Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чому простежуються паралелі з Першою світовою та що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чому простежуються паралелі з Першою світовою та що може змінитися

Україні важливо подолати позиційну кризу, яка вже чітко промальовується

8 лютого 2024, 16:00 comments1161
Поділіться публікацією:

На фоні пробуксувань з допомогою Україні у війні з Росією з боку США канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав і надалі підтримувати нашу країну, надаючи їй зброю та боєприпаси. Тим часом окупаційна армія продовжує атаки, зосередивши основні зусилля на захопленні Авдіївки. Експерти оцінили спеціально для порталу "Коментарі" ситуацію у російсько-українській війні та навколо неї на даний момент.

Війна в Україні: чому простежуються паралелі з Першою світовою та що може змінитися

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Акцент зміщується в галузі економіки та дипломатії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"Практично всі фахівці у військовій галузі, історики, дипломати порівнюють нинішню російсько-українську війну з Першою світовою. У тому числі, говорять про позиційну кризу, яка мала місце і тоді, понад сто років тому. Зараз приблизно та сама ситуація. То одна сторона має ініціативу, то інша. Але в той період, коли хтось із противників має перевагу, його досягнення – мінімальні".

Наразі, зазначає експерт, ініціатива за росіянами. Але ті успіхи, яких вони домагаються (а тим більше на тлі їхніх втрат) настільки незначні, що говорити про те, що агресор військовими засобами може вирішити результат кампанії не доводиться.

"Тому акцент, як і має бути у позиційних війнах, зміщується в галузі економіки (насамперед) та дипломатії, – наголошує Віктор Савінов. – Україна зараз має певні проблеми у зв'язку з несистематичністю надходження військової допомоги. І ці питання слід врегулювати на дипломатичному фронті. При цьому, як підказує історичний досвід, у позиційних війнах а-ля Перша світова, після кризи однієї сторони та спроб наступати іншої – зазвичай ситуація змінюється. І ініціатива переходить до того, хто, здавалося б, зовсім недавно був у глухій обороні".

До того ж, продовжує експерт, президент України Володимир Зеленський дуже активно наполягає на тому, щоб військові знайшли вихід із позиційної кризи.

"Якщо порівнювати з Першої світової, щоб бойові дії набули якоїсь форми, яка мала місце у 1918-му, коли фронт почав активно рухатися. Чи є таке рішення? Чи достатньо в Україні ресурсів для того, щоб війна стала динамічнішою (у позитивному для нас сенсі)? Однозначної відповіді на ці питання навіть провідні аналітики світу не можуть дати", – констатує Віктор Савінов.

Основний дипломатичний фронт зараз – це США

Коментуючи ситуацію на фронті, колишній працівник СБУ (2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак прогнозує, що Авдіївку, швидше за все, протягом місяця доведеться залишити. У росіян там є певний поступ, а у нас — серйозні ризики.

"В останній місяць РФ стиснулася з 12 напрямків, на яких атакувала, до двох. Авдіївське та Куп'янське. Тому нам дуже важко стримувати такі потужні сили, які тиснуть на ЗСУ у цих районах", – пояснює експерт.

За його словами, основний дипломатичний фронт зараз – це США, де тривають дебати щодо надання допомоги Україні на поточний рік.

"Українська сторона проводить титанічну роботу, спілкуючись із представниками Сенату та Палати представників. Але поки що, на жаль, зрушень немає. А допомога Штатів нам критично необхідна, – наголошує Іван Ступак. – Сподіваємось на збільшення допомоги від європейських союзників. У тому числі – на позитив після зустрічей президентів України та Франції. Зеленський та Макрон повинні проговорити суттєве збільшення допомоги нам з боку французів. Раніше було анонсовано по три тисячі снарядів на місяць, а також можливе надходження до нас французьких винищувачів Mirage, самохідних установок CAESAR, ракет SCALP".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головна помилка у новому законопроекті про мобілізацію: які кроки на суспільство чекає від влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини