Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить реакція Офісу президента на статтю Залужного - як далі може розвиватися ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить реакція Офісу президента на статтю Залужного - як далі може розвиватися ситуація

Будь-яка наша внутрішня напруга – в плюс Кремлю

5 листопада 2023, 15:17 comments1478
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн прокоментував резонансну статтю головкому ЗСУ Валерія Залужного у The Economist. На думку Зеленського, ситуація на фронті не є патовою, але Росія продовжує контролювати небо, тому Україна береже своїх військових у наступальних операціях. Гостро на статтю відреагував заступник глави Офісу президента Ігор Жовква, розкритикувавши її і зазначивши, що таким чином ми полегшуємо "роботу агресора". Про що говорить подібна реакція глави держави та представників його Офісу? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить реакція Офісу президента на статтю Залужного - як далі може розвиватися ситуація

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

Залужний має величезну довіру українського суспільства

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній поділився таким коментарем:

"У статті Залужного я нічого особливо нового не побачив. Ті, хто розумів реалії, бачив, що ми переходимо саме у позиційну війну. Через ті труднощі, з якими стикається українська армія (тотальне мінування противником територій, його перевага у повітрі, у живій силі). Все це окреслив головком".

Стаття, зазначає експерт, була розрахована насамперед на західну аудиторію. Де, судячи з заяви координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, її порахували за додатковий аргумент для розширення допомоги Україні.

"Залужний абсолютно вірно акцентував, що нам потрібний розвиток свого ВПК, випуск далекобійних ракет для перенесення війни на територію Росії, – наголошує Тарас Загородній. – Мені незрозуміло, навіщо той самий заступник голови ОП Жовква робив критичні випади на адресу Залужного після виходу цієї статті. Головком має величезну довіру українського суспільства. Він, по суті, вищий за будь-яких політиків, є справжнім центром влади. Більше того, є національним епосом, міфом. І така реакція Жовкви викличе швидше негатив у його бік".

Експерт сподівається, що цей конфлікт (якщо він був) нівелюють. І політики, влада всіх рівнів, військове керівництво України працюватиме в унісон.

Дехто явно хоче вбити клин між ОП та Залужним

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що це не перша стаття Залужного. І дуже добре, акцентує вона, що в нас такого рівня головнокомандувач – вміє не просто чітко формулювати та висловлювати свої позиції, а й доносити до світу це бачення. Справжнє бачення війни.

"Впевнена, що Залужного гідно оцінять не лише у сучасній геополітиці, а й загалом у світовій історії, – каже експерт. – Водночас, дехто явно хоче убити клин між ОП та Залужним. Можливо, є певна напруга, різне бачення тих чи інших ситуацій. В Україні, безперечно, вистачає такого. Але цілеспрямовано роздмухувати ті чи інші скандали – це підігравати ворогові. Тому що будь-яка наша внутрішня напруга – в плюс Кремлю. Якщо є проблеми, вирішувати їх слід кулуарно, не виносячи на загальний огляд".

На думку аналітика, те, що українські політичні та військові діячі виходять на перші сторінки світових таблоїдів – це добрий рівень. Але тут навряд чи можна обійтися без критичних поглядів на ті чи інші моменти, наголошує вона. І закликає до цього ставитись спокійно, врівноважено.

"Поки що ми не бачимо, що Залужний якось прокачує себе політично, має якісь політичні амбіції. Він працює у межах своїх повноважень", – зазначає Олександра Решмеділова.

Вона не виключає, що після тих же безсторонніх для нашої влади публікацій у TIME, якихось матеріалів, у військовій вертикалі можуть відбуватися якісь кадрові ротації. Нещодавно відбулася зміна міністра оборони. Буквально цього тижня поміняли командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

"Є ймовірність, що з різних причин будуть кадрові перестановки в деяких військових ланках, – прогнозує аналітик. – Але це точно не торкнеться Залужного".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США зменшують допомогу Україні: про що говорить те, що відбувається, і чому Байден може піти ва-банк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини