Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ще більше зброї для України: чому Захід змінив позицію – чи допоможе це ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Ще більше зброї для України: чому Захід змінив позицію – чи допоможе це ЗСУ

Зимову кампанію ми завершуватимемо без анонсованих військових новинок, а ось весняно-літню проведемо вже з ними

27 січня 2023, 11:20 comments1206
Поділіться публікацією:

Вже 12 країн приєдналися до танкової коаліції для того, щоб допомогти Україні боротися за свою свободу, зазначив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський. Він також наголосив, що Україна витримала черговий масований ракетний удар терористів. Це зло, цю російську агресію можна і треба зупиняти лише адекватною зброєю, наголосив глава держави. У свою чергу заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час слухань у Сенаті щодо протидії агресії РФ зазначила, що нові види озброєння допоможуть ЗСУ відсунути РФ ще далі цієї весни. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" посилення військової підтримки України з боку партнерів, а також поділилися очікуваннями у ракурсі постачання нових видів озброєння до нашої країни.

Ще більше зброї для України: чому Захід змінив позицію – чи допоможе це ЗСУ

Танки. Фото: з відкритих джерел

Нам необхідні танко-ремонтні заводи, які будуть упорядковувати техніку

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, заявки, які зробили закордонним партнерам наш Генштаб, міністр оборони Резніков, задовольнили відсотків на 90%. За винятком кількості бронетанкової техніки.

"Головком, генерал Залужний говорив про необхідність отримання 300-500 одиниць, а нам анонсували поки що постачання менше ста. І те, отримати їх ми зможемо лише до кінця березня – на початку квітня", – зазначає експерт.

Бронованої бойової техніки, боєприпасів нам надали на формування нової дивізії чи корпусу (10-15 тисяч військовослужбовців), зазначає Олег Старіков.

"Чи нам буде даватися все в тій кількості, яку ми просили для виконання планів Генштабу щодо деокупації українських територій, побачимо по подальших зустрічах у форматі "Рамштайн". Дев'яту вже анонсовано на середину лютого. На жаль, зимову кампанію ми завершуватимемо без анонсованих військових новинок. А ось весняно-літню проведемо вже з ними", – каже експерт.

Він наголошує, що нам необхідно отримати не лише нову військову техніку, а й відповідні витратні матеріали, комплектуючі, підготувати спеціалістів ремонтних батальйонів (рембатів), щоб обслуговувати те, що до нас надійде. На хороше, констатує Олег Стариков, необхідні танко-ремонтні заводи, які упорядковуватимуть техніку, для виконання необхідних завдань на полі бою.

Відхід деяких яскравих особистостей у рамках демонстрації боротьби з корупцією цілком міг сприяти тому, що крига скресла

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Навіть без танків, про масові постачання яких стало відомо пізніше, нам за підсумками зустрічі у форматі "Рамштайн", що відбулася рівно тиждень тому, надали безліч різноманітної зброї. А цього тижня все це "закріпили" ще й танкам. Очевидно, що це в найближчому майбутньому призведе до позитивних для нас змін на полі бою".

У нас, продовжує експерт, не лише поступово оновлюється озброєння, а й стає все краще та краще.

"Ми пам'ятаємо, як на початку широкомасштабного вторгнення (і навіть незадовго до нього) Україні надавали хіба що "Джавеліни" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс), призначені для партизанської боротьби. Ніхто не вірив, що Україна не просто витримає російське навалу, а й ефективно битиме ворога. А коли це сталося, нам акуратно дали кілька гаубиць. Потім постачання сучасних видів озброєння, включаючи РСЗВ, у тому числі знамениті HIMARS, було поставлено на потік. Як і надання нам снарядів та ракет. Тепер дійшло до танків. Наразі відомо, що ми отримаємо близько ста одиниць, передаватимуться вони поступово. Потрібно пройти навчання, налагодити логістику. Але приємна тенденція очевидна", – наголошує Андрій Єрьоменко.

Ходять чутки, зазначає він, що Захід пропонував Путіну якусь угоду, щоб він міг вийти з України щодо збереження обличчя. Але він відмовився. І тоді активізувалося постачання нам озброєнь.

"Ще одним поштовхом до цього могло стати посилення боротьби з корупцією всередині нашої країни, чистики в лавах влади. Пішов навіть заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, якого раніше не раз звинувачували у надмірно шикарному житті. Не виключено, що ці речі можуть бути пов'язані з активізацією постачання нам озброєнь, – вважає експерт. – Головна претензія західних партнерів до України, скільки я пам'ятаю, – непомірна корупція в нашій країні. І відхід деяких яскравих особистостей у рамках демонстрації боротьби з корупцією цілком міг сприяти тому, що крига скресла – щодо тих самих танків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна — чи може змінитися ситуація на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини