Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як відреагував світ на підрив Каховської ГЕС – що чекає на винуватців теракту
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відреагував світ на підрив Каховської ГЕС – що чекає на винуватців теракту

Українській дипломатії необхідно серйозно попрацювати, використовуючи цей страшний випадок як нагоду для додаткового тиску на наших партнерів

6 червня 2023, 19:22 comments2764
Поділіться публікацією:

Реакція Києва та Москви на підрив дамби Каховської ГЕС, яка сталася в ніч на 6 червня, виявилася передбачуваною. Україна звинувачує у всьому Росію, та, у свою чергу, киває на Україну. А, що можна сказати про світову реакцію, відому на даний момент? Наскільки вона (з боку окремих країн та міжнародних організацій) адекватна масштабам того, що відбувається? Які заходи можуть бути вжиті проти винуватців теракту, за яким явно стоїть найвище військово-політичне керівництво РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як відреагував світ на підрив Каховської ГЕС – що чекає на винуватців теракту

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Захід відреагував на новий військовий злочин росіян по-різному

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Підрив Каховської ГЕС – одна з останніх "червоних ліній", які перейшла РФ. Залишилося лише підірвати Запорізьку АЕС чи застосувати ядерну зброю. Все, що сталося, – не сенсація. Вже тривалий час (як мінімум, минулої осені) циркулювала інформація, що росіяни щось таке готують. Чи то на ЗАЕС, чи то на Каховській ГЕС. Те, що не підірвали атомну електростанцію, а знищили ГЕС, говорить про те, що окупанти поки що сподіваються додавити Україну та наших партнерів на переговори щодо кремлівських лекал. І не хочуть спалювати всі мости, що точно сталося б, влаштуй вони теракт на АЕС".

На думку Вадима Трюхана, знищення Каховської ГЕС свідчить також, що росіяни зрозуміли – їм не втримати тимчасово окуповані території. Включно з Кримом.

"Адже підірвавши Каховську ГЕС, загарбники завдали колосальної шкоди не лише підконтрольній уряду частині України, а й Криму (залишили без води), своїм військам (знищили першу лінію оборони на лівобережній Херсонщині), людям, які знаходяться в окупації", – пояснює експерт.

Все це, наголошує він, демонструє справжні наміри російських загарбників. У тому числі – їхню готовність втекти з усіх тимчасово окупованих територій України.

Захід, за словами експерта, відреагував на новий військовий злочин росіян по-різному. Була неоднозначна реакція деяких ЗМІ, які ставили на одну шальку терезів звинувачення Україною – РФ, а Росією – України. Незважаючи на те, що росіяни постійно плодять фейки, то саме вони – агресор, що Каховська ГЕС більше року була під їх контролем і замінувати її для подальшого знищення могли тільки вони.

"А ось офіційна реакція була досить жорсткою. На рівні керівництва ЄС, НАТО, окремих лідерів країн Заходу звучала жорстка критика на адресу РФ. Те, що сталося, називалося терактом, військовим злочином. Лунали заклики визнати Росію державою-терористом. Були й обережні висловлювання, без конкретики, з акцентами на те, що розпочато "новий вимір" війни РФ проти України. Так, наприклад, висловився канцлер Німеччини Олаф Шольц. Акцентувавши, втім, що підрив ГЕС "вписується у те, як Путін веде цю війну". І закликаючи підтримувати Україну – як фінансово, так і постачанням зброї. Абсолютно логічний заклик", – вважає Вадим Трюхан.

Він упевнений, що українській дипломатії необхідно серйозно попрацювати, використовуючи цей страшний випадок як нагоду для додаткового тиску на наших партнерів. Підштовхуючи їх до масштабніших санкцій проти РФ, до збільшення допомоги Україні, у тому числі наступальними видами озброєнь (додаткова бронетехніка, далекобійна артилерія, сучасна авіація – швидше і більше).

"Цей теракт може стати останньою краплею, яка переповнила терпіння Заходу, – прогнозує Вадим Трюхан. – Є надія, що партнери почнуть нарешті в повному обсязі і набагато швидше передавати все, про що просить наше військово-політичне керівництво для ефективної деокупації".

Поки не можна сказати, що реакція Заходу – адекватна трагедії, що сталася

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов називає версію Росії про нібито причетність до підриву України з самого початку абсурдною.

"Щоб завдати греблі такої шкоди, вибух мав статися зсередини. Каховська ГЕС понад рік перебувала під контролем росіян. І припущення, що хтось пробрався всередину непоміченим із такою кількістю вибухівки, заклав її, а в потрібний момент підірвав абсурдно. Тому у розсудливих людей немає сумнівів, що теракт вчинили саме окупанти. Близько 80 років тому під час Другої світової також були підриви гребель, з великою кількістю жертв. А зараз росіяни діють у тому самому стилі, як у ті роки гітлерівська армія, а часом і Червона армія", – зазначає експерт.

На його думку, світова реакція загалом – позитивна для України. Усі найважливіші світові структури заявили про підтримку нашої країни, так чи інакше засудили РФ, без вторгнення якої нічого подібного не сталося б.

"Так, генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав те, що сталося, "обурливим актом, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні". Він також наголосив, що руйнація Каховської дамби ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів, завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Президент ЄС Шарль Мішель зізнався, що шокований. І кваліфікував те, що сталося, як військовий злочин. У такому ж ракурсі виступили інші офіційні особи ЄС, лідери Балтійських країн, Польщі та інших країн. А ось МАГАТЕ, хоч нас і підтримало, але їхати розбиратися збирається лише наступного тижня. Що демонструє сприйняття ситуації недостатньо серйозне. В ООН, судячи з усього, будуть якісь рішення з цього приводу, бо вже скликається Рада безпеки", – наголошує Микола Спіридонов.

Він вважає, що поки не можна сказати, що реакція – адекватна трагедії, що сталася.

"Міжнародні інституції, на жаль, досить довго запрягають. Обмежуються усною критикою. А необхідно вимагати, як мінімум, посилення санкцій проти РФ, її виходу з України", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: чого домагається Кремль – яка загроза нависла тепер над Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини