Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Україна підготувалася до ударів по енергосистемі: чого вичікує РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Україна підготувалася до ударів по енергосистемі: чого вичікує РФ

Попередження, які роблять представники влади та ГУР – виправдані, росіяни не залишають планів заморозити Україну та зламати волю українців до спротиву

13 листопада 2023, 12:30
Поділіться публікацією:

З наближенням холодів тема російських атак на українську енергосистему і нашої готовності до цього стає більш обговорюваною. Міністр енергетики Герман Галущенко запевняє, що російська армія зараз масово не атакує ракетами та дронами енергетичну інфраструктуру, вичікуючи, коли стане холодніше. При цьому Галущенко, як раніше президент України Володимир Зеленський, вважає справедливим завдавати ударів у відповідь по російській енергетичній інфраструктурі. Як оцінюєте дані заяви та загалом підготовку України до атак ворога по нашій енергосистемі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Як Україна підготувалася до ударів по енергосистемі: чого вичікує РФ

Удари по енергооб'єктам України. Фото: з відкритих джерел

Росіяни можуть розпочати обстріл у будь-який момент

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква поділився такою думкою:

"Передбачити зараз динаміку атак росіян на нашу енергосистему дуже складно. Вони цілком можуть розпочати обстріл у будь-який момент".

Ми, у свою чергу, вважає експерт, можемо розпочати атаки на енергосистему того ж таки тимчасово окупованого Криму.

"Вона не така розгалужена — і атака на пару ключових об'єктів може створити серйозні труднощі з енергопостачанням півострова", — пояснює Денис Саква.

Судячи з заяв вищих офіційних осіб, є розуміння того, що на нас чекає

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній не сумнівається, що Росія не змінить свою тактику – і використовуватиме напрацювання минулої зими, коли намагалася занурити всю Україну в темряву. Очевидно і те, продовжує він, що противник діятиме розумніше, хитріше, підліше.

"Немає сумнівів, що агресор відклав масовані удари по нашій інфраструктурі (зокрема енергетичній), очікуючи настання холодів. Минулого року такі атаки розпочалися у жовтні, коли була ще досить тепла погода. Це дозволило Україні зрозуміти тактику ворога, оперативно зреагувати на багато речей. Врятувала нас від багатьох труднощів також тепла зима, на яку ми знову сподіваємось", – наголошує Тарас Загородній.

Відповідно, зазначає він, ті попередження, які роблять президент, окремі міністри та представники ГУР – виправдані. Росіяни не залишають планів заморозити Україну та зламати волю українців до спротиву.

"Дрони-камікадзе типу "Шахед", які росіяни стали виробляти вже самі у великих кількостях, застосовуватимуться в комбінації з різними типами ракет. Запитання – наскільки українська влада до цього підготувалася? Наскільки вдалося наростити систему ППО (зрозуміло, що ніхто не наводитиме повні дані, тут ми можемо лише здогадуватися)? Порівняно з минулим роком точно є позитивні зрушення. У нас побільшало NASAMS, з'явилися Patriot, IRIS-Т, SAMP/T Mamba. Противник явно розраховує на виснаження цих систем. Насамперед, за допомогою "Шахедів". Після чого буде масовано бити ракетами, а в прифронтових регіонах — і бомбами", – прогнозує експерт.

Він зазначає, що, судячи з заяв вищих офіційних осіб, є розуміння того, що нас чекає – і є відповідна підготовка. Наскільки ми реально готові, схоже, невдовзі дізнаємося, констатує Тарас Загородній.

На цей раз у нас покращилися можливості для захисту своєї енергосистеми

Голова Комітету економістів України Андрій Новак розмірковує так:

"За словами представників уряду, ми підійшли до цієї зими, повністю підготовлені. Усі об'єкти енергетики працюють, проведено необхідні ремонти, зроблено запаси, є фінансова підтримка з боку партнерів. Сподіватимемося, що слова не розійдуться зі справами".

Немає сумнівів, зазначає експерт, що зменшення кількості ракет та безпілотників у російських атаках останнього часу пов'язане з накопиченням їх для ударів у холодний час. Щоб вдруге, після минулої зими, спробувати занурити Україну в холод і морок.

"Схоже, саме це одна з цілей т.зв. "СВО". Щоб українці втратили блага цивілізації, – наголошує Андрій Новак. – При цьому, порівняно з минулою зимою, у РФ точно менше ракет різного класу (навряд чи вона буде здатна випускати по сто ракет на добу майже щотижня, як тоді). А Україна має набагато більше засобів ППО різних типів. Плюс – у нас незабаром може з'явитися такий значущий фактор переваги як багатофункціональний винищувач F-16, який, серед іншого, може збивати повітряні цілі, включаючи ракети та безпілотники різного класу".

Відповідно, продовжує експерт, можна обережно спрогнозувати, що на цей раз у нас покращилися можливості для захисту своєї енергосистеми. І що ми зможемо пройти зиму без блекаутів, або зі значно меншим числом, ніж минулого опалювального сезону. І що масштаб руйнувань нашої енергосистеми буде цього разу значно меншим.

"Так що, – зізнався Андрій Новак, – я згоден з думкою, що майбутня зима (особливо, якщо виявиться такою ж теплою, як зима 2022-23 рр.) обіцяє пройти для України легше, ніж попередня – у плані масштабів обстрілів з боку РФ та кількості заподіяних ними руйнувань".

Читайте також на порталі "Коментарі" — з чим Україна входить у зиму: чи справді цей опалювальний сезон буде легшим за попередній.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини