Головна Новини Суспільство події Чому РФ розхитує ситуацію у Вірменії – як це може вплинути на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ розхитує ситуацію у Вірменії – як це може вплинути на війну в Україні

До зміни динаміки російсько-української війни те, що відбувається на Закавказзі, не призведе

26 вересня 2023, 11:40 comments1177
Поділіться публікацією:

Після того, як в результаті стрімкої операції азербайджанської армії самопроголошена вірменська республіка Арцах у Нагірному Карабаху та її збройні формування саморозпускаються, загострилася ситуація в самій Вірменії. Опозиція заявила, що збирається "паралізувати" всю країну, якщо прем'єр Нікола Пашинян не піде у відставку. Як ситуація у регіоні може розвиватися далі? Як те, що відбувається, може позначитися на російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому РФ розхитує ситуацію у Вірменії – як це може вплинути на війну в Україні

Протести у Вірменії. Фото: з відкритих джерел

Тактично Росія посилює свої позиції

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич поділився таким коментарем:

"У Пашиняна зараз досить глибока політична криза. При цьому Росія свідомо допомагає розхитувати ситуацію у Вірменії. І тактично, на кілька найближчих років (я не говорю про стратегічну – довгострокову – перспективу), РФ посилює свої позиції там. Будь-хто, хто може прийти на зміну Пашиняну, так чи інакше, спробує певною мірою "перезавантажити" відносини з Росією. Тому що інших джерел сили, здатних гарантувати існування Вірменії, офіційний Єреван поки що притягнути не встиг".

За словами експерта, традиційний партнер Вірменії – Франція (де дуже сильна вірменська діаспора), останні кілька десятків років обмежувалися політичними заявами, глибоким занепокоєнням.

США (де також досить потужна вірменська діаспора) навряд чи задіятимуть військову компоненту, щоб якимось чином захищати Вірменію.

Чинник Китаю, який починає приходити в регіон, ще недостатньо сильний.

Чинник Ірану як одного з партнерів Вірменії, на якого розраховували в Єревані, навряд чи спрацює, вважає Ігор Тишкевич. Особливо, якщо буде реалізовано проект "Зангезурський коридор" (транспортний коридор завдовжки близько 40 км через територію Сюнікської області Вірменії, що розглядається як можливий засіб для забезпечення транспортного сполучення між західними районами Азербайджану та його ексклавом – Нахічеванською Автономною Республікою) під контролем тих же російських миротворців.

"Ми бачимо, що з 2020 року після першої операції Азербайджану в районі Карабаха надзвичайно посилюється в регіоні Туреччина. Але й посилюється вплив Росії на вірменське населення. При розриві економічних, політичних зв'язків між Степанакертом (Нагірний Карабах) і Єреваном, що де-факто вже відбувається, силою, яка виступає посередником при обговоренні питань прав місцевого населення, стає РФ. В результаті і всередині Вірменії, і представники вірменських діаспор у Франції, США, жителі Нагірного Карабаху, змушені для захисту своїх інтересів апелювати не до Єревану, як було ще 5-6 років тому, а до Москви", – пояснює експерт.

Так, продовжує він, російський контингент швидше за все надовго не затримається в регіоні. Але тактичне посилення там Росії (на найближчі два-три роки) відбувається.

"Побачимо, що буде ще й після виборів у Грузії. Теж цікавий процес, – зазначає Ігор Тишкевич. – Якщо ж говорити про вплив того, що відбувається на російсько-українську війну – прямо такого впливу немає. Але може впливати на майбутнє в аспекті модальності переговорів про мир".

Внутрішня ситуація у Вірменії ускладнилася

На думку керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігоря Рейтеровича, на даному етапі важливим є питання темпів, механізмів та особливостей реінтеграції територій Карабаху до Азербайджану.

"У міжнародної спільноти, Вірменії є певні побоювання щодо етнічних чисток. Я не думаю, що це станеться, – каже експерт. – Ситуація є досить публічною. І сам Азербайджан не зацікавлений у новій ескалації із ймовірністю потрапляння під санкції. Але процес певного видавлювання вірменського населення з Карабаху може відбуватися".

Загалом все має пройти спокійно, вважає Ігор Рейтерович. Якщо, звісно, Азербайджан разом із Туреччиною не вирішать пробивати, грубо кажучи, сухопутний коридор до свого анклаву, що з іншого боку Вірменії.

"Події в регіоні вже призвели до ускладнення внутрішньої ситуації у Вірменії. Поки що так, що Пашинян має намір зберегти владу. А зміна внутрішньої та зовнішньої політики Вірменії може мати безпосередній вплив і на Україну. Позитивно, – припускає експерт. – Як загалом те, що відбувається зараз на Закавказзі. Адже це демонстрація ослаблення Росії. Чергове підтвердження, що вона не тримає своїх обіцянок (тепер це відчула на собі і Вірменія), легко відмовляється від них, вдає, що не давала їх".

До зміни динаміки російсько-української війни те, що відбувається на Закавказзі, не призведе, упевнений Ігор Рейтерович. Він пояснює, що особливих ресурсів там РФ не задіяла, тому особливо потужних сил звідти в Україну кремлівці перекидати не стануть. Швидше намагатимуться зберегти хоч якийсь вплив у тому регіоні.

"Тож тут зміни скоріш геополітично-смислового характеру, – констатує експерт. – Вкотре демонструється підлість та слабкість Росії, втрата їй позицій на пострадянському просторі, невідворотність її поразки і в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — тиждень під знаком поїздки Зеленського до США і не тільки: що стало найголовнішим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини