Головна Новини Суспільство події Про що говорить повернення в Україну захисників Азовсталі – чого варто чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить повернення в Україну захисників Азовсталі – чого варто чекати далі

Є всі підстави стверджувати, що передачу Україні командирів Азовсталі було погоджено Туреччиною з Кремлем

9 липня 2023, 13:07 comments5335
Поділіться публікацією:

В Україну з Туреччини (де перебували на вимогу РФ після обміну полоненими 22 вересня 2022 року) повернулися командири підрозділів, які брали участь у захисті Маріуполя та "Азовсталі". І вони вже пообіцяли, що ще скажуть своє слово у бою. У Кремлі з цього приводу – передбачуване обурення. Мовляв, Туреччина та Україна порушили домовленості, згідно з якими українські командири мали знаходитися на території Туреччини до моменту закінчення війни. До того ж, після заяви президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана про те, що у серпні можливий приїзд Путіна до Туреччини, прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков поспішив заявити, що контакти – можливі, але точних дат поки що немає. Про що говорить те, що відбувається, що демонструє? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорить повернення в Україну захисників Азовсталі – чого варто чекати далі

Повернення в Україну захисників Азовсталі Фото: із відкритих джерел

Передача Україні "азовців" може свідчити, що все йде до заморожування конфлікту

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков міркує так:

"Передачу Україні "азовців" (Туреччиною), а також касетних боєприпасів (США вже ухвалили відповідне рішення), говорять, як на мене, про те, що все йде до заморожування конфлікту. Касетні боєприпаси після їх застосування роблять територію на тривалий час нежиттєздатною – замінованою. Якщо не буде прориву найближчим часом у рамках контрнаступу, лівий берег Херсонщини може залишитись поки що за росіянами. Передача "азовців" раніше, згідно з домовленостями, мала відбутися після закінчення конфлікту. Проте їх передають зараз. Можливо, натякаючи на те, що конфлікт незабаром буде якщо не завершено, то припинено".

На думку експерта, Ердоган не "кинув" Путіна, як зараз намагається це показати дехто. Президент Туреччини, пояснює Олег Старіков, є серйозним, досвідченим політиком із величезним стажем. Політиком регіонального рівня, що прагне вийти на світовий рівень.

"І він своє слово тримає. В даному випадку повів себе саме так, бо це, ймовірно, було узгоджено з Кремлем. Що останній зі зрозумілих причин підтвердити не може. Слід розуміти, що російсько-турецькі відносини на цьому етапі – досить міцні та взаємовигідні", – зазначає експерт.

Він припускає, що ймовірність відвідування Путіним у серпні Туреччини – досить велика.

"Йому важливо продемонструвати, що він не боїться залишати межі своєї країни (після видачі у березні міжнародного ордера на арешт). Що жодної блокади немає. Що він рукостислий. Ну, а Туреччина для РФ один із найважливіших економічних партнерів. Хаби, товари подвійного призначення, туризм, торгівля тощо", – наголошує Олег Старіков.

Незважаючи на те, що за путінським режимом після пригожинського бунту та низки поразок на українських фронтах пішли тріщини, він поки що стоїть щільно, упевнений експерт. І те, яких він заходів вживатимуть, стане зрозумілим після вільнюського саміту НАТО.

"На мою думку, спершу відбудеться зміна начальника Генштабу – Герасимова, який уже фактично не командує військами. Потім, за якийсь час, приберуть і міністра оборони – Шойгу. Подібні тяганини (а прибирати слід давно – на тлі провалів на фронті, а тим більше після бунту вагнерівців) пов'язані з тим, що вони є носіями ядерних валіз. А процес їхньої передачі – справа не швидка. У найближчі місяць-два стане зрозуміло, хто переміг у результаті в РФ – партія війни чи миру, – прогнозує Олег Старіков. – Зараз же йде взаємодія Путіна з усіма центрами влади щодо кандидатур, щодо того – як саме діяти далі".

РФ послабшала настільки, що з нею перестають рахуватися

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко впевнений, що турецькі меседжі та дії останнього часу демонструють – ця країна остаточно визначилася. І стала на бік переможця – України.

"З погляду Анкари немає сенсу зараз виконувати якісь домовленості з Москвою. Війну РФ явно програє, путінський режим почали трусити внутрішні бунти. Влада продемонструвала свою слабкість, – наголошує експерт. – А азійська логіка передбачає – навіщо дотримуватись якихось домовленостей, якщо можна цього не робити? У цю ж скарбничку – інформація, що пройшла на тижні, що Туреччина може поставити Україні свої гаубиці. А також – заява Ердогана про те, що Україна точно заслуговує бути в НАТО, а від настання справедливого миру у нашій країні ніхто не програє".

Для України, вважає Андрій Єрьоменко, це черговий маркер, що РФ послабшала настільки, що з нею перестають рахуватися.

“Плюс – маркер колосальної залежності Росії від Туреччини. Адже, якщо Кремль зараз почне пручатися і спробує "наїхати" на Ердогана, є ризик втратити турецьке вікно у світ. Відповідно — можливість гнати через Туреччину свій газ, отримати товари, в обхід санкцій, проводити грошові обміни, виїжджати і таке інше. Тож нікуди росіяни від турків не подінуться. Ми маємо ще один доказ, що Росія "сипеться". Коли саме вона остаточно обрушиться – сказати складно. Але сигнал явно добрий", – наголошує експерт.

За його словами, окрім радості від повернення досвідчених командирів "азовців" додому, порадувала і реакція росіян на цей факт.

"Якщо Пєсков намагався висловлювати обурення дипломатично, то тамтешні "турбопатріоти" на кшталт Гіркіна-Стрєлкова істрерили яро. Чим ми, безперечно, задоволені, – констатує Андрій Єрьоменко. – Ну, а наша нинішня влада вкотре продемонструвала, що вміє робити крутий піар. З інформаційної точки зору, повернення "азовців" обставили дуже класно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Ердогана про Україну — як на них реагувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини