Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які помилки з мобілізацією в Україні потрібно виправити: чому назріла пряма розмова із суспільством
commentss НОВИНИ Всі новини

Які помилки з мобілізацією в Україні потрібно виправити: чому назріла пряма розмова із суспільством

Будь-які дії в контексті мобілізації матимуть політичні та електоральні наслідки для влади

27 листопада 2023, 20:24 comments3800
Поділіться публікацією:

Співробітники ТЦК (військкоматів) не мають права вимагати у людей документи на вулиці та вручати повістки, стверджує секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. Проте, уточнив він, до кінця року у співпраці з Міноборони, Генштабом ЗСУ буде створено законопроєкт, який розширить права ТЦК щодо мобілізації. На нещодавній Ставці верховного головнокомандувача президента України Володимира Зеленського анонсував корекцію моделі проведення мобілізації, демобілізації, виплат військовим, ротації тощо. Що означають такі заяви, які можуть (мають) бути прийняті рішення для покращення процесу мобілізації в Україні? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Які помилки з мобілізацією в Україні потрібно виправити: чому назріла пряма розмова із суспільством

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Питання мобілізації зараз хвилюють все суспільство

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що тема мобілізації – найбільш тригерна для українського суспільства. І будь-які дії у цьому контексті мають політичні та електоральні наслідки для влади.

"Тому є бажання сфокусувати увагу саме на рішеннях Верховної Ради, яка може ініціювати та ухвалити не дуже популярні рішення щодо нормування процедури мобілізації. З іншого боку, є позиція Генерального Штабу та військового керівництва, яка будується навколо планів подальшої мобілізації з урахуванням необхідності ротації військовослужбовців, виправлення недоліків закону, які використовуються для її уникнення тощо. І ця позиція в широкому сенсі потребує розумного роз'яснення втомленому від війни населенню", – наголошує експерт.

"І, якщо у внутрішньому середовищі країни-окупанта дискусію щодо додаткової мобілізації можна контролювати, то в умовах демократичного плюралізму в Україні це питання ризикує перетворитися на політичну гру та маніпуляційну кампанію, – попереджає Олег Постернак. – Тому потрібна відверта чесна та твереза розмова з суспільством: скільки потрібно ще воїнів, яким чином їх готуватимуть, яким має бути їхнє фінансування у 2024 році, як проводитиметься демобілізація нинішніх військовослужбовців та багато інших. Ці питання зараз прямо хвилюють все суспільство".

Нам слід змінювати інформаційну парадигму

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник поділився такою думкою:

"Я продовжую наполягати, що питання не в тому, які є процесуальні повноваження ТЦК. Хоча це, звісно, теж важливо. Нічого зараз не заважає представнику ТЦК вручати повістки у супроводі двох правоохоронців, які мають необхідні правові підстави вимагати документи та вручати ті чи інші документи. Проблема у іншому. У тому, що у нас немає черг до військкоматів. Що українці, пригнічені інформаційною хвилею, не готові кинути свої затишні дивани – і захищати Батьківщину. І це великий провал нашої пропагандистської машини, над яким потрібно потужно працювати".

Експерт наголошує, що кілька місяців тому "Газпром" викупив одну з найпотужніших блогерських компаній у РФ.

"Держава-агресор безпосередньо взяла на себе фінансування всієї блогерської братії, яка пише про війну. До цієї теми не допускають сторонніх. І не дозволяють відхилятися праворуч або ліворуч від "курсу партії". Вся інформація тепер буде прокремлівською", – пояснює Микола Мельник.

У той же час, продовжує він, у нас і голів, що "розмовляють", набагато менше, і фінансове забезпечення мають одиниці з них. Причому виглядаючи досить гротескно в очах самих українців.

"Нам слід змінювати інформаційну парадигму, – упевнений експерт. — На повну врубати рубильник пропаганди. Щоб не думати – чи правильно роблять військкоми, вручаючи повістки на вулиці? У нас мають бути черги у військкоматах людей, які бажають захищати Україну!".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять заяви влади про мобілізацію в Україні: до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини