Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що потішило і, навпаки, викликало тривогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що потішило і, навпаки, викликало тривогу

У відповідь на чергову масовану ракетну атаку агресора на українські міста стався знаковий удар по Новоросійську

7 січня 2024, 13:27 comments1952
Поділіться публікацією:

Україна прощається із першим тижнем нового року. Він пройшов під продовження російських атак на землі та з повітря, дебатів навколо законопроєкту про мобілізацію, а також – із попередженнями з боку президента Володимира Зеленського про те, що 2024-й може багато в чому стати вирішальним для нашої країни. Експерти вже традиційно підвели для порталу коментарі підсумки тижня (з 1 по 7 січня).

Підсумки тижня: що потішило і, навпаки, викликало тривогу

Підсумки тижня. Фото: з відкритих джерел

Україна видавлює російське судноплавство із Чорного моря

Політолог Володимир Цибулько розмірковує так:

"Тиждень був нервовим та вибуховим. Але увага була дещо відвернена від самого фронту і зосереджена на далеких ударах. У відповідь на чергову масовану ракетну атаку агресора на українські міста стався знаковий удар по Новоросійську. Своєрідне попередження всім, хто займається транзитом нафти через цей порт".

Україна, продовжує експерт, послідовно вичавлює російське судноплавство з Чорного моря, зокрема й комерційне.

"Сама думка про те, що чорноморські порти, через які перевалюється до половини російської нафти (і казахської, до речі, теж), стали тепер мішенями для України, сказує кремлівських карликів", – зазначає Володимир Цибулько.

За його словами, спроба пограти в дипломатію на рівні ООН з боку Кремля призвела до ударів російських сил на власній території.

"Зокрема, удари по Бєлгороду та Вороніжчині просто виразили саме російський задум. І та поспішність, з якою РФ поспішила скликати Радбез, вказала, що на злодії шапка горить. Ну, а інтенсивність, з якою ЗСУ взялися за Крим, свідчить про те, що українські війська мають свій підхід до псевдовиборів на окупованих територіях. І керченський міст у цій грі має особливе місце – із, ймовірно, вже підібраними датами для його руйнування. Найголовніше, що певний занепад духу, пов'язаний із затримкою допомоги Україні успішно подоланий – і жести підтримки знову посиляться", – констатує політолог.

Порадувало збереження валютної стабільності

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев поділився такими думками:

"До позитиву можна віднести стабільність банківської системи, незважаючи на посилені масовані ракетні удари з боку РФ. Хоча турбує зниження обсягів кредитування економіки, що продовжується. Цю проблему слід обов'язково вирішувати".

Порадувало експерта також збереження валютної стабільності.

"Хоча, безумовно, це залишається можливим завдяки надходженню різного роду допомоги з-за кордону", – констатує Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що з самого початку пішло не так із законопроєктом про мобілізацію: який вихід із ситуації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини