну, давайте ви хоча б більш переконливо вдаватимете, що боретеся з корупцією.

"Зрозуміло, що тотальної боротьби з корупцією під час війни ми видати не можемо, тому що в нас країна просто зупиниться, якщо зараз корупцію взяти – і відключити (та й неможливо це). Але хоч би в рамках пристойності будьте – дали нам зрозуміти. У Києві, схоже, почули. Незадовго до приїзду Блінкена стався арешт Коломойського. За день до його прибуття скандального міністра оборони Резнікова відправили у відставку. А безпосередньо в день приїзду Блінкена – у нас з'явився новий, сподіваємося, менш скандальний чи не скандальний голова Міноборони – Умеров. Який відразу пообіцяв викоренити корупцію в МО", – зазначає Андрій Єрьоменко.

На його думку, ще один блок, який характеризує зараз українсько-американські відносини, це очевидна підготовка України до виборів. До яких нас явно підштовхують партнери. Війна-війною, а демократія – за розкладом.

"Швидше за все, Банкова пообіцяла ці вибори 2024-го провести. Не факт, що проведе (з'їжджати з теми у нас вміють – і вже почали). Але – пообіцяла. І, можливо, Блінкену наразі ці обіцянки підтвердили", – вважає експерт.

Він резюмує: візит Блінкена підтвердив посилення військової допомоги Україні з боку США після, ймовірно, провалених кулуарних переговорів між Вашингтоном та Москвою; кейс показового посилення боротьби з корупцією; тиск на Київ з метою проведення в Україні протягом приблизно року демократичних виборів.

За лаштунками залишилося питання корупції в Україні, яке потребує термінового вирішення

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Безперечно, цей візит візуально демонструє підтримку України з боку США. І приїзд держсекретаря (третя людина в ієрархії після президента та віце-президента) – явна політична підтримка".

Заяви ж Блінкена про добрі перспективи нашого контрнаступу, про виділення допомоги у мільярд доларів – це не тільки для нас, а й з прицілом на те, щоб владі демократів легше було отримати від Конгресу схвалення виділення більшої допомоги для України (мова про десятки мільярдів доларів), вважає експерт.

Це, наголошує він, – те, що на поверхні. Але є й те, що не так очевидно.

"На мій погляд, візит Блінкена, який виявився досить несподіваним, свідчить про те, що не все для української влади складається добре. Щоб знати наші військові потреби, візит глави зовнішньополітичного відомства США не потрібен. Військове керівництво України та Штатів постійно перебувають на зв'язку. І що в США, що на Заході загалом добре знають, що нам необхідно у військовому плані. Це точно не функціонал глави Держдепу. І мені здається, за лаштунками залишилося питання корупції в Україні, яке потребує термінового вирішення. Не випадково останнім часом ми бачили чимало візуальних дій у цьому напрямі: затримання Коломойського, зміна міністра оборони, повернення декларування чиновників (хоч і з резонансними правками), візит керівників українських антикорупційних органів до США, їхня зустріч із радником президента з питань нацбезпеки. Салліваном. Останнє взагалі дає підстави вважати, що корупція в Україні загрожує вже нацбезпеці Америки", – зазначає Віталій Бала.

Тож, резюмує він, непублічна частина візиту могла крутитися саме навколо саме цих – корупційних – проблем.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить кадрова рокіровка в Міноборони – які завдання стоять перед Умеровим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини