Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вибухи в Криму: чому це приниження Кремля та початок нової фази війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибухи в Криму: чому це приниження Кремля та початок нової фази війни

"Бавовни" у Криму ще раз показали, що Крим - це так, як Маріуполь, Донецьк, Луганськ та інші тимчасово окуповані міста - Україна

10 серпня 2022, 11:10 comments2568
Поділіться публікацією:

Вибухи, які пролунали у вівторок, 9 серпня, у тимчасово окупованому Криму, в районі села Новофедорівка Сакського району, на військовому аеродромі та складі росіян, продовжують залишатися топ-темою. Вже відзначилися заявами представники Офісу президента Михайло Подоляк та Олексій Арестович. Видало пост-тролінг із цього приводу Міноборони України. Інститут вивчення війни (ISW) пише, що Кремль не звинувачує Україну в ударах по аеродрому в Криму, тому що це стало б свідченням неефективності російських систем ППО, як сталося з потопленням російського крейсера "Москва". Як оцінюєте заяви, що прозвучали, і сам факт вибухів? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Вибухи в Криму: чому це приниження Кремля та початок нової фази війни

Вибухи у Криму. Фото: з відкритих джерел

ЗСУ продемонстрували, що окупована територія Кримського півострова більше не є для окупантів безпечною.

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смелянський пояснює:

"Атака на військовий аеродром у Новофедорівці, з якого окупанти, в тому числі, здійснювали злети з наступними ракетними атаками території України, ознаменувало черговий етап війни. Етап, в якому окупаційні війська на території Криму вже не можуть почуватись у глибокому тилу. На черзі аеродром у Джанкої, Іслам-Тереці (Кіровське), Севастополі, Сарабузі (Спате: Гвардійському), Феодосії та інші кримські території, на яких окупанти розмістили свої збройні сили".

Юрій Смелянський наголошує, що окупована територія Кримського півострова використовувалася протягом 8 з лишнім років війни як база для розміщення, переформування окупаційних військ, розвитку військової інфраструктури для полегшення ведення війни проти України.

"ЗСУ продемонстрували, що окупована територія Кримського півострова більше не є для окупантів безпечною. Що ВСУ мають засоби поразки, які роблять територію окупованого Криму дуже і дуже небезпечною для окупантів, – зазначає експерт. – Це перший сигнал. І всі наступні атаки на військові об'єкти окупантів сигналізуватимуть по наростаючій для них, що настав час залишати окуповану територію українського Криму".

"Бавовна" у Сакському районі демонструє — деокупація південно-східних регіонів України від "русского мира" — це реальна можливість

На думку кандидата політичних наук, полексперта Дмитра Гаврилюка, "бавовни", які мали місце у Новофедорівці на військовому аеродромі, хороша новина, навіть якщо Офіс президента України вирішив на цьому хайпанути.

"Якщо серйозно, то здивований, що роспропаганда не призначила винними в інциденті всюдисущі українські диверсійно-розвідувальні групи, ненависний для росіян полк "Азов". Потрібно розуміти, що призначити винуватцями "бавовни" американські "Хаймарси", безпосередньо ЗСУ або навіть турецький "Байрактар" було б для росіян м'яко кажучи "не камільфо" і знищило б легенду про "Крим як неприступну фортецю і надсучасне російське ППО", – пояснює експерт.

Він не виключає, що інцидент у тимчасово окупованому українському Криму міг бути зрежисований росіянами для внутрішнього споживача, щоб, створивши форс-мажорну ситуацію, пояснити свій (але вже зрежисований ЗСУ) відхід з Херсонської області внаслідок очікуваного контрнаступу української армії.

"Інакше як логічно пояснити активізацію умовної політики "батога" на тимчасово окупованій Херсонщині, де окупанти більше починають принижувати українських громадян, – аргументує Дмитро Гаврилюк. – Це якось не макевіалінськи, коли треба навпаки силою пропаганди та соціального популізму підкупити місцеве населення, надавши останньому те, що воно не мало за попередньої влади. Що ми бачимо? Український малий та середній бізнес заганяють у податкове та законодавче поле Росії, українських патріотів фізично переслідують, доступ до інформаційного контенту обмежують (але хто вміє користуватися VPN, той зможе читати та дивитися українське, бути на зв'язку з Україною)".

Нарешті, продовжує експерт, інцидент реально (але про це ми дізнаємося після української перемоги) міг бути зрежисований і ЗСУ, виходячи із військово-стратегічної точки зору.

"Адже винищувачі з цього аеродрому були виконавцями численних авіаударів з різних цілей в Україні, як військових, так і цивільних. Відповідно для ЗСУ принципово завдати удару по джерелу потенційної загрози як для особового складу армії, так і цивільного населення, – пояснює Дмитро Гаврилюк. – Супутній результат цієї версії у тому, що "бавовна" у Сакському районі демонструє – деокупація південно-східних регіонів України від "російського світу" це не примарна перспектива, а реальна можливість. І ЗСУ наближає її у міру своїх можливостей, поставок Заходом сучасного озброєння та, що важливо, політичної волі української влади".

Ситуація перекинулася – рефлексувати вже довелося РФ, і вона з цим не впоралася

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що ситуацію з вибухами в Сакському районі можна коротко описати перефразом відомого виразу ізраїльського прем'єра Голди Мейєр щодо Ізраїлю та ядерної зброї: "Звичайно ж, у нас немає ракет дальністю 300 км, але якщо потрібно, то аеропорт у Новофедорівці вибухне. ".

Михайло Чаплига нагадує, що був один із тих, хто закликав "перевернути дошку" – завдати ударів по військовій інфраструктурі ворога в окупованому Криму.

"Чому Крим? Тому що це "больова точка" РФ, це наша конституційна територія та військові цілі там легітимні, а росіяни вважають Крим своїм. В чому суть? У тому, щоб вибити у РФ ініціативу та поставити її у рефлексивну позицію. До цього Росія постійно новими, ще більш жахливими злочинами та шантажем ставила в рефлексію весь світ — поки цокали мовами про скоєний злочин і думали, як рефлексувати, РФ чинила нове і ще більш жахливе. Тепер рефлексувати довелося РФ. І вона з цим не впоралася", – вважає експерт.

За його словами, не так важливо – хто і як причетний до подій у Новофедорівці. Важливо, що про це думають у РФ, Україні та світі.

"А громадська думка практично одноголосно розуміє, що вибухи там – це публічне приниження РФ, яке продемонструвало "дірявість" її ППО, нездатність захистити себе, якщо війна переходить на її територію, – наголосив Михайло Чаплига. – Зараз Росія намагається однією рукою списати все на "пожежну безпеку" (тобто розгильдяйство в армії), а другою – киває на досвід Китаю в Тайванській кризі і натякає, що відповідь, мовляв, буде потім. Вже не буде. Тому що Китай одразу відрефлексував і визнав захід США на свою територію, а російська влада, військове керівництво мовчали-мовчали, а потім видавили із себе "пожежну безпеку". Це лише перетворило їх на посміховисько – і перед світом, і перед власними громадянами, які влаштували панічну втечу з Криму, розсилаючи дорогою кадри вибухів".

На думку експерта, будь-яка "відповідь" РФ тепер буде або підтвердженням попередньої брехні, або не буде публічно та дипломатично прив'язана до подій у Сакському районі. Тобто. — Мінус в обох випадках.

"На мій погляд, багато чого змінилося для РФ з моменту вибухів у Новофедорівці. Це як лавина – вона завжди починається "раптом" із попереднього "непомітного" тріску тоненької гілки", – констатує Михайло Чаплига.

Читайте також на порталі "Коментарі" — таки вдарили по Криму : серія вибухів на військовому аеродромі (ФОТО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Партия 5.10

10 серпня 2022, 13:19

Все верно, Украина превратилась в страну современного фашизма - права и свободы граждан полностью нарушены, единственный выход - это уезжать из этой клоаки, пусть ее защищают те, кто имеют с этой страны - депутаны и прочее президенское ворье. Пусть все эти мусора и СБУшники валят на фронт, а не ловят нормальных граждан на западной границе.

Ігор

10 серпня 2022, 11:28

Крім вже не є безпечним, на відміну від бункерної Ставці корумпованої київської верхівки. Черга за Москвою - ось де буде приниження.


Новини