Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять заяви Залужного – чому у Заходу знову доводиться випрошувати зброю
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Залужного – чому у Заходу знову доводиться випрошувати зброю

Валерій Залужний дав низку жорстких обіцянок, надіславши певні сигнали західним партнерам

15 липня 2023, 15:10 comments4181
Поділіться публікацією:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив в інтерв'ю Washington Post, що, коли йде війна і ворог намагається тебе убити, то не може бути заборон щодо того, щоб завдавати ударів по ворожій території. І, якщо Захід не дозволяє нам цього робити своєю зброєю, Україна робить і робитиме – своєю. Також Залужний наголосив, що як тільки у нас будуть необхідні засоби – ми відвоюємо Крим. Про що говорять ці заяви? Чому Захід продовжує дозовано надавати Україні необхідну військову допомогу, а щось (ті ж сучасні винищувачі та далекобійні ракети) не дає досі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Залужного – чому у Заходу знову доводиться випрошувати зброю

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

У Зеленського тепер з'являється зайва точка опори для ведення жорсткої риторики та проведення жорстких рішень

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов міркує так:

"Дуже правильні заяви, гідні головкому. Саме так і має говорити військовий командир. Жодних сумнівів, компромісів, невпевненості. Командир може їх дозволити, але не може дозволити їх показати. Він має показувати всім захисникам України, що ми готові йти до кінця. До перемоги. І ми справді до цього готові".

На думку експерта, чудово, що інтерв'ю вийшло невдовзі після саміту НАТО у Вільнюсі, що пройшов для нас не без шорсткостей, наступних натяків, "зливів", неприємних для України. Розуміння, що кулуарно президенту Зеленському, швидше за все, деякі партнери викручують руки, домагаючись, щоб він йшов на якісь неможливі для нас компроміси.

"Йому важко витримувати такий тиск. А тут після цих заяв Залужного, якого, природно, активно цитує західна преса, Зеленський зможе наводити свої аргументи. У стилі – дивіться, ось позиція української армії, яка має величезну підтримку суспільства. Її висловлює головком ЗСУ, який також дуже популярний у суспільстві. І, якщо на нас тиснути та схиляти до компромісів, армія та народ можуть цього не зрозуміти", – пояснює Кирило Сазонов.

Тобто, продовжує він, у Зеленського тепер з'являється зайва точка опори для, як він уміє, ведення жорсткої риторики та проведення жорстких рішень. Тож інтерв'ю Залужного дуже своєчасне, упевнений політолог.

Коментуючи пробуксовування з боку партнерів щодо надання Україні озброєнь, експерт закликає розуміти, що Захід – не єдине ціле. У всіх своя гра, у всіх свої інтереси.

"Хтось зацікавлений у повній дезінтеграції, знищенні, розколі Росії на низку держав. Хтось, навпаки, цього боїться, сподіваючись зберегти РФ у міжнародно визнаних кордонах, але змінити там режим. Перетягнути зрештою на бік Заходу. І використати у боротьбі з Китаєм. Хтось не проти навіть зберегти цей режим, за умови, що він стане адекватнішим. З цих причин – наголошує Кирило Сазонов, – одні виступають за збільшення допомоги Україні та санкцій проти РФ, інші – навпаки. Деякі, як і той самий угорський прем'єр Орбан, відверто підігрують Москві, фактично працюючи на неї. Тож Захід дуже неоднорідний, нам доводиться це враховувати. Саме тому на саміті НАТО у Вільнюсі було багато зустрічей у двосторонньому форматі".

Не можна заперечувати, що на сьогоднішній день Україні надаються величезні обсяги військової допомоги

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що недостатньо активні дії, які здійснюють зараз західні партнери в ракурсі передачі Україні озброєнь, санкційної політики щодо країни-агресора, нашого вступу до НАТОзумовлені далекою перспективою зменшення військової могутності РФ.

“Звичайно, це викликає у нас обурення. Чому за рахунок життів українців вирішується така складна геополітична проблема, до якої призвела непослідовна політика того ж таки ЄС, тих же США? Водночас не можна заперечувати, що на сьогоднішній день Україні надаються величезні обсяги військової допомоги. Від США – майже на 200 млрд доларів, від ЄС та Великобританії – також на колосальні суми. З перспективою закріплення такого роду підтримки договорами про гарантії безпекиякі мають ратифікувати парламенти відповідних країн. Це будуть двосторонні договори між Україною та країнами "Великої сімки", низкою інших держав. І ці процеси вже не залежатимуть від рішень/не рішень блоку НАТО", – пояснює експерт.

На його думку, не можна сперечатися і з тим, що для повноцінної деокупації своїх територій ми маємо бути суверенними і у військовому плані. Тобто мати достатньо військової міцності для знищення ворога.

"Про що й говорить Залужний. Справді, зброя, яка постачається нам західними партнерами, надається на певних умовах. Серед яких не використання її для ударів по російській території. Але ми можемо бити цією зброєю ворога на своїй території у міжнародно визнаних кордонах. І б'ємо! Залужний також говорить про те, що по території РФ ми можемо завдавати ударів зброєю українського виробництва. І було б чудово в якийсь момент дізнатися, що ми маємо достатньо далекобійних ракет і бронетехніки, щоб ми не залежали від Заходу. Але зараз такого немає", – констатує Валерій Клочок.

Правий Залужний – ми повинні бити по ворожій території, адже звідти по нам б'ють постійно, проте Захід зараз, схоже, спостерігає

На думку політолога Дмитра Воронкова, Захід дозовано надає Україні зброю, передусім через необхідність самому залишатися в боєздатному стані.

"При цьому країни, які розташовані ближче до РФ і більш розуміють загрозу (ті ж Польща, країни Балтії), намагаються допомагати нам максимально. А країни віддаленішої Західної Європи поводяться менш активно, – зазначає експерт. – Щодо далекобійних ракет, безумовно, Захід побоюється ескалації з боку агресора. Нагадаю, що російського флагмана "Москву" було знищено навесні 2022-го ракетами українського виробництва – "Нептун". Інших відносно далекобійних у нас на той момент не було. І жодної жорсткої реакції з боку Кремля тоді не було. Ми продемонстрували не лише власну впевненість та успішність, а й невпевненість Росії. І, власне, після цього Захід став відносно сміливішим. І сьогодні ми маємо вже західні танки, британські та французькі далекобійні ракетисподіваємось на отримання американських, а також на постачання сучасних винищувачів".

Ускладнюють все юридичні моменти, акцентує Дмитро Воронков.

Деякі країни, пояснює він, хочуть, надаючи нам певну техніку, отримувати взамін більш нову, на що потрібна згода держави-виробника цієї техніки. Подібні процеси гальмують передачу нам тих чи інших видів озброєння і навіть навчання на них українських воїнів, як зараз відбувається з F-16. Відомо, що низка європейських країн вже якийсь час готові навчати наших пілотів, але США (країна-виробник цієї моделі винищувачів) досі не дали на те своєї згоди.

"Абсолютно правий головком Залужний – ми повинні бити по ворожій території, адже звідти по нам б'ють постійно. Але Захід зараз, схоже, спостерігає. Якщо ті чи інші об'єкти на території РФ будуть вражатись українським озброєнням (включаючи дрони) і ми почнемо це визнавати (чого поки що немає), якщо у відповідь просто чергова істерика Кремля, думаю, це, як сталося навесні минулого року, надихне наших західних партнерів. І ми отримаємо ті ж ракети великої дальності ATACMSті ж винищувачі F-16. І, якщо нам не дозволять застосовувати їх по території РФ, битимемо всім своїм, що є. Тож, наголошую, Залужний із цього приводу говорив абсолютно правильні речі", – констатує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого можуть призвести скандали в російській армії – чи вплине це на війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини