Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Ключові події тижня: важливі прориви для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ключові події тижня: важливі прориви для України

З другою річницею повномасштабної війни РФ проти України були пов'язані візити до нашої країни іноземних гостей, різноманітні форуми, виступи

25 лютого 2024, 14:30
Поділіться публікацією:

Україна пережила не просто черговий тиждень повномасштабної війни з Росією, а й зробила крок у третій її рікНашу країну продовжує терзати зовнішній ворог, внутрішні проблеми, у тому числі в ракурсі мобілізації. Ми маємо проблеми з боку, здавалося б, наших топ-союзників. Це і пробуксування допомоги з боку США, і блокування поляками нашого кордону. Однак Україна продовжує боротися. На всіх фронтах. І за своє майбутнє, і, власне, за майбутнє демократичного світу. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїм баченням найбільш значущих подій тижня (з 19 по 25 лютого).

Ключові події тижня: важливі прориви для України

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Головна увага на тижні була прикута до другої річниці повномасштабної війни

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук акцентує, що з погляду політики головна увага на тижні була прикута до другої річниці повномасштабної війни Росії проти України.

"З цим були пов'язані візити в Україну іноземних гостей, різноманітні форуми, виступи. А також підписання низки договорів, які продовжують втілення у життя Вільнюської декларації за підсумками літнього саміту НАТО-2023", – зазначає експерт.

Цього тижня, продовжує він, угоди у сфері безпеки ми підписали з Данієюа також з Італією та Канадою. Раніше подібні уклали з Великобританією, а також з Німеччиною та Францією.

"Усі домовленості укладаються на 10 років, але можуть бути змінені, якщо на той час Україна вступить до НАТО", – наголошує Петро Олещук.

За його словами, угоди передбачають підтримку нашого євроатлантичного курсу, а також механізми миттєвої реакції партнерів (протягом 24 годин), якщо Україна на той час постраждає від нової агресії. Також у цих документах прописані аспекти, пов'язані із санкційною політикою проти РФ, наданням фінансової та іншої допомоги нашій країні.

Це не альтернатива вступу до НАТО, уточнює політолог. Ми очікуємо цьогорічного запрошення до Альянсу – у Вашингтоні, на ювілейному саміті НАТО.

Є три важливі події минулого тижня

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк відзначив три важливі події минулого тижня, що відбулися в українському парламенті.

По-перше, парламент ухвалив усі необхідні закони (про реформу корпоративного управління, фінансових ринків, а також щодо електронних аграрних нот), які ми зобов'язалися прийняти для продовження ефективної співпраці зі Світовим банком.

"Це дозволить там уже у березні отримати 1,4 млрд доларів, – повідомив експерт. – Нам вони вкрай потрібні. На жаль, упродовж перших двох місяців цього року зовнішнє фінансування України серйозно знизилося".

По-друге, Рада ухвалила загалом закон про лобізм.

"Це одна з головних умов нашої євроінтеграції. І у цьому сенсі ми зробили значний крок уперед", – вважає Ярослав Железняк.

По-третє, продовжує він, незважаючи на тиск з боку Офісу президента, на повне ігнорування урядом, зокрема, міністром юстиції Денисом Малюською та першою віце-прем'єром, міністром економіки Юлією Свириденко вимог послів країн "Великої сімки", парламент зайняв правильну позицію. І провалив погану версію (варіант від заступника голови ОП Татарова) законопроєкту про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ).

"Тепер на розгляд профільного Комітету надійде нормальний варіант з урахуванням позицій наших міжнародних партнерів", — розповів нардеп.

Серед важливих подій тижня він також назвав те, що Україна та МВФ досягли чергового staff level agreement (угода на рівні персоналу) за результатами роботи місії у нашій країніЦе відкриває дорогу до траншу 880 млн доларів у березні, після засідання Ради МВФ, повідомив Ярослав Железняк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як два роки великої війни змінили Україну, Захід, Росію: коли настане переломний момент.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини