Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головні висновки на 600-й день великої війни – без якого рішення Заходу Україна не зможе перемогти
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки на 600-й день великої війни – без якого рішення Заходу Україна не зможе перемогти

Західні партнери нам дають рівно стільки, скільки нам має вистачити, щоб ми не завалилися, але цього для перемоги недостатньо

16 жовтня 2023, 17:40 comments7653
Поділіться публікацією:

У понеділок, 16 жовтня, Україна переживає 600-й день широкомасштабної російської агресії. Останнім часом російські окупанти активно йдуть в атаки в районах Авдіївки та Куп'янськаа українські воїни продовжують просування вперед на Бахмутському та Запорізькому напрямках. У новому звіті Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) наголошується, що за рік серед українців збільшився відсоток тих, хто вірить, що між політичним та військовим керівництвом країни існує низка розбіжностей, що Захід відчуває втому від війни в Україні та готовий зменшувати допомогу Києву, що наша влада може піти на компроміси із РФЯкі висновки можна зробити на 600-й день великої війни? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головні висновки на 600-й день великої війни – без якого рішення Заходу Україна не зможе перемогти

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Ми важливі, на нас витрачаються гроші, але Україна для Вашингтона не є ключовим

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився таким коментарем:

"За 600 днів повномасштабної війни Україна показала, що відбулася як держава, а українці – як нація. Ми не розсипалися. Довівши дані істини і собі, і світові. Росія ж довела, що вона є клептократичною імперією у всій своїй "красі". Надмірні уявлення про свою могутність, можливості. У той же час вона не виявилася колосом на глиняних ногах, не впала після хворобливих поразок в Україні, після ізоляції з боку Західного світу. І ще питання – чи впаде. Так, проблеми в РФ серйозні, вони накопичуються. Але вона у такому стані може варитися ще довго. Щонайменше два-три роки без соціально-економічних потрясінь. А ось Україна без західної допомоги, з можливими серйозними внутрішньополітичними проблемами навряд чи стільки протягне. Якщо влада продовжить ігнорувати вимоги Заходу щодо реформування, які звучать дедалі жорсткіше".

Звичайно, продовжує експерт, чинна влада хоче, не відповівши на жодне серйозне питання з боку суспільства, швиденько провести вибори і закріпитися ще на п'ять років. Логічно, що після скасування воєнного стану доведеться вирішувати питання зі свободою слова, інституціями, демократією тощо. І той варіант, на який дуже товсто нещодавно натякнув Зеленський (про можливість виборів під час війни), виглядає більш ніж реалістичним, вважає Олексій Голобуцький.

Коментуючи побоювання щодо зниження підтримки України з боку Заходувін зазначив, що США та Європа надали нам величезні суми допомоги, надали величезну військово-технічну підтримку.

"Так, у нас люблять порівнювати те, як ті самі Штати допомагають Україні – з тим, як вони допомагали Іраку та Афганістану після встановлення там прозахідних режимів. Але слід розуміти, що тоді США буквально брали участь у війнах, залишали свій великий контингент. Це були їхні війни. І не треба орієнтуватись на ті суми. Нам допомагають, скажімо так, достатньо", – запевняє експерт.

При цьому він зізнався, що перебуває під враженням опитування, яке провело видання DT.UA спільно із соцслужбою Центру Разумкова.

"Стаття вийшла буквально сьогодні, – зазначає Олексій Голобуцький. – І згідно з наведеними там даними, 71,3% українців вважають, що США нам повинні надавати гроші без будь-яких умов (типу проведення реформ, боротьба з корупцією), оскільки Україна платить життями своїх громадян, воюючи за спільні демократичні цінності та безпеку Західного світу. Проте чималий відсоток респондентів (58,8%) переконані, що запропоновані США реформи прискорять шлях України до Євросоюзу, ставши запорукою стабільного розвитку нашої країни. А 53,9% погоджуються, що запропоновані Штатами реформи встановлюють рамки для нашої влади, без яких є ризик того, що Україна втратить демократичні цінності, навіть вигравши війну".

У той же час, продовжує експерт, все виглядає так, що американці як головний двигун допомоги України, наш найважливіший військовий союзник, зробили ставку у російсько-українській війні на поступальну (керовану) ескалацію.

"Тобто нам дають рівно стільки, щоб ми не завалилися. Іноді трохи більше, щоб у нас була можливість вирішувати деякі тактичні завдання. На жаль, поки що ні американці, ні основна частина європейців (особливо після вагнерівського походу на Москву, який неабияк їх налякав) не зацікавлені в тому, щоб режим Путіна з тріском впав (у тому числі через поразку у війні) – з непередбачуваними наслідками. Тому концепція Заходу залишається незмінною – Росія має усвідомити, що виграти вона не зможе, а продовження війни їй обходитиметься все дорожче. І, схоже, ця концепція розрахована до кінця наступного року. Враховуючи, що у листопаді-2024 у США вибори, у чинного глави держави Джо Байдена немає інших варіантів, окрім того, як допомогти Україні перемогти до того часу. Інакше вже інший президент може вирішувати проблему російсько-української війни", – наголошує політтехнолог.

За його словами, слід також визнати, що Україна для США – значно менш значущий союзник, ніж той же Ізраїль. А тому там не можуть заплющувати очі на багато речей, які не влаштовують американців, які відбуваються у нас.

"Як наслідок – ми бовтаємось десь між підтримкою Ізраїлю та Південного В'єтнаму – до входження американців до В'єтнамської війни. Ми важливі, на нас витрачаються гроші, але Україна для Вашингтона не є ключовою. І все може ще більше ускладнитися, якщо республіканці почнуть під вибори розкручувати тему корупції в Україні, наголошуючи на тому, що підтримка надається не демократичному, корупційному режиму", – прогнозує Олексій Голобуцький.

Україна намагається інтенсифікувати бойові дії, а РФ – розтягнути їх у часі

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що за останні 600 днів Україні вдалося пробудити демократичний світ. І продемонструвати, що демократія може бути із кулаками.

"За цей час демократичним світом пройдено шлях від "Україна витримає максимум кілька тижнів" до "Україна має не програти". І на сьогоднішній день – "Україна має перемогти". Однак наступний ступінь – "Росію має бути розгромлено" – ще не досягнуто", – наголошує політолог.

За цей час, зазначає він, українці від суспільства, розділеного за багатьма тематиками, пройшли шлях згуртування нації – з виходом на традиційне для нас наростання скепсису до влади, але при цьому збереження оптимізму щодо майбутнього.

"У цьому сенсі цікаві дані наведено у вимірі вересневих настроїв громадян від Центру РазумковаПонад 80% респондентів упевнені, що Україна подолає поточні проблеми та виклики. У Розумківському опитуванні, як і в КМІСівському, видно, що скепсис до влади зростає. Але при цьому зберігається загальний оптимізм, хоч скептичні настрої дещо підвищилися", – каже Олег Саакян.

Він нагадує, що за 600 днів широкомасштабної війни Україна звільнила низку територій та зберігає наступальну ініціативу. Можна вважати, що ми досягли зараз відносно військового паритету з РФ. І змусили агресора перейти значною мірою до оборонних операцій, вважає експерт.

"Звичайно, світ ще не допомагає Україні тією мірою, яка б дозволила говорити про нашу швидку військову перемогу. Втім, ми й самі поки що належним чином до цього не готові, – наголошує Олег Саакян. – Зрозуміло, що йде війна на виснаженняПри цьому Україна намагається інтенсифікувати бойові дії (щоб закінчити війну якнайшвидше – своєю перемогою), а РФ – розтягнути їх у часі, дочекавшись можливого приходу Трампа до влади у США, працюючи над розпалюванням інших конфліктів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – РФ – диктатура, а Путін – диктатор: які наслідки резолюції ПАРЄ – що дивує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини