Головна Новини Суспільство події Чи є альтернатива посилення мобілізації: які моменти залишаються проблемними
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є альтернатива посилення мобілізації: які моменти залишаються проблемними

Воїнам, які тримають фронт, потрібні відпочинок, ротація, можливість з'їздити додому

19 травня 2024, 13:07
Поділіться публікацією:

Пішла друга доба з набрання чинності закону про мобілізацію, який зобов'язує всіх військовозобов'язаних від 18 до 60 років протягом двох місяців оновити свої військово-облікові дані. Серед спірних моментів – ситуація з "бронюванням", з електронним кабінетом (Резерв+) для військовозобов'язаних, призовників і резервістів, з іншими моментами, включаючи посилення покарання для ухилянтів. Експерти продовжують аналізувати для порталу "Коментарі" ситуацію з мобілізацією та навколо неї.

Чи є альтернатива посилення мобілізації: які моменти залишаються проблемними

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Щодо "бронювання" виникає багато питань

Те, що мобілізація нам необхідна – це факт, який безглуздо заперечувати, упевнений політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 омбр Кирило Сазонов. Людей не вистачає, частини потребують поповнення, пояснює він. Ті, хто воює, хто на передовій – просто втомлюються. Їм потрібні відпочинок, ротація, можливість з'їздити додому.

"Той, хто побоюється, що, прийшовши з мобілізації до ЗСУ, опиниться в поганих умовах, рідко бачитиме близьких, мало відпочиватиме, помиляється. Саме, коли кількість військових збільшиться, всім вистачатиме часу і на відпочинок, і на ротацію, і на поїздки додому. Це спрацює у спільних інтересах", – пояснює експерт.

Водночас, продовжує він, багато питань викликає "броня" від мобілізації.

"Ми, хто зараз воює, розуміємо, чому не можна тотально мобілізувати всіх. Країні потрібна економіка, люди, які працюють у ВПК, експортно-орієнтованих галузях. Це гроші, без яких багато не навоюєш. Це і зарплати, і зброя, і боєприпаси, і техніка, і продукти тощо… Люди, які критично потрібні для наших ключових галузей (зокрема енергетичної, яка страждає від російських ударів), звісно, повинні мати "броню". Такий підхід викликає розуміння, – зазначає Кирило Сазонов. – Але ось що викликає, м'яко кажучи, здивування, то це, коли намагаються "бронювати" артистів, а тим більше людей з високою зарплатою (Кабмін і деякі парламентарі періодично виходять з такими ідеями)".

Це жахливий соціальний прокол, каже військовий. Адже вийде, що війна – лише для бідних.

"Такий підхід деморалізує потенційно мобілізованих ("чому ми маємо йти воювати за багатих?"). Звичайно, це використовує противник у своїх ІПСО. До того ж, подібні ідеї викликають справедливе обурення у моїх побратимів, зокрема добровольців. Серед них багато киян, які пішли воювати зі значно більших зарплат, ніж отримують у лавах ЗСУ", – наголошує Кирило Сазонов.

Він висловив сподівання, що Кабмін та Рада ухвалять логічні, продумані, прозорі, справедливі рішення щодо "бронювання".

Якщо немає мотивації, то ніякими програмами тут не допомогти

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Наразі цікаво переглянути виступи Зеленського, коли він був кандидатом у президенти. Дивлячись на те, що відбувається в країні зараз, цікаво було б дізнатися про реальний рівень його нинішньої підтримки. У тому числі у ракурсі мобілізації. Він намагався усунутись від теми. Але підписи під відповідними законами – його. У результаті мобілізація посилюється, гайки закручуються. Дедалі більше людей намагається залишити територію України, зокрема з ризиком для життя. Дехто гине при цьому...".

Загалом, констатує експерт, видно небажання певної кількості громадян та оновлювати свої дані та йти служити у ЗСУ.

"Це – серйозна проблема. Як і загалом організаційні процеси. Черги у ТЦК продемонстрували неготовність останніх приймати таку кількість громадян. А електронні черги почали вводити лише зараз. Можна, звичайно, покращувати багато, включаючи сервіс. Але, якщо немає бажання йти у війська, немає мотивації, то ніякими додатками тут не допомогти. І саме над мотивацією треба працювати", – вважає Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — закон про мобілізацію набув чинності: до чого це призведе до того, що потрібно доопрацювати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини