Головна Новини Суспільство Війна з Росією Контрнаступ ЗСУ – під питанням: що сталося після «зливу» секретних документів США
commentss НОВИНИ Всі новини

Контрнаступ ЗСУ – під питанням: що сталося після «зливу» секретних документів США

Незалежно від того, чи об'єктивна злита в мережу інформація, вона – так чи інакше – впливає на нашого найпотужнішого союзника – США, на нашого супротивника – РФ та на саму Україну

12 квітня 2023, 18:30 comments1499
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України запевняють, що нічого не зупинить майбутнього контрнаступу ЗСУ. А нещодавні "зливи", що походять із Пентагону і зачепили, зокрема, обороноздатність України, нібито тут – не перешкода. В аналогічному ключі висловлюється секретар РНБО України Олексій Данілов. У свою чергу, американські ЗМІ стверджують, що контрнаступ ЗСУ гальмується з низки причин, включаючи той самий " витік". Експерти проаналізували ці повідомлення спеціально для видання "Коментарі", розповівши також, чи справді подібні "зливи" впливають на наші військові плани.

Контрнаступ ЗСУ – під питанням: що сталося після «зливу» секретних документів США

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Те, що в Штатах проводять глибоке розслідування "зливу", говорить про серйозність того, що відбувається

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Важливо розуміти, що собою являє той самий "злив" щодо ЗСУ. Це інформація, яка здебільшого на базі загальнодоступних матеріалів дає відомості про те, в якому стані знаходиться підготовка контрнаступної операції Сил оборони України. Наскільки і яким чином у цьому беруть участь (постачання озброєнь, інші підготовчі моменти) США та інші країни. Які ми маємо резерви, які є втрати у нас і росіян під час цієї війни. Що у нас із протиповітряною обороною. І так далі".

Незалежно від того, чи об'єктивна ця інформація, вона так чи інакше впливає на три сторони, упевнений експерт. На нашого найпотужнішого союзника – США, звідки нібито і був "витік". На нашого супротивника – РФ та її інтереси у цій війні. На саму Україну та її контрнаступальні плани.

"Те, що в Штатах проводять глибоке розслідування "зливу", говорить про серйозність того, що відбувається. Вже відомо, що США призупинили електронний обмін між своїми державними та військовими структурами, у тому числі тими, хто перебуває за кордоном. Той, хто здійснив "злив" діяв точно не на користь Штатів, а також їхніх союзників, включаючи Україну. Тобто це ворог. Ворог, який підриває довірчі відносини між США та Великобританією, Австралією, Канадою, Новою Зеландією, європейськими і не лише державами", – наголошує генерал.

На його думку, очевидно, що у тому, що відбувається, більш ніж зацікавлена Росія. Перевіривши ще ті чи інші дані, вона використовує їх у своїх інтересах у рамках війни проти України. Готуватиме свої контрнаступальні дії. Десь зміцнюватиме оборону.

"Нам, у свою чергу, необхідно завершити стратегічну оборонну операцію на Сході, перш ніж розпочинати контрнаступну. Противник повільно, але неухильно просувається на Донбасі, захоплюючи нові території. Ми не можемо це ігнорувати, – наголошує Ігор Романенко. – Однак не можемо й використовувати у цій оборонній стратегічній операції резерви, які готуємо до контрнаступних дій".

При цьому, продовжує експерт, необхідно розуміти, що при розробці будь-якої операції розробляється і легендування.

"З огляду на те, що "злив" міг частково правдиво відобразити стан справ за нашими збройними силами та перспективами наступу, слід провести титанічну роботу, щоб скоригувати передбачувані дії. У той же час, "витік" можна використовувати з вигідою для себе. Вдавати, що продовжуємо готувати наступ у передбачуваному місці. А насправді все змінити. Є перспективний напрямок на півдні. Але противник це знає, формує там серйозну оборону. Цьому росіяни вже навчилися, – зазначає генерал. – Як би там не було, Генштабу важливо продемонструвати своє мистецтво. Ведення війни багато в чому відображає рівень інтелектуальної роботи вищого військово-політичного керівництва, штабів, які потім реалізують війська. Прикладом такої ефективної роботи є наші успішні дії влітку-восени минулого року. Ми всіляко створювали видимість масовано атакувати на Херсонщині. В результаті вдалося провести ІПСО (інформаційно-психологічну операцію), змусивши противника перекинути туди значні сили з Харківщини та Донбасу. Ми ж у результаті провели успішну та швидку контрнаступну операцію у Харківській області. Після чого змусили противника вивести війська з правобережної частини Херсонщини, зокрема з Херсона".

В обох випадках, наголошує Ігор Романенко, ми досягли звільнення своїх територій. Але в обох випадках, на жаль, не змогли знищити або полонити значні сили противника, яким вдалося відійти. І, зберігши десятки тисяч людей, росіяни використовували їх на Сході.

"Важливо не допустити таких помилок у рамках нових наступальних дій, – упевнений генерал. – Ворога слід максимально знищувати чи полонити. Досягти рішучих перемог. Не просто звільнити території, а й значно розбити російські війська, завдати їм нищівної шкоди".

Навряд чи це вкидання вплине на характер українського наступу, про який йдеться на всіх медійних майданчиках

На думку політолога Володимира Цибулька, якщо проектувати історію зі "злитими" документами з Пентагону лише на дії українських військ (а у нас тут пряма зацікавленість), то особливих таємниць там немає.

"Якщо ж оцінювати у ширшому контексті, то там більше – про проникнення американських спецслужб у всі силові сфери тієї ж ерефії, можливість вести близьке спостереження навіть за діями партнерів, – зазначає експерт. – Навряд чи це вкидання вплине на характер українського наступу, про який йдеться на всіх медійних майданчиках. Бо медійне підсвічування покликане змусити саме ворога не тільки нервувати, а й, враховуючи істеричний стиль російського управління, — змусити його припускатися системних помилок. Що і потрібно власне ЗСУ напередодні наступу".

Адже ставка, наголошує Володимир Цибулько, робиться саме на нашу технічну перевагу над противником.

Читайте також на порталі "Коментарі" — витік документів США: про що свідчить те, що тепер буде з контрнаступом ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини