Головна Новини Суспільство події Що чекати Україні від липня – головні побоювання та надії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекати Україні від липня – головні побоювання та надії

У липні відбудуться дві важливі події для України - саміт НАТО у Вільнюсі, а також, якщо все вдасться підготувати вчасно, - Глобальний саміт миру

30 червня 2023, 15:22 comments2949
Поділіться публікацією:

Україна під наступальні дії ЗСУ прощається з першим місяцем чергового військового літа. Експерти поділилися із виданням "Коментарі" прогнозами на липень – військовими, внутрішньополітичними, зовнішньополітичними, соціально-економічними.

Що чекати Україні від липня – головні побоювання та надії

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Другий місяць цього літа стане багато в чому визначальним

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник зазначає, що в липні ми очікуємо на більш рішучі дії в рамках українського контрнаступуЗ нанесенням, можливо, ключових ударів по тих чи інших напрямах (їх визначить найвище військове командування).

"Думаю, другий місяць літа, на який припаде 500 днів з початку широкомасштабного російського вторгнення, стане своєрідним піком наступальних дій ЗСУ. До того ж, липень буде примітним низкою важливих заходів. Окрім саміту НАТО 11-12 липня у Вільнюсі, від якого у нас є великі очікуванняі який, можливо, визначить вектор європейської та євроатлантичної інтеграції нашої країни на найближчий період, ймовірно, пройде Глобальний саміт миру. Там Україна вкотре презентує свою формулу миру – десять кроків від президента Зеленського. Спробує захистити її, залучити на свій бік більшість країн світу", – прогнозує експерт.

Також, продовжує він, у разі ухвалення відповідного законопроекту ми можемо почати святкувати День Української Державності 15, а не 28 липня.

"Загалом, другий місяць цього літа стане багато в чому визначаючим військово-політичні тренди нашої країни, як мінімум, до кінця року, а можливо і не більш тривалу перспективу, – вважає Руслан Бортник. – Із неприємних моментів – на липень припадає чергове підвищення тарифів (тепер на воду), можливо, зросте ціна на пальне, до українців прийдуть платіжки з уже підвищеними тарифами на світлоТож соціально-економічні проблеми почнуть займати дедалі більше уваги у суспільному дискурсі".

Від Заходу отримуватимемо відповідь у стилі "ми продовжимо вам допомагати, але спершу виріште питання з вашою корупцією, з війною"

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився таким коментарем:

"Щодо внутрішньополітичного треку – не бачу жодних передумов для зміни ситуації. Буде таке ж політичне болото. Щодо військової компоненти – сподіваємось на більш значуще просування ЗСУ у ракурсі деокупації наших територій. У якому саме напрямку буде завдано основного удару (ударів) – сказати складно. Наразі явно йде розвідка боєм. ЗСУ вишукують найбільш уразливі місця противника. Не секрет, що левова частина наших резервів ще не задіяна".

На зовнішній арені, на думку експерта, все буде в такому режимі, як останні пару місяців.

"Зеленський та інші представники української влади продовжать висловлювати якісь надії щодо вільнюського саміту НАТОУ відповідь отримуватиме щось у стилі "ми продовжимо вам допомагати, але спершу виріште питання з вашою корупцією, з війною". Росіяни продовжуватимуть шапіто в Раді безпеки ООН, вимагаючи припинити постачання озброєнь в Україні, – вважає Георгій Тука. – Сподіватимемося, що ці сволоти не вчинять черговий теракт подібний до того, що вони вчинили на Каховській ГЕС у червні".

Всупереч наявним і майбутнім складностям економіка встає з колін, а бізнес готується відновлювати країну

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин називає економіку липня – економікою, очікуванням, міксом побоювань та сподівань.

"На підході повернення податкових перевірок, примус до касових апаратів, нові штрафи та конфлікти з нереформованими контролюючими органами. Все це несе законопроект №8401Раніше передбачалося, що зазначені проблемні для бізнесу моменти набудуть чинності з липня. Потім було уточнення, що – з серпня, причому з певними пом'якшеннями, на відміну від первісного варіанту", – зазначає аналітик.

При цьому, продовжує він, попри наявні й майбутні труднощі, економіка встає з колін, а бізнес готується відновлювати країну. Своєрідний розвиток усупереч, констатує В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається у Росії після бунту Пригожина – чому часу у Путіна тепер не так багато.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини