Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що змусило Захід ще потужніше підтримувати Україну у війні – чому Путін уже приречений
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змусило Захід ще потужніше підтримувати Україну у війні – чому Путін уже приречений

На Заході зрозуміли, що Путін зупинятися в Україні вже не має наміру

3 лютого 2023, 16:37 comments1029
Поділіться публікацією:

На думку президента України Володимира Зеленського, РФ зараз перебуває у специфічній стадії: коли стратегічно програш уже зрозумілий, але ще є ресурс для наступальних дій. І цей ресурс країна-агресор, схоже, незабаром використає на повну програму. Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Черняк заявив, що Путін наказав взяти Донбас (Донецьку та Луганську області в їхніх адмінкордонах) до березня. Тим часом, німецька влада погодилася постачати Україні (і дала відповідне схвалення робити це іншим країнам) не лише танки Leopard 2, а й більш стару модель Leopard 1. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" фронтову та зовнішньополітичну ситуацію у ракурсі російсько-української війни.

Що змусило Захід ще потужніше підтримувати Україну у війні – чому Путін уже приречений

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Приблизно місяць-півтора тому Захід змінив парадигму в оцінці загроз

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж звертає увагу, що Захід завжди застерігав – він не хоче створювати стратегічного протистояння з Росією, безпосередньо вступати у війну. Тому не має наміру надавати Україні важкого озброєння, особливо наступального. Однак, повільно, але правильно, ми його отримуємо. "Червоні лінії" зрушуються. Зараз мова вже про танки, літаки та далекобійні боєприпаси.

"Частина країн ЄС раніше реально боялася російських загроз. Особливо це було видно з поведінки керівництва Німеччини. Досі протидіє повноцінній допомозі Україні та ж Угорщина, не дуже рветься допомагати Австрія. Мовляв, надання ЗСУ більшої кількості озброєнь – пряма дорога до ескалації. Але, схоже, в НАТО, в ЄС зрозуміли – немає альтернативи потужному озброєнню України для відбиття агресії. Мобілізацією, масованими ракетними ударами по критичній інфраструктурі, божевільними атаками на міста Донбасу з величезною кількістю жертв, зі стиранням цих міст з землі, дедалі явнішим переведенням економіки на військові рейки, переформатуванням (у бік значного збільшення) армії – Путін дав зрозуміти, що зупинятися не має наміру. І якщо його не зупинити в Україні, він піде далі, приносячи війну вже в країни Євросоюзу", – зазначає генерал.

Тому, пояснює він, приблизно місяць-півтора тому Захід змінив парадигму в оцінці загроз. І надання допомоги України з формату "стримувати супротивника і іноді контрнаступати" перейшло в концепцію "перемогти агресора, вигнавши з усієї української території, з виходом на переговори згідно з правилами цивілізованого світу відповідно до міжнародного права".

Спершу ця тема звучала у США, Великій Британії, Польщі, країнах Балтії нагадує Микола Маломуж. Потім уже й у країнах західного крила ЄС, включаючи Німеччину та канцлера Олафа Шольца, чия риторика зазнала кардинальних змін. І чиє рішення щодо постачання в Україну танків "Леопард", інших видів озброєнь, боєприпасів – говорить саме за себе.

"Те ж стосується Франції, Іспанії, багатьох інших країн, які вирішили масово постачати нам танки, артилерію, бронетехніку, системи ППО тощо, – наголошує експерт. – З огляду на те, що Росія дедалі явніше готується до нової хвилі наступу, партнери прагнуть дати Україні те, що може і відбивати атаки, і контратакувати, створивши передумови для поразки супротивника та деокупації наших територій. Виходячи на переговори саме із таких позицій. Вибудовувати формат миру на умовах України та міжнародних правил. З огляду на, зокрема, компенсаційні моменти з боку країни-агресора".

Після того, як на рівні керівництва західних країн було ухвалено відповідні політичні рішення, їх закріпили на січневій зустрічі міністр оборони країн НАТО та союзників у форматі "Рамштайн". А пізніше стало відомо і про переміщення з танками.

"Причому до нас підуть не лише німецькі "Леопарди", а й американський "Абрамси", британські "Челенджери". У новому пакеті допомоги з боку США анонсовано далекобійні боєприпаси (до 150 км). Це дозволить знищувати величезні резерви живої сили та техніки росіян ще до того, як вони потраплять на фронт, – пояснює Микола Маломуж. — Упевнений, дійде справа і до літаків. При цьому Захід усвідомив ще й те, що Росія, загрожуючи ядерною зброєю, застосувати її не готова. Це буде самогубним для Путіна та для РФ загалом. Про що Кремль попередили неодноразово. Щойно росіяни навіть просто спробують розгорнути свої ядерні засоби, можуть піти превентивні удари".

Ми приречені до переможного завершення війни залишатися у центрі світової політики

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розмірковує так:

"Нові погрози, які лунають на адресу України та Заходу з боку Росії – не випадкові. Як і ескалація на фронті. Путін розуміє, що якщо ЗСУ отримають у повному обсязі вже анонсоване західними партнерами озброєння, у окупантів не лише не залишиться шансів утримати захоплене. Вони ще й можуть отримати тотальну військову поразку. Тому Путін не має іншого виходу, окрім як продовжувати погрожувати ядерною зброєю".

Але й тут, зазначає експерт, виходить досить неприємна для російського диктатора ситуація. Ніхто цим погрозам уже не вірить. Не вірить, мабуть, він і сам.

"Тому бачимо ритуальні танці з бубнами. І реагувати на це потрібно спокійно. Усі розуміють приреченість Путіна, – пояснює екс-міністр. – Щодо дипломатичної ситуації в найближчому майбутньому, то Україна, безумовно, залишиться в центрі уваги".

Ми приречені до переможного завершення війни залишатися у центрі світової політики, упевнений Володимир Огризко. На його думку, це засвідчили події вчорашнього та сьогоднішнього дня, пов'язані із самітом Україна-ЄС.

"Практично вся Єврокомісія приїхала до Києва. І це – під час війни. Мені здається, це промовисте підтвердження того, що Путін та його оточення можуть говорити, що завгодно, а нам – свою справу робити. Європа нас у цьому підтримує, підтримують США та Великобританія", – наголошує експерт.

Теми постачання допомоги, на жаль, нас поки що стримують. Але тут ми залежимо від того, що і як робитимуть наші партнери, пояснює Володимир Огризко.

"Дуже важливо, що на Заході ухвалили рішення – така росія є загрозою для всього світу. І цю загрозу треба або серйозно зменшити, або загалом ліквідувати. Це і буде основним моментом на всіх зустрічах, які так чи інакше пов'язані з російсько-українською війною, – прогнозує експерт. – Також слід розуміти, що Путін очолюватиме РФ до останнього. А щойно він фізично зникне, Росія перейде у стан дуже серйозних політичних землетрусів, які можуть швидко її зруйнувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому заяви про швидке членство України в ЄС перебільшені – коли це реально.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

7474

3 лютого 2023, 17:09

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини