Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що було у центрі уваги – чому це важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що було у центрі уваги – чому це важливо для України

Перед анонсованим раніше контрнаступом Зеленський вкотре заручився підтримкою ключових союзників України

14 травня 2023, 15:40 comments1354
Поділіться публікацією:

Другий тиждень травня видався для України сповненим як позитивних, так і негативних подій. ЗСУ почали відсувати супротивника в Бахмуті, викликавши істерику серед російських найманців та пропагандистів. У свою чергу, країна-агресор продовжує завдавати ракетних та дронових ударів. Було також чимало важливих політико-дипломатичних моментів. Експерти проаналізували їх спеціально для видання "Коментарі".

Підсумки тижня: що було у центрі уваги – чому це важливо для України

Володимир Зеленський та Олаф Шольц. Фото: сайт Офісу президента

Цього тижня президент здійснив низку знакових візитів

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що тиждень, що минає, безумовно, був дуже успішним для України на міжнародній арені.

"Президент Зеленський здійснив низку знакових візитів. У суботу побував в Італії. У неділю – у Німеччині, яка вже оголосила про новий пакет допомоги нашій країні, найбільший за весь час. Головні підсумки для нас – буде серйозно посилено нашу систему ППО. Нам передадуть одразу чотири дивізіони (12 установок) системи IRIS-Т, велику кількість ракет для них. Раніше ми мали лише дві такі системи, але й вони чудово продемонстрували себе. Тепер ефективність нашої системи ППО значно збільшиться в контекст відбиття ракетних атак з боку Росії (які привели до численних жертв серед цивільного населення, а також завдали величезної шкоди нашій критичній інфраструктурі, складам з боєприпасами та ПММ)", – наголошує політолог.

За результатами візиту до Італії також є добрі новини, зазначає він. Поки що були короткі повідомлення, але очевидно, що і з Римом досягнуто домовленості щодо посилення української системи ППО.

Захист неба – головний пріоритет. Це – найвразливіша частина нашої оборони. І посилення тут дуже важливе, акцентує Максим Ялі.

Крім того, продовжує він, за повідомленнями міністра оборони Великобританії, Україна отримала ракети повітряного базування Storm Shadow із дальністю понад 250 км.

"Російські пропагандисти вже запевняють, що ці ракети успішно досягли своїх цілей у тимчасово окупованому Луганську. Це ще одна найважливіша новина в контексті контрнаступу ЗСУ, успішність якого буде під питанням без знищення логістики у глибокому тилу ворога, – наголошує політолог. – Чекаємо на продовження позитивних новин. Впевнений, що досягнуті цього тижня результати, істотно посилять нашу оборону, а також стануть запорукою успішного контрнаступу ЗСУ".

Підготовка до Великого контрнаступу виходить на завершальну фазу

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує так:

"Надзвичайно важливими є візити президента до Німеччини, Італії, його зустріч із Папою Римським. Ключові висновки на даний момент – Україна й надалі наполягає на отриманні більшої військової допомоги. Крім того, Зеленський чітко зазначив, що Україна не потребує чийогось посередництва, переговорних пропозицій, відмовляється йти на будь-які компроміси з Росією до деокупації всіх своїх територій. Напевно, це головна позиція не лише тижня, а й найближчих місяців".

Другий важливий момент, за словами експерта, це здобуття Україною нових пакетів військової допомоги. На 1,2 млрд. доларів – від США, на 2,7 млрд. євро – від Німеччини. Крім того, про нові військові постачання заявили Італія та Великобританія.

"Також слід зазначити, що під Бахмутом почалася українська контрнаступальна операція. Це ще не повноцінний контрнаступ, але певний його пролог. Російська армія зазнає величезних труднощів, що збільшує протиріччя між регулярними частинами і найманцями, між пасіонарною частиною російського суспільства та політичним керівництвом. Посилюється загальна нестабільність у РФ. Бахмут може стати тим Рубіконом, після якого розпочнуться динамічні внутрішні процеси, – припускає політолог. – Очевидно, що підготовка до Великого контрнаступу виходить на якусь завершальну фазу. Навряд чи ініціативи деяких іноземних переговорників можуть завадити йому. Швидше за все, переговорний процес переноситься щонайменше на осінь".

У внутрішній політиці, за словами Руслана Бортника, привернула увагу справа проти одеського градоначальника Труханова.

"Це вже третій після Чернігова та Полтави мер, якого фактично було відсторонено від виконання своїх обов'язків, позбавлено повноважень через висунення певних підозр, – нагадує експерт. – Триває зачистка "феодальної вольниці", регіональної самоврядної вольниці з боку центральної влади. Непокірних мерів дедалі менше. Можливо, це процес підготовки до якихось майбутніх електоральних процесів. У внутрішній політиці явно продовжує посилюватися роль президента та його оточення – з різних напрямків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого ЄС підштовхує Китай – чому Пекін зацікавлений, щоби РФ не програла.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини