Головна Статті Суспільство Скандали Не сидить поки що ніхто: резонансні справи про корупцію та розкрадання під час війни
commentss Cтатті Всі новини

Не сидить поки що ніхто: резонансні справи про корупцію та розкрадання під час війни

Що відбувається зі справами про корупцію під час війни. Чи спромоглися антикорупційні органи України покарати тих, хто міг бути причетний до резонансних справ, відкритих у воєнний час.

19 лютого 2024, 06:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У той час, як керівники антикорупційних органів України одержують щорічну зарплату в сотні тисяч, а то й мільйони гривень, резонансні справи, відкриті у воєнний час, поки що залишаються без вироків. Навіть у справах, які розслідуються через розкрадання мільярдів гривень на потреби ЗСУ.

Не сидить поки що ніхто: резонансні справи про корупцію та розкрадання під час війни

Доля резонансних справ про корупцію під час війни. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" вирішили розібратися, що ж відбувається з низкою резонансних кримінальних справ, які викликали широкий відгук в українському суспільстві.

Неякісні бронежилети на 16 млн євро та 17 млн грн у заступника міністра оборони

Гучною справою у сфері оборони України у 2022-му році стало кримінальне провадження за фактом закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ на суму 16,6 млн грн. Під час одного з обшуків у справі колишнього заступника міністра оборони Олександра Миронюка знайшли 17 млн грн, 400 тисяч доларів та 100 тисяч євро. Тоді ж обшуки провели і у начальника департаменту держзакупівель МО України Богдана Хмельницького.

Як з'ясували "Коментарі", зараз кримінальне провадження № 12022000000000510, порушене за цим фактом ще в червні 2022 року, займається Святошинською окружною прокуратурою столиці. Хто ж із колишніх чи нинішніх працівників оборонного відомства проходить у кримінальному провадженні та в якій якості (свідка, підозрюваного), відповісти в прокуратурі не можуть через таємниці слідства та обмеження законодавства, пов'язаного із захистом персональних даних.

Справа бізнесмена Ігоря Гринкевича – всі сидять, а збитки у мільярд гривень не відшкодовано

Найбільш яскравим корупційним скандалом 2023 року стала закупівля бронежилетів та шоломів за договором Міноборони із низкою фірм львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича. При цьому самі компанії бізнесмена такої продукції не виробляють і виступали в угоді як посередники. Проте частина спорядження, нібито, була не лише закуплена за завищеними цінами, а й взагалі не надійшла на склади Міноборони.

Хоча у родині бізнесмена всі ці звинувачення заперечували, сам Гринкевич та його син Роман були заарештовані.

В Офісі ж Генерального прокурора України у відповіді "Коментарі" наголосили, що батько та син створили цілу злочинну організацію, яка завдала державі збитків на 934 млн грн. Оскільки санкція статті передбачає конфіскацію майна, в ОГПУ сподіваються, що збитки державі вдасться відшкодувати.

Також зараз триває слідство, під час якого намагаються з'ясувати, чи причетні до розкрадань посадовці Міністерства оборони України.

У Державному бюро розслідувань України уточнили для "Коментарі", що підозрюваним повідомили про підозру за статтями 190 та 255 КК України, що загрожує їм позбавленням волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна. Також накладено арешти на майно як підозрюваних, так і компаній, що їм належать.

Військком Борисов сидить у СІЗО, слідство йде своїм ходом

Дії співробітників ТЦК, пов'язані з мобілізацією до Збройних сил України, давно викликають невдоволення українців та постійні скандали. Але з іншого боку ці ж члени Центрів можуть допомогти мобілізації уникнути, правда за чималі гроші.

Серед таких "помічників" виявився військовий комісар Одеської області Євген Борисов, у якого журналісти та слідство виявили майна на мільйони євро, у тому числі віллу в Іспанії. Ще в липні 2023 року чоловіка було заарештовано під заставу в 150 млн грн і він перебуває в СІЗО досі.

У національному антикорупційному бюро України, яке провадить слідство з цього питання, заявили, що військовому інкримінують незаконне збагачення, стаття 368-5 КК України. У разі обвинувального вироку йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. При цьому слідство триває та його веде третій відділ Територіального управління Державного бюро розслідувань України.

Ексголові "Нафтогазу" Андрію Коболєву загрожує 12 років ув'язнення

Справа колишнього голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва загубилася на тлі мільярдних розкрадань на оборонці, хоча в момент, коли він виписав собі премії на 1 млрд грн за підсумками виграного НАК Стокгольмського арбітражу, це була топ-тема.

З того часу Коболєва було звільнено, перебував закордоном, а повернувшись в Україну, отримав підозру від НАБУ за видачу собі 261 млн грн, що за версією Бюро на 230 млн грн більше законної премії і тому є розкраданням державних коштів, стаття 191 КК України.

Як говорить відповідь Офісу генпрокурора України "Коментарі", ще у листопаді обвинувальний вирок було передано до Вищого антикорупційного суду України, і у разі визнання Андрія Коболєва винним йому загрожує до 12 років ув'язнення.

У НАБУ також підтвердили передачу обвинувального вироку ексголові "Нафтогазу" до Вищого антикорупційного суду України.

У ДБР дати дані без письмової згоди слідчого чи прокурора відмовилися.

Ексглава Верховного суду Всеволод Князєв вивчає матеріали слідства

Тепер уже колишній голова Верховного суду України Всеволод Князєв, безперечно, найвищий працівник судової системи, до того ж ще й затриманий на одержанні хабара в 2,7 млн дол. за версією НАБУ у травні 2023 року.

Хоча захист вважає, що хабар "провокувався" самими агентами НАБУ. Але матеріали справи вже представлені захисту Князєва та йому самому для вивчення перед передачею обвинувального висновку до суду.

В Офісі Генерального прокурора України наголосили "Коментарі", що з матеріалами слідства Всеволод Князєв та його захист можуть ознайомитись до 1 березня.

Причому робити це він буде вже на волі, адже в середу, 31 січня, за Всеволода Князєва було внесено заставу в 18 млн грн, раніше заставу було встановлено в 107 мільйонів гривень, яка змінювалася вже 7 разів.

Замість 100 тисяч мін для ЗСУ – збитки в 1,4 млрд грн та 5 арештованих

Восени 2023 року спалахнув ще один скандал. Він стосувався купівлі 100 тисяч мінометних боєприпасів калібром 82 та 120 мм для ЗСУ, які Міноборони замовило у посередника в особі ТОВ "Львівський арсенал". Компанія обіцяла поставити боєприпаси, купивши їх у Хорватії, на що отримала 100% передоплату, але боєприпасів українська армія так і не побачила.

Європейські партнери відхрестилися від "Львівського арсеналу" та його власника Юрія Збітнєва, назвавши їх некомпетентними. Щоправда, на відміну від сімейства Гринкевичів "Львівський арсенал" і до масштабного вторгнення РФ займався збройовим бізнесом, хоч і не завжди вдало.

Проте в СБУ вважали, що мала місце крадіжка бюджетних коштів і 27 січня було затримано 5 учасників угоди. Правоохоронці сподіваються, що вдасться повернути кошти, заарештовані на банківських рахунках закордоном.

В Офісі генпрокурора пояснили "Коментарі", що слідство за цим фактом ведеться, але якісь подробиці повідомити відмовилися.

У державному бюро розслідувань України послалися на таємницю досудового слідства та відмовилися повідомити деталі.

Золоті яйця по 17 гривень – є справа, але підозрюваних немає

Курячі яйця по 17 гривень, куплені для харчування ЗСУ під час перебування на посаді міністра оборони Олексія Резнікова, стали першим каменем, який зрушив корупційну "гору" в оборонному відомстві.

Але як говорить відповідь "Коментарі" від Генеральної прокуратури, хоча за цим фактом і було відкрито кримінальне провадження і за ним ведуться якісь слідчі дії, жодних підозрюваних у цьому розслідуванні, так і немає.

Державна земля та компанія MacPaw

"Наїзд" силовиків на компанію MacPaw викликав величезний резонанс у бізнес-спільноті України. Навіть міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що "йому соромно" за дії правоохоронців та "не можна зупиняти роботу компанії через суперечку щодо ділянки землі".

Як писали "Коментарі", претензії силовиків були викликані нібито розкраданням у держави кількох земельних ділянок, на яких MacPaw побудував базу відпочинку, чим також порушив екологічне законодавство.

Як відповіли в Офісі Генерального прокурора, землю MacPaw відібрати і повернути державі не вдалося, але прокуратура планує оскаржити це рішення в судах вищої інстанції.

Угода на 1,5 мільярда – підозрюваних немає

Наприкінці 2023 року журналіст видання Цензор.Нет Тетяна Ніколаєнко розповіла про дивну угоду державного спецімпортера "Прогрес". Компанія вирішила закупити у польської фірми "Alfa" САУ "Гвоздика", 122-мм снаряди до гаубиць Д-30 та 122-мм ракети до РСЗВ "Град".

При цьому ніхто не звернув увагу на той факт, що "Alfa" на той час уже не виконала зобов'язання за укладеними раніше договорами з МО на суму понад 1,7 млрд грн.

І так склалося, що за контрактом на снаряди на 1,5 млрд грн зобов'язання також прострочені. Причому сама закупівля здійснювалася за завищеними цінами – у своєму листі-пропозиції компанія обіцяла поставити снаряди з повним зарядом за 890 євро, але отримала за них залежно від партії від 1000 до 1560 євро.

Проте, у своїй відповіді "Коментарі" Національне Антикорупційне бюро України повідомило, що хоча кримінальне провадження за фактом завищення вартості снарядів і відкрито, підозрюваних у ньому немає. Щоправда, у відомстві наголосили, що не можуть розголошувати інформацію про слідство, тим самим натякнувши, що деякі підозри у слідства все ж таки є.

ДБР у своїй відповіді пояснило, що дані, що цікавлять наше видання, можна оголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора.

Зрозуміло, що в інформаційний простір потрапили лише резонансні справи і про масштаби корупції можна тільки здогадуватися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини