Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головні очікування від воєнного лютого: як може змінитися ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні очікування від воєнного лютого: як може змінитися ситуація

Окупанти посилять тиск, адже зараз для РФ найзручніший час спробувати отримати якісь оперативні, тактичні результати на полі бою

1 лютого 2024, 14:08 comments6206
Поділіться публікацією:

Україна вступила у лютий із вкрай складною ситуацією на фронті. На фоні зниження нашої підтримки з боку Заходу російська окупаційна армія посилила наступальні дії. Противник тисне на Лимано-Куп'янському напрямку, продовжує масовані атаки на Донеччині. Російський диктатор Володимир Путін мріє про нові завоювання, а Україна – про різке збільшення допомоги з боку партнерів, що дозволить нам як мінімум вирівняти ситуацію. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми очікуваннями від чергового воєнного лютого.

Головні очікування від воєнного лютого: як може змінитися ситуація

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Окупанти цілять на Авдіївку, Куп'янськ або на їх разом узятих

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин прогнозує, що напруженість на всіх напрямках у лютому зросте. Він вважає, що росіяни збільшать атакуючі дії з низки причин.

По-перше, до березневих перевиборів Путіна залишається мало часу. А до цього періоду Кремль хоче мати хоч якийсь успіх у проведенні т.зв. "сво". А захоплення руїн Мар'їнки та двох-трьох селищ за "перемогу" видати складно. Тому цілять на Авдіївку, Куп'янськ чи їх разом узятих, – пояснює експерт. – По-друге, росіяни розуміють, що зараз українська армія зазнає певних складнощів. Не розблоковано допомогу з боку США. Військова підтримка з боку Європи поки що теж не така велика, як нам би хотілося. І, з погляду військової логіки, зараз для РФ найзручніший час спробувати отримати якісь оперативні, тактичні результати на полі бою. Поки що ми в ослабленому стані. Який триватиме недовго. Європа вже анонсувала збільшення саме військової підтримки. Плюс – там нарешті розблокували пакет допомоги у 50 млрд євро. Тож незабаром ми отримаємо необхідні озброєння та боєприпаси, після чого перехопимо ініціативу. Так, що це може стати переломом у всій російсько-українській війні".

Також важливо розуміти, наголошує полковник, що РФ накопичила крилаті та балістичні ракети, безпілотники. І, як мінімум, дві-три масовані атаки з повітря на нас у лютому чекають.

"Противник цілитиме в об'єкти критичної інфраструктури, у військові об'єкти, в логістику, – попереджає Влад Волошин. — Збільшиться і кількість обстрілів прифронтових і прикордонних територій, у тому числі удари по них КАБами (керованими авіаційними бомбами). Українська армія розуміє всі ці плани – і готова протистояти їм. Причому ми не лише оборонятимемося, а й атакуватимемо, насамперед, за допомогою безпілотників та ракет".

Йтиме активна війна безпілотників

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Вже були анонсовані поставки нам нової суперзброї зі США – високоточних бомб GLSDB. Мало інформації про те, коли ми їх отримаємо. І немає інформації – скільки. І це вірно. Коли почнемо застосовувати – нехай тоді супротивник і дізнається".

Ми також очікуємо, продовжує експерт, на розблокування макрофінансового фінансування України з боку США.

"Від ЄС у перший день лютого ми вже отримали чудову новину щодо затвердження довгострокової програми бюджетної допомоги Україні на 50 млрд євро. Тепер би ще Штати підтягнулися", – зазначає Іван Ступак.

Щодо ситуації на фронті, на думку експерта, до кінця лютого російська активність поступово зменшуватиметься.

"Ще місяць тому противник мав 12 напрямків, де він намагався тиснути на ЗСУ. Наразі окупанти "скукужилися" до двох напрямках. І є ймовірність, що до кінця місяця зосередяться лише на одному (ймовірно – Авдіївському), де намагатимуться концентровано продавлювати нашу оборону, – прогнозує Іван Ступак. – Протягом усього лютого йтиме активна війна безпілотників, не виключено, що Україна переживе ще один-два масовані ракетні обстріли".

Важливо, що Україна сама почала виробляти більше зброї, у тому числі дронів

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль наголошує, що нам важливий як власне військовий фронт, так і міжнародний – дипломатичний. І в лютому, впевнена вона, ми побачимо низку позитивних зрушень, пов'язаних саме із посиленням зовнішньополітичної діяльності України.

"На збільшення підтримки України працює вся наша дипломатія, а також найвище військово-політичне керівництво, парламентарі, уряд. І, незважаючи на складнощі, пов'язані, у тому числі, із внутрішньополітичними процесами у наших партнерів, нам вдається домагатися нових та нових пакетів допомоги", – зазначає експерт.

За її словами, дуже важливо, що Україна сама почала виробляти більше зброї, у тому числі дронів, що запущено систему рекрутингу, яка дає змогу модернізувати армію в рамках західних стандартів.

"Це дуже актуально та продуктивно. І ми бачитимемо все більше позитиву від такого підходу", – вважає Катерина Коваль.

Вона також звертає увагу, що цього тижня було створено нову групу – з питань євроатлантичної інтеграції України. І з'явилася вона за наслідками роботи міжнародної групи Єрмака-Расмусена з питань гарантій безпеки. Це також зміцнює Україну, наближаючи нас до ЄС та НАТО, підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини