Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить ситуація на фронтах: чи можливий прорив у війні найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить ситуація на фронтах: чи можливий прорив у війні найближчим часом

Позиційна війна продовжується

27 березня 2024, 20:05 comments1493
Поділіться публікацією:

Ситуація на фронті залишається дуже складною. Росіяни посилили штурми не лише на східному, а й на південному напрямку. За деякими даними, не залишають вони планів із захоплення Харкова. Зарубіжні аналітики у виданні Welt зазначають, що є багато ознак того, що війну в Україні можуть заморозити. Експерти оцінили спеціально для порталу "Коментарі" нинішню стадію російсько-української війни та перспективи її розвитку.

Про що говорить ситуація на фронтах: чи можливий прорив у війні найближчим часом

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Навряд чи союзники якось серйозно спроможні вплинути на ситуацію

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов упевнений, що однозначно варто очікувати на продовження війни. А як вона розвиватиметься – залежить від ресурсів протиборчих сторін.

"Поки що йде позиційна війна. Якихось значних проривів не передбачається. Можливо, будуть спроби наступальних операцій. А можливо – і ні. Багато в історії війн було спроб провести наступальні операції. Але далеко не всі вони виявилися успішними. Тут багато залежить більше від командирів на місцях, ніж від загальних стратегічних поглядів на карту", – пояснює експерт.

Якщо ж говорити про дії союзників України та Росії, продовжує він, навряд чи ті серйозно здатні вплинути на ситуацію.

"Так, США ухвалять рішення про виділення кількох або більше мільярдів доларів підтримки Україні. Але питання у тому, коли ця допомога у вигляді зброї та боєприпасів опиниться на фронті, – наголошує Віктор Савінов. – Кількість військ, які гіпотетично (що малоймовірно) можуть надіслати сюди окремі країни-члени НАТО навряд чи буде великою. Можливо, пара-трійка полків. Що дозволить нам звільнити з тилових районів пару бригад. Але двома бригадами стратегічні завдання не вирішуються. Я не бачу, що можуть зробити Китай, Північна Корея та Іран – для РФ, а США та Європа – для України, щоб найближчим часом кардинально вплинути на перебіг бойових дій. Єдине, що може так вплинути – пряме входження у конфлікт".

Україна вдосконалює свої тактику та стратегію

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль поділилася таким коментарем:

"Ми уважно відстежуємо зарубіжну аналітику щодо російсько-української війни. Проводимо, звісно, і свою. Відомо, що РФ збільшує ресурси – озброєнь, боєприпасів, військовослужбовців. Враховуючи величезні розміри та чималу ресурсну базу, країна-агресор має великі можливості. Плюс – автократична форма правління дозволяє приймати жорсткіші рішення, не звертаючи уваги думки населення".

Зі свого боку, зазначає експерт, Україна удосконалює свої тактику та стратегію, свої підходи до реформування армії. У нас запускаються спільні із закордонними партнерами виробництва озброєнь, боєприпасів. Нам продовжують надавати пакети воєнної допомоги. З деякими затримками, але ми їх стабільно отримуємо.

"Плюс – продовжують укладатись договори про співпрацю у сфері безпеки, де прописані конкретні аспекти підтримки України. Наші військовослужбовці проходять навчання як за кордоном, так і в нашій країні, – наголошує Катерина Коваль. – Наша армія – професійна, ми маємо підтримку всього демократичного світу, бо йдеться не лише про Україну, а й, власне, про глобальну безпеку. Тому лише питання часу (і, на жаль, жертв) – коли окупаційна армія буде розбита, а всю нашу територію звільнено".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому найближчі місяці будуть критично значущі: як варто діяти Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини