Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить попередження генерала Міллі – як війна в Україні може розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить попередження генерала Міллі – як війна в Україні може розвиватися далі

Як стверджують багато військових аналітиків, кінець зими-початок весни буде важливим, а то й переломним моментом у війні

23 січня 2023, 14:20 comments4057
Поділіться публікацією:

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі припустив, що українцям буде важко вигнати росіян 2023-го, тому, ймовірно, війна цього року не закінчиться. В Офісі президента України переконані, що війну можна закінчити цього року, але нам потрібно більше зброї. Тим часом у Москві істерика через навіть ті обсяги озброєння, які ми отримуємо. Спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін запевняє, що рішення Вашингтона та Брюсселя про нові поставки озброєння Україні "ведуть світ до страшної війни" та "цілком іншим бойовим діям" на території нашої країни. Експерти проаналізували ці заяви спеціально для видання "Коментарі", спрогнозувавши, як російсько-українське протистояння може розвиватися далі.

Про що говорить попередження генерала Міллі – як війна в Україні може розвиватися далі

Марк Міллі. Фото: з відкритих джерел

Перемогти нам у цій війні – реально, саме тому у Росії відбувається те, що відбувається

На думку кандидата політичних наук, експерта-міжнародника Євгенії Габер, усі заяви та події, які ми зараз спостерігаємо в Україні, на Заході, в РФ, говорять про те, що у війні настає вирішальний етап. І, як стверджують багато військових аналітиків, кінець зими-початок весни буде саме таким важливим, а то й переломним моментом.

"Україна з одного боку повинна буде утримувати лінію фронту, причому по всьому периметру (від Білорусі, весь східний кордон та південь), з іншого – планувати масштабний контрнаступ. Безумовно, нам необхідне збільшення постачання озброєнь, причому далекого радіусу дії, РСЗВ. Необхідні також бойові машини піхоти, танки, зміцнення берегової оборони, більше систем ППО та ПРО. Щоб перемогти, Україні не потрібне диво. Необхідно просто збільшити кількість і якість озброєнь, що поставляються союзниками", – акцентує Євгенія Габер.

За її словами, саме тому на зустрічі, що відбулася 20 січня у форматі "Рамштайн", міністр оборони Резніков говорив про конкретні — практичні і тактичні кроки, які нам потрібні вже зараз. А президент Зеленський у своєму відеозверненні окреслив стратегічні плани – на перспективу. Наголошуючи, що нам потрібні будуть і ATACMS (MGM-140 ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва Lockheed Martin з балістичною ракетою малої дальності), і літаки F-16, і ще більше танків (з поставками яких німці поки що так і не можуть визначитись).

"Перемогти нам у цій війні – реально. Саме тому у Росії відбувається те, що відбувається. Включно з істерикою з приводу, як нам здається, недостатньо великих обсягів військової допомоги, рішення про які було прийнято на "Рамштайні". У країні-агресорі розуміють, що що далі, то їй буде важче. І варіанти, коли можна просто завалити Україну кількістю мобілізованих, а також завербованих ПВК "Вагнер" карних злочинців уже не допоможуть. З боку РФ – кількість, з боку України – якість (сучасне озброєння НАТО), яка є вирішальним фактором у війні ХХІ століття", – пояснює експерт.

При цьому, наголошує вона, час теж грає свою роль. Україні важко, адже повномасштабна війна триває на нашій території вже майже 11 місяців. Руйнування – величезні, кількість жертв – величезна, тривають масовані ракетні атаки на нашу енергетичну систему.

"Суспільство морально втомилося. Так, ми не збираємося здаватися, але й демонструвати стійкість дедалі важче. Особливо на тлі деяких внутрішніх чвар і скандалів, які бачимо останнім часом. Але нам доведеться боротися і з цим, – наголошує Євгенія Габер. – Тож із вірою у перемогу входимо у складний, але багато в чому вирішальний період".

Повномасштабна війна триватиме два-три роки, у кращому разі

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 рр.), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Коментувати московські тези – безглуздо. Вони незмінні, логіки у них немає. Набагато цікавіша заява генерал Міллі, який є професіоналом своєї справи, при цьому не є політиком. Для мене особистого нічого дивного в його заяві про те, що війна навряд чи закінчиться цього року, немає. Незважаючи на всю критику, що обрушилася на мене, я ще в березні минулого року сказав, на противагу Арестовичу і Ко, що повномасштабна війна триватиме два-три роки. В кращому випадку".

І нам, наголошує експерт, треба налаштовуватися саме на тривалість цього кривавого протистояння з Росією. Виразно розумію, що не ми почали, але нам закачувати цю війну. На власних умовах.

"Я задоволений такою заявою Міллі. Тому що вперше щось подібне пролунало з вуст полководця такого рівня. При цьому я не бачу підстав для панічних чи занепадницьких настроїв в українському суспільстві, – запевняє Георгій Тука. – Завжди був прихильником того, щоб з людьми розмовляти чесно, готуючи їх до прийдешніх випробувань, а не давати порожні обіцянки, хибні надії, які неможливо виправдати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — корупційні скандали в уряді: чому вони випливли саме зараз – у чому головна небезпека.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

semmm

23 січня 2023, 15:31

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech


Новини