Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що ми отримали від компромісного закону про мобілізацію: чи буде від нього користь
commentss НОВИНИ Всі новини

Що ми отримали від компромісного закону про мобілізацію: чи буде від нього користь

Епопея із змінами мобілізаційного законодавства, із заміною представників ТЦК призвела до фактичного саботажу мобілізації

17 квітня 2024, 16:10 comments2886
Поділіться публікацією:

У середу, 17 квітня, закон про мобілізацію в Україні, підписаний президентом на день раніше, був опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України". Вже 18 травня він набуде чинності. Експерти продовжують ділитися з порталом "Коментарі" своїми оцінками як того, що відбувалося навколо цього документа, так і того, чого чекати далі від мобілізаційних процесів.

Що ми отримали від компромісного закону про мобілізацію: чи буде від нього користь

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Довга дискусія щодо мобілізації дезорієнтувала населення

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник розмірковує так:

"Якщо документ критикують як військові, так і цивільні, він справді є компромісним. От тільки чи потрібен нам у такий важкий час такий компроміс? Адже це компроміс між системою, яка воює за Україну (армією) – і тими, хто намагається не помічати цієї війни, якось сховатися від неї. Не дивитись вгору, якщо проводити аналогії з американським фільмом 2021 року. Заради чого нам такий компроміс? На мій погляд він був шкідливий!".

Більше того, продовжує експерт, довга дискусія щодо мобілізації дезорієнтувала населення. Месседжі від влади не стимулюють йти воювати, наголошує він. Адже, коли президент каже, що ми програємо, якщо нам не допоможуть люди задаються питанням – навіщо воювати, якщо ми можемо програти?

"Вся ця епопея зі змінами мобілізаційного законодавства, із заміною представників ТЦК призвела до фактичного саботажу мобілізації. Сумні результати чого ми бачимо на фронті – Авдіївка тощо. Коли позиції роти (80-200 військовослужбовців, залежно від країни, роду військ та функціонального призначення) захищає п'ять-шість осіб, – наголошує Микола Мельник. – Я вважаю, що ухвалений законопроект, який став законом, не зробить мобілізацію більш ефективною. Більше того – без зміни системи підготовки та дуже багатьох елементів ЗСУ ми матимемо серйозні проблеми".

У нас все залежить від практики застосування закону

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає проблемою закону про мобілізацію – його компромісність, що випливає із форми ухвалення цього документа.

"Спочатку Офіс президента Зеленського (по факту – Ставка верховного головнокомандувача, єдиний центр влади у воюючій країні) довго думав, знаходився в якійсь прострації. І дозволив депутатам накидати у первісний варіант понад 4,2 тисячі правок. Якби їх розглядали безперервно, на це пішли б місяці. Потім від того ж ОП надійшла команда — терміново приймати у другому читанні та в цілому. Поспіхом іншого варіанту, крім компромісного, прийняти було неможливо. Фізично не могли депутати за ніч вдумливо розглянути понад чотири тисячі правок, – пояснює експерт. – Як наслідок – в остаточному варіанті розчленували тему мобілізації та демобілізації, чого не повинно бути, бо це процеси взаємопов'язані. Тепер закон про демобілізацію обіцяють ухвалити окремо. Колись. Або ніколи. Що, звісно, напружує тих, хто воює на фронті".

На думку Олександра Кочеткова, добре, що в рамках мобілізаційних новацій вдалося уникнути найбільш безглуздих пропозицій на кшталт арешту майна, блокування рахунків і так далі. Тим не менш, там переважає каральний, примусовий підхід.

"Не заохочення, не спроба залучити потенційних воїнів, а спроба змусити того, кого влада автоматично вважає ухилянтом, – зазначає аналітик. – І цей перекіс у бік примусу не працюватиме, він дратує українців. У тому числі тих, хто перебуває за кордоном".

Але найголовніше – у нас все залежить від практики законозастосування, наголошує експерт. Яким би закон не був – добрим чи поганим – важливо те, як його застосовують.

"У нас ніде не прописано, що представникам ТЦК можна хапати людей на вулиці, пакувати в буси та везти у свої володіння. Проте таке відбувається. І є побоювання, що практика застосування мобілізаційних новацій нічим не відрізнятиметься від того, що ми бачимо в останній рік. А саме – продовжуватимуться примусові заходи, які дратують суспільство. А поповнювати ЗСУ стануть, м'яко кажучи, не найякіснішими бійцями. Які не бажають та нездатні воювати, – прогнозує Олександр Кочетков. – Проте будь-який закон кращий, ніж його відсутність. Подивимося, як новації діятимуть на практиці".

Рівень дискредитації процесу мобілізації значно зріс

Голова платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян зазначає:

"З позитиву ми побачили, що влада здатна забезпечити достатню кількість голосів для ухвалення законопроекту, який точно не належить до популярних. Тобто парламент дієздатний з погляду ухвалення рішень".

Але, на жаль, продовжує політолог, доводиться констатувати, що з погляду вироблення якісних рішень весь держапарат показав себе не в кращому світлі.

"Законопроект є компромісним лише в тому сенсі, що однаково не задовольняє всіх. Він не відповідає на гострі питання ні цивільних, ні військових. Більше орієнтований на чиновників, для яких частково може поліпшити організацію процесу мобілізації. Але жодним чином не змінює принципів та системних проблем, властивих мобілізації", – наголошує експерт.

Він нагадує, що ми раніше бачили системні зловживання повноваженнями представниками ТЦК, порушення ними чинного законодавства. І немає гарантій, що не побачимо такого вже з оновленими мобілізаційними правилами.

"На жаль, залишився і принцип домінування кількості над якістю. Тому, на мою думку, особливо ситуація з мобілізацією не зміниться – ні на кращий, ні на гірший бік. На жаль, втрачено ще півроку, за які рівень напруги у суспільстві та на фронті зріс, як і рівень дискредитації процесу мобілізації", – робить висновок Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" — плюси та мінуси нового законопроекту про мобілізацію: чи виправдана критика.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини