Головна Новини Суспільство Війна з Росією Терор з боку РФ не припиняється: як бути Україні – чи є варіанти відновити експорт зерна морем
commentss НОВИНИ Всі новини

Терор з боку РФ не припиняється: як бути Україні – чи є варіанти відновити експорт зерна морем

Зважаючи на шалені атаки росіян на портову інфраструктуру, шанси на безпечне існування зернового коридору – мінімальні

23 липня 2023, 12:07
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський звернувся до генсека НАТО Єнса Столтенберга з пропозицією невідкладно скликати нещодавно створену раду Україна – НАТО через агресивні дії РФ у Чорному морі загалом та зрив зернової угоди – зокрема. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" те, що відбувалося, включаючи не особливо активну реакцію Заходу на ті ж самі варварські обстріли росіянами Одеси (почалися відразу після розірвання зернової угоди), а також варіанти розвитку подій.

Терор з боку РФ не припиняється: як бути Україні – чи є варіанти відновити експорт зерна морем

Ракетний удар. Фото: із відкритих джерел

Критично важливо активізувати контакти із союзниками для збільшення тиску на РФ з метою продовження експорту українського зерна

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб розмірковує так:

"Вихід росіян із зернової угоди є однією з основних тем тижня. Головне питання – чи можливе її відновлення, які альтернативи, як діяти Україні?".

Очевидно, продовжує експерт з огляду на шалені атаки росіян на портову інфраструктуру шанси на безпечне існування зернового коридору в будь-якому іншому форматі – мінімальні. Жодна держава-союзник України не висловила готовності супроводжувати судна із продовольством власними бойовими кораблями, нагадує Вікторія Гриб.

"Наразі, – зазначає вона, – критично важливо активізувати контакти із союзниками для збільшення тиску на РФ з метою продовження експорту українського зерна. Якщо це не вдасться залучати альтернативні варіанти".

Перший – спробувати домовитися про коридор у трикутнику Київ-Стамбул-ООН.

Другий – запровадити транспортування зерна у територіальних водах Румунії та Болгарії.

"Звичайно, у такому разі росіяни можуть наважитися обстрілювати кораблі транспортування. Але тоді це може вважатися нападом на ту державу, під прапором якої рухається судно", – пояснює Вікторія Гриб.

Третій варіант – дунайські порти зі значним скороченням обсягів та збільшенням вартості транспортування.

Четвертий – транспортування суходолом.

"Останній варіант неефективний через низьку пропускну здатність, – акцентує нардеп. – До того ж не всі наші сусіди готові купувати українське зерно. Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Румунія прагнуть продовжити заборону імпорту зернових з України до кінця року. Уряд має врегулювати це питання через Єврокомісію".

Загалом, констатує Вікторія Гриб, одноосібне рішення росіян розірвати зернову ініціативу може завдавати шкоди сотням мільйонів людей у світі, які чекають на українське продовольство.

"Наразі Україна шукає вирішення зернової проблеми. Один із варіантів – переробка зерна в нашій країні та створення виробництва з доданою вартістю. Але, знову ж таки, існує перешкода у вигляді логістики та пошуку кінцевого покупця, – наголошує експерт. – Слід також активізувати контакти з китайською стороною, адже саме до Китаю йшла вагома частина нашого експорту. Пекін спільно зі Стамбулом можуть натиснути на Кремль, який продовжує руйнувати нашу портову інфраструктуру, що загрожує зривом постачання зерна в майбутньому, а значить голодом на багатьох континентах".

Є варіант, що Росія просто піднімає ставки

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що Зеленський абсолютно справедливо закликає зібратися Раду Україна-НАТО, оскільки ми отримали після Вільнюського саміту Альянсу такий формат, який передбачає, що Україна сама може ініціювати розгляд тих чи інших питань за участю країн блоку.

"Цим треба користуватися, розглядаючи безумовну проблему, пов'язану із виходом Росії із зернової угоди, – пояснює експерт. – Така ініціатива має сенс ще й тому, що вже зараз є інформація про те, що Росія намагається задіяти альтернативний маршрут – без участі України, використовуючи для цього Туреччину та Катар. З того, що я прочитала, українські чиновники знайомі з цими планами – і намагалися їх усіляко зупинити. Не виключено, що Путін намагатиметься "продати" ці пропозиції на саміті Росія-Африка, який намічено у Санкт-Петербурзі 27-28 липня, а також під час свого можливого візиту до Туреччини у серпні".

За словами Олесі Яхно, суть російської пропозиції в тому, що РФ постачатиме своє зерно до Туреччини, а платитиме за це Катар. Після цього розподілятиметься з Туреччини до інших країн, переважно африканських.

"На сьогодні відомо, що Туреччина виступила проти цієї пропозиції. Скоріш за все проти буде і Катар. Проте вона обговорюється, – акцентує аналітик. – Що свідчить про те, що РФ хоче остаточно вийти із колишньої зернової угоди. Тому й активізувала обстріли південного напряму України, у тому числі портової інфраструктури та зерносховищ".

Україна, продовжує експерт, за допомогою інших країн також шукає альтернативні варіанти на випадок, якщо РФ не повернеться до угоди, продовжуючи виставляти нездійсненні умови. Але це потребує участі окремих країн Альянсу. І таке питання логічно розглядати на рівні Ради Україна – НАТО.

"Є варіант, що Росія просто піднімає ставки (зокрема обстрілами Одеси), сподіваючись отримати добро на постачання своїх добрив на світові ринки, а також допуск частини своїх банків (особливо "Россільгоспбанку") до системи міжнародних розрахунків SWIFT. Або РФ справді остаточно спалила всі мости – і налаштована продовжувати морську блокаду України, поки це буде можливо, – вважає Олеся Яхно. – Україна важливо промовляти всі можливі варіанти розблокування свого морського експорту і, звичайно, не допускати альтернативних варіантів постачання того ж таки російського (а частково і вкраденого в Україні) зерна країнам Африки".

Читайте також на порталі "Коментарі" – хто поставить ультиматум Путіну – кого потрібно підключати до переговорів щодо зернової угоди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини