Головна Новини Суспільство події Угода про експорт зерна є: чому це перемога України – що прописано у документі
commentss НОВИНИ Всі новини

Угода про експорт зерна є: чому це перемога України – що прописано у документі

Експерти розкрили деталі угоди щодо експорту зерна

22 липня 2022, 17:32 comments1308
Поділіться публікацією:

Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна. Свої підписи поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генсек ООН Антоніу Гутерреш. Аналогічний документ окремо, але вже з Росією підписали представники Туреччини, ООН. Як оцінюєте це рішення? Чому так? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Угода про експорт зерна є: чому це перемога України – що прописано у документі

Зерно. Фото: DW

Ми показуємо, що росія – держава терорист, яка хоче, маніпулюючи голодом, знищити мільйони людей в Африці та Азії

Народний депутат Верховної Ради України IX скликання (фракція "Слуга Народу"), член Аграрного комітету Дмитро Соломчук позитивно оцінює підписану Україною угоду з Туреччиною та ООН. Як і те, що російського підпису під ним немає, оскільки росія уклала дзеркальну угоду – також із Туреччиною та ООН.

"Ця угода – перший крок щодо подолання штучної продовольчої кризи у світі, яку створила росія своїми навмисними діями, блокуючи українські порти. Перше та найважливіше для нас – це безпека. Всі кораблі повинні безпечно завантажуватись і прямувати через Чорне море. Зроблено все, щоб часткове розблокування торгових шляхів не мало жодних ризиків", – зазначає Дмитро Соломчук.

Другим важливим моментом він називає те, що відкриття можливості експорту через порти є шансом українським фермерам збути частину продукції для забезпечення фінансами на посівну.

"Раджу фермерам експортувати лише необхідну невелику частину зерна зараз, доки не стабілізується ціна. Вона у будь-якому разі згодом підніметься", – пояснює нардеп.

По-третє, за його словами, ми підписанням цього документа показуємо всьому світу, що, незважаючи на війну, і надалі готові годувати мільйони людей у різних куточках планети.

"Крім того, ми показуємо, що росія – держава терорист, яка хоче, маніпулюючи голодом, знищити мільйони людей в Африці та Азії, – наголошує Дмитро Соломчук. – Це наша невелика перемога, яка б не була можлива без злагодженої роботи Офісу президента і особисто глави держави Володимира Зеленського, Верховної Ради, Кабміну".

Контроль портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" повністю був і залишається за українською стороною

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль зазначає, що дані домовленості – це "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів". Вона закріплює контроль за портами України та не веде до послаблення санкцій проти росії.

"Важливо наголосити, що з боку України домовленості з російською федерацією не підписуються. При цьому контроль портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" повністю був і залишається за українською стороною, а присутність представників росії в наших портах – також не передбачається", – пояснює Катерина Коваль.

Вона також наголошує, що в рамках транспортування зерна питання безпеки було і залишається нашим основним пріоритетом.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін думає над двома шляхами анексії в Україні – чого боїться Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини