Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого готуватись у листопаді: де потрібно активізуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готуватись у листопаді: де потрібно активізуватися Україні

У листопаді найвище військово-політичне керівництво може опинитися перед непростим вибором

1 листопада 2023, 16:47
Поділіться публікацією:

Початок нового місяця – традиційний час для прогнозів. Видання "Коментарі" вже опитало експертів, що буде з гривнею, а також щодо викликів, з якими, швидше за все, зіштовхнеться Україна в останній місяць осені. Продовжуємо тему – із військовим, економічним, зовнішньополітичним ухилом.

До чого готуватись у листопаді: де потрібно активізуватися Україні

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Нам доведеться більше замислюватись про оборону

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Минулого року Україна мала деяку перевагу у застосуванні дронів. Але з того часу росіяни суттєво наростили закупівлю та виробництво безпілотників. Мова про десятки тисяч. Особливо небезпечні для нас ZALA Lancet (БПЛА Ланцет), ті ж модифіковані Shahed та інші. Немає сумнівів, що атаки зі їх застосуванням посиляться".

У випуску ракет країна-агресор вийшла до початку широкомасштабної війни, констатує генерал. Він наголошує, що санкції виявилися як сито. Запчастини, електроніка з компаній практично всіх наших країн-союзників стають комплектуючими під час виробництва російських ракет.

"При цьому не відбувається компенсація цього санкційного провалу суттєвим збільшенням постачання озброєнь в Україну, зокрема оборонного плану. Не кажучи вже про наступальні, – наголошує Ігор Романенко. – Росіяни, тим часом, накопичують безпілотники та ракети. Це відчувають наші воїни на фронті, це відчуває і тил, які дедалі частіше атакують БПЛА у комплексі з ракетами різних видів. І в зимовий період будуть удари по критичній інфраструктурі та на полі бою".

Враховуючи, що загальна стратегічна ситуація із забезпеченням України необхідними озброєннями та боєприпасами погіршується, нам, схоже, доведеться більше замислюватись про оборону, а не про наступальні дії, прогнозує генерал. Попереджаючи, що вже у листопаді, ймовірно, вищому військово-політичному керівництву доведеться ухвалювати складні рішення.

Потрібне посилення переговорів із партнерами

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ наголошує, що у листопаді важливо зберегти активність нашої дипломатії на міжнародних майданчиках, а також відповідну активність безпосередньо президента Зеленського.

"Потрібна стала активація теми України. Постійні переговори із партнерами. Лише так ми зможемо отримувати рішення про чергові пакети допомоги. Що дозволяє нам утримувати фронт і тил. Геополітика у нас капіталізується у міжнародну фінансову допомогу, а та – у макроекономічну стабільність, стабільність фінансової системи, економіки як такої. Все тісно переплетено", – пояснює експерт.

Великим позитивом для України, впевнений він, стане подолання своєрідного блекауту, який стався у жовтні у Палаті представників США, яка не працювала близько трьох тижнів. Причому важливо не просто подолати, а й досягти потрібного нам результату в ракурсі голосування за допомогою України.

"Дуже важливо, щоб, як спочатку запропонував Білий дім, допомогу Україні та Ізраїлю було об'єднано у єдиний пакет. Щоб ми мали гарантію, що отримаємо підтримку, незалежно від якихось внутрішньополітичних чинників у США. У цьому плані працює активно наша дипломатія, наше найвище політичне керівництво. Адміністрація президента Байдена чітко дала зрозуміти, що не дасть розділити пакет допомоги. Сподіваюся, республіканці почують це посилання", – зазначає Олексій Кущ.

Україна, продовжує він, має закріпити успіхи, яких було досягнуто у процесі консультацій з країнами Глобального Півдня в рамках обговорень нашої формули миру. Черговим етапом цієї роботи стала нещодавня зустріч на Мальті.

"У зв'язку з конфліктом на Близькому Сході сталася деяка напруга між колективним Заходом, який виступає на боці Ізраїлю, і Глобальним Півднем, який підтримує Палестину. Україна могла серйозно постраждати внаслідок цього протистояння. Втратити частину допомоги країн Глобального Півдня. Нам слід проводити дуже стриману політику щодо Близького Сходу. І абсолютно правильно, що під час недавнього голосування у ГА ООН за резолюцію про припинення вогню у Секторі Газа - Україна утрималася. Тобто не втратила союзників ні в особі Ізраїлю та країн Заходу, ні в особі держав Глобального Півдня. У такому стилі треба діяти і надалі", – вважає експерт.

Короткостроковий прогноз для нас – позитивний

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін зазначає:

"Ми дуже сильно залежимо від макрофінансової допомоги ззовні. І все, що відбуватиметься в Україні, залежить від цього. Поки що я не бачу нічого критичного. Думаю, що ми до кінця року продовжуватимемо отримувати відповідні кошти від держав-партнерів та міжнародних фінансових організацій. Як наслідок – буде більш-менш стабільним той самий валютний ринок".

Але, зізнався експерт, він має песимістичні очікування на наступний рік.

"Варто США почати скорочувати обсяги фінансової допомоги Україні, тут же в цьому фарватері підуть європейці та решта. Що для нас – смерті подібно. Сподіватимемося, цього не станеться. У будь-якому разі, короткостроковий прогноз для нас (як мінімум – до кінця поточного року) – позитивний", – констатує Олег Пендзін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від листопада: з якими викликами зіштовхнеться Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини