Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: ключові позитивні та негативні моменти для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: ключові позитивні та негативні моменти для України

Лондон продемонстрував готовність виділяти солідну суму на підтримку України і робити це на перспективу

14 січня 2024, 13:14 comments4449
Поділіться публікацією:

Другий тиждень нового року Україна пережила під нові масовані ракетні атаки росіян – спочатку у понеділок, 8 січня, а потім і в суботу, 13-го, політичні танці навколо законопроєкту про мобілізацію, чвари всередині партії влади, а також все з великим усвідомленням, що світ чи швидко сповзе в Третю світову війну, чи вже перебуває у ній. Були також важливі візити як з боку керівництва України – до країн Балтії, так і до Києва – справжніх друзів нашої країни. Експерти традиційно наводять для порталу "Коментарі" підсумки тижня (з 8 по 14 січня), аналізуючи найважливіші, на їхній погляд, події.

Підсумки тижня: ключові позитивні та негативні моменти для України

Ріші Сунак. Фото: з відкритих джерел

Важливим став візит до України прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, поділився таким коментарем:

"Серед позитивних моментів у зовнішній політиці тижня можна відзначити яскраву подію її кінця – візит до України прем'єр міністра Великобританії Ріші Сунака. Найголовніше – це готовність Лондона виділяти солідну суму на підтримку України та робити це на перспективу. Угода з безпеки, дійсно, може і не ті гарантії безпеки, які ми воліли б бачити. Але все ж таки це – серйозні зобов'язання. Думаю, що за таким зразком будуть будуватись і подальші подібні договори з іншими партнерами".

Повідомлення про те, що начебто намацується компроміс щодо виділення допомоги на безпеку України з боку ЄС, також обережно можна віднести до позитиву, вважає експерт. На його думку, буде знайдено шляхи – як виділити цю допомогу, незважаючи на особливу позицію Угорщини.

"З негативу слід зазначити, що в США, як і раніше, не спостерігається якогось помітного прогресу щодо прийняття їхнього нового пакету допомоги Україні. Він, все ж таки, тоне у тамтешніх внутрішньополітичних розбірках. Припускаю, пакет буде прийнятий, але тимчасові рамки того, коли це відбудеться поки, не зрозумілі. Тим часом затримка болісно позначається на наших збройних силах", – констатує Володимир Дубовик.

Приклад Лондона має стати тригером

Політолог, офіцер ЗСУ Петро Охотін найбільш топовою темою тижня, що минає, вважає візит Ріші Сунака і відповідно – безпековий договір, укладений між Україною та Великобританією.

"Сподіваюся, що приклад Лондона перезапустить ланцюжок домовленостей Києва та країн Заходу щодо підтримки нашого опору у цивілізаційній війні авторитарних країн проти демократій", – зазначає експерт.

При цьому, наголошує він, необхідна чітка комунікація того, що договір із Британією не означає, що солдати НАТО воюватимуть в Україні фізично. Слід наводити більше прикладів у публічному полі про те, як працювала військова економіка у країнах, що перемогли нацистів, вважає Петро Охотін. З упором на демократичні США та Францію.

"Також очікую, що відповідальні особи не просто проситимуть у британців матеріальне забезпечення, а й – технології та засоби виробництва для створення всього необхідного власними силами", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що дадуть Україні гарантії безпеки від Великобританії: чи виправдалися очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини