Головна Новини Суспільство події Підсумки останнього тижня вересня: чому увага була прикута до США – що стало головним
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки останнього тижня вересня: чому увага була прикута до США – що стало головним

У США триває боротьба за допомогу Україні

1 жовтня 2023, 14:10 comments2382
Поділіться публікацією:

Вересень, у якому змішалися і радості, і прикрощі, в якому Україна мала і перемоги, і поразки на різних фронтах, відійшов у минуле. Почався жовтень, сповнений надій та побоювань. Але "Коментарі" традиційно аналізують події минулого тижня – останнього тижня вересня – у ракурсі російсько-української війни, наших успіхів та невдач на всіх фронтах (військовий, внутрішньополітичний, зовнішньополітичний, економічний).

Підсумки останнього тижня вересня: чому увага була прикута до США – що стало головним

США. Фото: із відкритих джерел

У центрі уваги була битва за бюджет у США

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що найважливіші для нашої країни фінансово-економічні, оборонні підсумки минулого тижня можна поділити на зовнішні та внутрішні.

"Якщо говорити про зовнішні, ми всі уважно стежили за битвою за бюджет у США, де виникли ризики "Шатдауну". На даний момент відомо, що ухвалили тимчасовий, 45-денний бюджет, де, на жаль, не прописано фінансування України. Добре, що протягом півтора місяця роботу держорганів США не буде заблоковано, що продовжаться постачання нам озброєнь, іншої допомоги по лінії попереднього фінансування. Сподіваюся, врегульовуються й питання перспективного фінансування України. Принаймні відповідні посилання Білим домом робляться".

Щодо подій усередині України, важливим експерт називає неанонсований візит генсека НАТО Єнса Столтенберга, який під час спільного виступу з президентом України Володимиром Зеленським дав зрозуміти, що підтримка нашої країни не ослабне. Окрім того, Київ відвідали міністри оборони Франції, Великобританії, Словаччини, нагадує Олексій Плотніков.

А в останній день вересня на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій у Києві було заявлено про формування консорціуму з питань оборонної промисловості.

"Вироблятимуть та ремонтуватимуть військову техніку, озброєння тепер будуть на території України, – зазначає експерт. – У заході взяли участь десятки представників оборонної промисловості із Туреччини, з низки європейських країн. Підписано відповідні протоколи про наміри. Тепер слід втілити це у справи. Що дуже важливо і для нинішнього – воєнного – стану, і для поствоєнного".

Важливою подією стало створення Альянсу оборонних індустрій

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна найнеприємнішим на минулому тижні називає ухвалення проміжного бюджету конгресом США. Бюджету, у якому відсутня допомога Україні.

"РосЗМІ радісно розтрубили цю новину як велику перемогу і показник того, що від України нарешті втомилися. Однак ми повинні розуміти, що результат голосування в Конгресі – це, перш за все, внутрішньополітична боротьба між демократами та республіканцями за долю Дональда Трампа та зняття з нього звинувачень. Допомога Україні – лише предмет торгу. Більше того, в офіційній заяві Білого дому сказано, що зупиняти підтримку Україні в жодному разі не можна. З цього випливає, що у довгостроковому бюджеті допомога буде присутня. А поки що США можуть використати "залишки", а це близько 7 мільярдів доларів, невитрачених у 2022 та 2023 фінансових роках", – зазначає експерт.

Ще однією важливою подією вона вважає створення Альянсу оборонних індустрій та проведення у Києві першого міжнародного форуму в рамках цього проекту.

"Альянс вже об'єднав 252 компанії, які займаються виробництвом військової техніки у більш ніж 30 країнах. У цієї події вже є практичні результати, а саме підписання договорів та меморандумів про спільне виробництво озброєння, обмін технологіями та постачання комплектуючих. У довгостроковій перспективі Україна отримає більшу військово-технічну автономність, можливість самостійного виробництва систем ППО та далекобійних ракет, яких зараз дуже не вистачає для завдання ударів по військових цілях на території РФ. Також було заявлено про створення в Україні першого у світі флоту морських дронів. Це не просто інновація, що не має аналогів, а й подія, яка змінить усі класичні правила ведення війни і виведе українську армію до топ армій світу. До цих подій також хочеться додати приємний бонус у вигляді інвестиції 100 мільйонів доларів турецької компанії Baykar у будівництво заводу з виробництва БПЛА, сервісного центру та відкриття головного офісу в Україні", – наголосила Ганна Малкіна.

Ще однією важливою подією тижня вона вважає список реформ, який Україна отримала від США – і які потрібно реалізувати у найближчі півтора роки.

"Сам собою список не містить жодних новацій, – пояснює політолог. – Усі ці вимоги Україна отримувала і раніше у рамках євроінтеграційного процесу та співпраці з МВФ. Однак у цьому випадку йдеться про конкретні терміни, протягом яких потрібно показати результат. У фокусі уваги, звичайно, корупція, з якою в Україні справи, м'яко кажучи, не дуже. І від вирішення цієї проблеми зараз залежить не лише перспектива вступу до ЄС та НАТО, а й обсяги військово-економічної допомоги від країн Заходу. Тому відсутність реформ чи їхня імітація поставить під загрозу саме існування України. Хотілося б вірити, що цього разу горезвісної політичної волі держави вистачить".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Україна стати світовим виробником зброї – що важливо вже зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини