Головна Новини Суспільство Війна з Росією Останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись
commentss НОВИНИ Всі новини

Останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись

Все говорить про те, що Росія збільшуватиме тиск на Україну

14 квітня 2024, 14:30
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що РФ посилила атаки по українській енергетиці, питання виділення нам допомоги з боку США за тиждень після виходу Конгресу з канікул не просунулося. У свою чергу, росіяни посилили штурми на сході нашої країнипродовжують готувати великий наступ, а також прокачувати (самі або через інші країни) тему необхідності переговорів. Стрепенулися європейці, особливо французький президент Еммануель Макрон, який закликає робити більше та швидше для допомоги Україні. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" останні дії різних гравців навколо російсько-української війни.

Останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись

Війна в Україні

РФ отримує свої бонуси від ситуації

На думку експерта програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Українського інституту майбутнього Ігоря Тишкевича, Росія активно промацує можливість переходу до створення рамки мирних домовленостей, причому на своїх умовах.

"І вона збільшуватиме тиск на Україну (обстріли ракетами та дронами цивільної та критичної інфраструктури, атаки з землі) для того, щоб, якщо справа в найближчому майбутньому дійде до переговорів, вийти на них з сильнішою позицією", — прогнозує експерт.

Україна, продовжує він, на жаль, має падіння інтересу до себе з боку США на тлі виборчої кампанії, що там розгортається.

"Але є позитивні сигнали з боку держав Старої Європи, для яких з'являється шанс (або вони бачать таку можливість) посилення своєї геополітичної ролі. Реалізації старої французької ідеї про те, що Європа має бути більш незалежною від США у питаннях зовнішньої політики", — пояснює Ігор Тишкевич.

Він не має сумнівів, що Росія стимулюватиме появу нових криз. Наприклад, на Близькому Сході.

"Нагадаю, що за добу до іранської атаки на Ізраїльяка відбулася в ніч на 14 квітня, між главами МЗС РФ та Ірану відбулися переговори. Навряд чи це збіг. Те саме буде по країнах Африки, по ряду інших держав, де Росія зможе Розпалити конфлікти. Їй вигідно мультиплікування криз, щоб українське питання опускалося нижче у порядку денному. для неї Україна зараз просить посилити свою ППО, в тому числі за рахунок Patriot. А тут — атаки на Ізраїль. – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він нам потрібні боєприпаси для старих радянських комплексів. Ми купували (і нам купували) їх у арабському світі, в африканських країнах. 

"Але зараз, коли ситуація на Близькому Сході розжарилася, ми точно не отримаємо звідти боєприпаси. Як і від країн Північно-Східної Африки (Єгипет, Судан, Ефіопія і так далі), які стануть дуже трепетно ставитися до кількості боєприпасів до своїх систем ППО. Отже, РФ отримує свої бонуси від ситуації", — констатує Ігор Тишкевич.

Промовистим стало рішення Європарламенту після нової серії російських ударів

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"На тлі проблем з виділенням Україні допомоги з боку США ми бачимо тиск громадської думки в Європі щодо необхідності більше підтримувати нашу країну і дистанціюватися від РФ і проросійських сил. У тій же Німеччині це чітко спостерігається, що відображається і на діях влади. Ми бачимо активізацію Франції, низки інших держав.

Промовистим, на думку експерта, стало і рішення Європарламенту після нової серії російських ударів по українській інфраструктурі відкласти голосування по бюджету Ради ЄС, поки Україні не передадуть необхідні комплекси ППО Patriot.

Китай же, на думку Ігоря Семиволоса, продовжує балансувати, грати у свої ігри.

"Там виходять із такої парадигми: КНР не вигідна поразка РФ, не вигідно, щоб Україна перестала бути "сірою зоною", ставши частиною Західного світу. Виходячи з цього, і діятиме Пекін", — прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - підсумки тижня: які висновки потрібно зробити, на що тепер чекати Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини