Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки першого тижня серпня в Україні: що важливого сталося і чого варто очікувати наступного тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки першого тижня серпня в Україні: що важливого сталося і чого варто очікувати наступного тижня

Тиждень, що минає, як і всі з 24 лютого, з початку широкомасштабного російського вторгнення, пройшов під впливом подій, що відбуваються на фронті

7 серпня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Закінчується перший тиждень серпня. Які основні події, які є важливими для України, слід виділити? Чого чекати від наступного тижня? Журналісти порталу "Коментарі" звернулися за відповідями на ці запитання до експертів.

Підсумки першого тижня серпня в Україні: що важливого сталося і чого варто очікувати наступного тижня

Фото з відкритих джерел

"На економічному фронті можуть бути небезпечні події"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Звичайно, найважливіші події для України пов’язані з війною з Росією. З огляду на те, що з кінця березня на фронті не відбувається суттєвих змін, і, мабуть, відбутися не може, чекати до кінця вересня серйозних змін не доводиться. У тому числі у другому тижні серпня".

На думку експерта, на відміну від боїв на фронті, де сформувалася позиційна стійка, куди небезпечнішими можуть бути події на економічному фронті.

"Україні треба утримувати як курс долара, так і ціни, що зробити не так просто за умов російської агресії. Але сподіватимемося, що до кінця літа тут не відбудеться критичних для нас ситуацій", – зазначає Віктор Савінов.

Ну, а вся міжнародка, вважає він, нас зараз не особливо стосується.

"Усі ці струшування у Південно-Східній Азії (Тайвань) чи Європі (Балкани) до нас стосунку не мають. І впливають на нас лише у тому контексті, що можуть видавити Україну з перших шпальт міжнародної преси. Але я думаю, що цього не станеться. Загроза така є, але вона є малоймовірною", – резюмує експерт.

" Вивіз зерна з України морем: наступні кілька тижнів стануть етапними"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що тиждень, що минає, як і всі з 24 лютого, з початку широкомасштабного російського вторгнення, пройшов під впливом подій, які маємо на фронті.

"Але варто відзначити також старт процедури вивезення зерна з України морем. Поки що все йде більш-менш за планом, відповідно до домовленостей, які були укладені в Стамбулі 22 липня за посередництва Туреччини. Звичайно, ми зараз не можемо говорити про великі масштаби приходу-виходу кораблів. Але мені здається, що наступні кілька тижнів стануть етапними. Сподіваюся, процес буде налагоджений, і до наших портів заходитимуть десятки кораблів. За підрахунками, щоб вивезти все зерно, яке є на наших складах, необхідно щонайменше 570 суден. По 3-4, як зараз, це крапля у морі. Важливо, щоб десятки кораблів щодня приходили до наших портів, забирали зерно, вивозили. Процес має йти без збоїв, як годинник", – наголошує експерт.

Безперечно, продовжує він, є ризики, що Росія почне провокації. Поки що, пояснює Ігор Рейтерович, країні-агресору вигідно, щоб угоди дотримувалися – з погляду іміджу, з погляду відносин із Туреччиною. Але будь-якої миті ситуація може змінитися.

"Тим часом йде збір нового врожаю, з яким також потрібно щось робити, десь зберігати, якось вивозити. Тож питання морського транзиту було актуальне на наступному тижні, буде актуальним і в найближчі, як тижні-місяці", – упевнений Ігор Рейтерович.

"Найближчий тиждень буде показовим з точки зору подальших перспектив розвитку війни"

Другий, на його думку, важливий момент – ситуація на фронті.

"Тиждень, що минає, був таким же неспокійним, як і всі з 24 лютого. Ми бачимо, як спекотно на Донбасі, як неспокійно на півдні. Однак це, скажімо, стабільна нестабільність. А ось тижні, які попереду, можуть стати показовими. Переломними, – прогнозує експерт. – Багато говорять про можливий контрнаступ наших військ. Росія, зрозуміло, готує симетричну відповідь – як свого наступу чи контрнаступу. І мені здається, що найближчий тиждень буде показовим з погляду подальших перспектив розвитку війни. Або ми побачимо серйозні рухи на півдні, або кілька вогнищ активних бойових дій. За ідеєю, вкотре мають закінчитися ті маневри та навчання, які відбуваються у Білорусі. Імовірно, вони будуть продовжені – з метою створювати додатковий тиск на північний кордон України. Але можливо, відбудуться якісь кардинальні зміни – і Лукашенко втягнутий у відкриту війну. Вікно можливостей для Росії закривається, їй усі сили доводиться кидати виконання своїх тактичних і стратегічних завдань саме у серпні. І через наближення всеросійських виборів (17-19 вересня), під які Кремль, за деякими даними, хоче підв'язати "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України. І через "сакральну" для Росії дати – День Незалежності України. Під які вона точно намагатиметься посилити обстріли, активізувати бойові дії".

Ігор Рейтерович думає, що саме ці теми (війна та вивіз зерна) домінуватимуть в інформаційному просторі. Ну, а у внутрішній політиці чи міжнародних переговорах – особливих проривів не передбачається, вважає він.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що мешканців двох областей України просять терміново евакуюватися, тому що ЗСУ незабаром планує наступ. За останні п'ять днів дві області залишили вже понад 5000 осіб.

Також портал новин "Коментарі" писав про те, що перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін в ефірі телемарафону розповів, в якій області не було зафіксовано жодного ракетного удару з боку окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини