Головна Новини Суспільство події Чим закінчився візит Зеленського до США – чи вдалося виконати головне завдання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчився візит Зеленського до США – чи вдалося виконати головне завдання

Зустріч Зеленського в Конгресі мала закритий характер, що вже наштовхує на різні думки

22 вересня 2023, 10:32 comments1377
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський завершив візит до США. Після перебування в Нью-Йорку, де він виступив на Генасамблеї ООН, а також на Раді безпеки ООН, український лідер побував у Вашингтоні. Там відбулася його зустріч із головою Пентагону (міністром оборони США) Ллойдом Остіном, з конгресменами, які представляють як Демократичну, так і Республіканську партії. При цьому виступити перед усім Конгресом, як це було торік, Зеленському не дали. Натомість він поспілкувався з президентом США Джо Байденом та його командою. Пролунали традиційні обіцянки підтримувати Україну, було оголошено про виділення нам нового пакету військової допомоги на 325 млн. доларів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки вашингтонських зустрічей Зеленського.

Чим закінчився візит Зеленського до США – чи вдалося виконати головне завдання

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: сайт Офісу президента

Популярність Зеленського не дала результату

Політолог Володимир Цибулько поділився такими роздумами:

"Зустріч Зеленського в Конгресі мала закритий характер, адже спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті виставив умову про звіт Зеленського за витрачені кошти. Ситуація досить принизлива. Ну, а Джо Байден теж не видав очікувані нами тактичні ракетні комплекси ATACMS, хоча пролунала обіцянка вже на тижні доставити в Україну танки Abrams".

Схоже, продовжує експерт, на Банковій розраховували, що під час розгортання президентської кампанії в США вийде, скажімо так, продати популярність Зеленського в Штатах.

"Але, зважаючи на все, ця популярність вже не конвертується для американських політиків у електоральний результат, – зазначає Володимир Цибулько. – Що наштовхує на думку, що розчарування Зеленським в Україні передалося й американському політикуму. Навіть тому, який дуже прихильний до України загалом".

Взагалі, робить висновок політолог, складається відчуття, що для Байдена зустріч із середньоазіатськими диктаторами була більш важливою, ніж зустріч із Зеленським.

Візит можна вважати відносно успішним

Політолог-міжнародник Богдан Мірошников акцентує, що основним завданням зустрічей Зеленського в США було пояснити – куди і як витрачаються американські кошти, які виділяються нам, яке є справжнє становище на полі бою і так далі. І, звичайно, досягти продовження (а в ідеалі – збільшення) підтримки.

"З релізів, опублікованих за підсумками вашингтонських зустрічей, немає чіткого розуміння, чи вдалося все, що задумувалося. Але загальна тональність – позитивна. Як на фото, так і на відео. Вважаю дуже важливою зустріч Зеленського зі спікером Палати представників Конгресу США республіканцем Кевіном Маккарті, лідером Республіканської партії Стівом Скалізом, лідером Демократичної партії Хакімом Джефрісом та конгресменами. Зважаючи на все, вдалося налагодити контакти, дати необхідні пояснення, заручитися двопартійною підтримкою", – зазначає експерт.

На його думку, зустріч із Байденом явно торкалася питань навчання наших пілотів на американських винищувачах F-16 (з можливою передачею цих літаків Україні безпосередньо Штатами, а не лише низкою європейських країн), надання нам балістичних ракет ATACMS.

"Поки що Білий дім не наважується надати нам зазначені ракети. Ймовірно, побоюючись, що ми битимемо ними не лише по тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим, а й безпосередньо по території РФ. Можливо, є інші причини, які поки що не озвучуються, – вважає Богдан Мірошников. – Звичайно, говорили про збереження підтримки – і військової (з ймовірним розширенням, наприклад, за рахунок надання бронетехніки), та фінансової. Тут, як бачимо, ми отримали добрі сигнали".

Не варто виключати, продовжує експерт, що Байден допоміг урегулювати локальний конфлікт між Україною та Польщею, Словаччиною, Угорщиною щодо зерна. Певні зрушення вже є.

"Час покаже, наскільки продуктивним був цей візит. На даний момент його можна вважати відносно успішним. Прориву по ракетах не сталося, але це не означає, що ми їх не отримаємо дещо пізніше", – констатує Богдан Мірошников.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливе перезавантаження ООН – що стане найважливішим під час візиту Зеленського до США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини