Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: підсумки минулого тижня – який прогноз та очікування на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: підсумки минулого тижня – який прогноз та очікування на фронті

Поки ЗСУ посилюють "бавовну" в тилу ворога, росіяни намагаються підвищувати ставки, посилюючи шантаж навколо Запорізької АЕС

14 серпня 2022, 11:02
Поділіться публікацією:

Спеціально для видання "Коментарі" експерти підбили підсумки минулого тижня для України, а також поділилися прогнозом – чого чекати у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі від тижня наступного.

Війна в Україні: підсумки минулого тижня – який прогноз та очікування на фронті

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Підсумок за тиждень – Україна тримається, фронт майже незмінний

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько серед важливих подій минулого тижня зазначає наступне: вибухи на військовому аеродромі в Криму, обстріл Запорізької АЕС, відстрочення виплат за зовнішніми боргами для України.

"ЗСУ дістають ворога все далі у його тилу завдяки зброї, яку дають нам західні партнери. Поки що йдеться про постачання ракет із дальністю до 300 км, за деякою інформацією вони вже в Україні. Тепер весь мілітаризований Крим буде у зоні дії цієї зброї", – зазначає експерт.

Він наголошує, що загострюється ситуація на Запорізькій АЕС.

"Якщо потраплять до реакторів або до місць зберігання ядерних відходів, то викид радіації буде в рази більшим, ніж у Чорнобилі. У такому разі евакуювати потрібно буде людей з Енергодару, Нікополя, Марганцю та прилеглих населених пунктів. Не виключено, що радіація дійде і до Запоріжжя та Кривого Рогу. У такому разі переміщати потрібно буде понад 1 млн осіб. До речі, окупанти теж змушені будуть піти з тих територій", – наголошує Володимир Манько.

Він нагадує, що цього тижня кредитори на прохання України погодилися відстрочити виплати майже 20 млрд. доларів боргів. Таким чином, пояснює експерт, ми уникли дефолту. Але ситуація в економіці через війну критична і без нових боргових запозичень не обійтись. Зовнішній борг України наростатиме і побільшає ВВП. Загалом підсумок за тиждень — Україна тримається, фронт майже незмінний, констатує Володимир Манько.

На його думку, протягом наступного тижня Росія посилить тиск на Донбасі, спробує увійти до Сіверська, Бахмута, Авдіївки.

"Сподіватимемося і на чергову "бавовну" від ЗСУ в тилах агресора", – каже директор Communication group.

Очікуємо на тактичні успіхи ЗСУ на правій стороні Дніпра – на Херсонському напрямку

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин, прогнозуючи події наступного тижня, вважає очевидним інерційний сценарій як у фронтовому, так і в економічному та зовнішньополітичному сенсі.

"На фронті передбачається оперативна пауза. Очікуємо на тактичні успіхи ЗСУ на правій стороні Дніпра – на Херсонському напрямку", – каже експерт.

В економічному плані кордону дефолту ми не перейдемо, вважає Андрій Мішин. Ну, а "прикордонний" стан економіки, на його думку, продовжиться до закінчення бойових дій.

"У зовнішньополітичному сенсі на переговори очікувати не доводиться, – вважає експерт. – Ресурси Заходу про примус Кремля до відмови від експансії не вичерпані. Але підготовка до опалювального сезону до ЄС робить свої корективи".

Росіяни продовжать наступного тижня обстріли та всілякий тиск

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов, підбиваючи підсумки тижня, зазначив, що на фронтах все досить стабільно, без особливих змін.

"Тільки погіршилася ситуація для української армії на Донбасі, особливо у районі селища Піски. Натомість було відвойовано чергову невелику частину Херсонщини. Тож у середньому – паритет. ЗСУ мають можливість стримувати супротивника. Щоправда, поки що не вистачає ресурсів для масштабної контратаки", – пояснює експерт.

З добрих фінансово-економічних новин він наголосив на домовленості про реструктуризацію українського зовнішнього боргу на два роки.

"На мій погляд, не дуже добре з боку кредиторів говорити про якісь борги з країною, що воює, з країною, що спливає кров'ю. Тим більше, що Україна зараз захищає не лише себе, а й увесь цивілізований світ. Борги за таких умов взагалі мають бути списані, – вважає Микола Спіридонов. – Але те, що йде діалог про хоча б реструктуризацію – також позитив".

Топовою політичною новиною тижня експерт вважає заяву Олексія Арестовича (радник керівника Офісу президента) про можливе висування своєї кандидатури на майбутніх президентських виборах.

"Думаю, що такі заяви лише зміцнять позиції Зеленського, бо Арестович залишається членом його команди, – розмірковує Микола Спіридонов. – Більше того, він сам сказав, що балотуватиметься лише, якщо Зеленський не йтиме на другий термін. Зрозуміло, що Арестовичу Зеленському не конкурент. Як зрозуміло і те, що будь-якій владі потрібен зрозумілий – якщо не опонент, то "свій" висуванець, здатний взяти частину голосів. У "слуг народу" такою умовною альтернативою Зеленському якийсь час був речник (а потім і екс-спікер) парламенту Разумков. Але зараз він відійшов від активної діяльності, на єдиному національному марафоні його практично не чути. Не виключаю, що "другим Розумковим" може стати Арестович. Політичні перспективи в нього є, щоправда, поки що складно судити, якого рівня. Мабуть, все ж таки, не президентські. А ось парламентські – цілком можливо".

Щодо наступного тижня, саме на ньому, вважає експерт, має визначитися формат того, як ми відзначатимемо 24 серпня День Незалежності.

"Крім того, – продовжує він, – йде підготовка і до Кримської платформи. Також важливо зрозуміти, як вона проходитиме цього року. Хто приєднатися онлайн, хто – офлайн. Враховуючи, що цього тижня в кримській Новофедорівці сталися вибухи на військовому аеропорту росіян, тема набуває особливого колориту та актуальності. Українська сторона прямо не бере на себе відповідальність за те, що сталося, але робить дуже прозорі натяки щодо того, що удару могли завдати саме ми. Акцентуючи, що Крим – це Україна. І всі наші дії там цілком законні, оскільки йдеться про звільнення своїх територій".

Росіяни, на думку експерта, продовжать наступного тижня обстріли та усілякий тиск. У тому числі продовжуватимуть готувати псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях.

"Зараз йдеться насамперед про Запорізьку область. Росіяни намагатимуться якось помітити територію, формалізувати свою присутність там. Наскільки відомо, розглядаються не лише очні, а й онлайн формати голосування. Все це і так виглядало абсурдно, а за такого роду "волевиявлення" — тим більше, – упевнений Микола Спіридонов. – Нагадаю, що президент України вже попереджав – якщо Росія піде на такий крок, це означатиме повний вихід із офіційного неофіційного переговорного процесу. А РФ неодноразово висловлювала зацікавленість у переговорах, у певному варіанті перемир'я. І тут агресору є над чим подумати. Однак небезпека таких "референдумів" для нас залишається актуальною".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто поза мобілізацією: які положення потрібно переглянути – чи актуальна пропозиція Залужного.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини