Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ворог збільшив ракетні удари по Україні – чим ми можемо відповісти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ворог збільшив ракетні удари по Україні – чим ми можемо відповісти

Зміна тактики росіян пов'язана з тим, що у Кремлі на чолі з Путіним відчайдушно бояться нашого наступу

28 квітня 2023, 12:00 comments1251
Поділіться публікацією:

Росіяни збільшили кількість нічних ракетних ударів по Україні. У ніч на 27 квітня вдарили по житловій багатоповерхівці у Миколаєві. У ніч на 28-е атакували понад 20 ракетами низку міст УкраїниНа Київщині вдалося відбити удари, а в Умані та Дніпрі є жертви. Про що говорять ракетні удари, що почастішали? Чим ми можемо відповісти? Чому Захід не дає нам ВСЬОГО, щоб добити агресора та убезпечити наше небо? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому ворог збільшив ракетні удари по Україні – чим ми можемо відповісти

Удар по Умані. Фото: із відкритих джерел

Розрахунок у ворога на те, що терор змусить керівництво України піти на переговори, погодившись із втратою окупованих територій

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Відносне затишшя щодо ракетних атак по Україні (останнього масованого удару було завдано 9 березня) було пов'язане з тим, що рашисти накопичували ракети з наміром протистояти нашому наступу. Тобто ракети планували використовувати проти зосереджень нашої живої сили та техніки у районі фронту".

Зміна тактики, за словами експерта, пов'язана з тим, що у Кремлі на чолі з Путіним відчайдушно бояться нашого наступу. І хотіли б негайно розпочати переговори про припинення вогню на кремлівських умовах, що б дозволило нашого наступу уникнути.

"Відповідно, посилилася ніби миротворча активність Китаюа водночас інтенсифікувався ракетний терор проти України. Цілком свідомо росіяни б'ють по мирним кварталам, вночі, коли люди точно в квартирах. На жаль, навіть така досконала ППО-ПРО, якою нині володіє Україна, нездатна збити всі ракети, які запускаються по нашій великій території", – зазначає Олександр Кочетков.

Розрахунок у ворога на те, пояснює він, що терор змусить керівництво України піти на переговори, погодившись із втратою окупованих територій.

"Розрахунок варварський, дурний та невиправданий, як і все, що робить недоімперія у спробі знищити Україну", – резюмує аналітик.

Відповісти на російські удари ми можемо тією системою ППО, яку отримуємо від західних партнерів

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, обстріли почастішали, тому що країна-агресор реагує на інформаційну кампанію щодо майбутнього наступу ЗСУІ намагається завдавати ударів на випередження – по місцях зосередження особового складу, боєкомплекту, військової техніки тощо. Протидіяючи тим самим підготовці нашого наступу (контрнаступу). Але потрапляючи при цьому і по цивільним об'єктам, коли, припустимо, відбувається збій системи управління.

"Ракетний голод у противника є, але не такий серйозний, як нам хотілося б. Росіяни перевели свій ВПК фактично на цілодобову роботу. Санкції, звичайно, працюють, але в сучасному глобальному світі їх обходити значно легше, ніж раніше. І привезти ті ж чіпи до РФ – не проблема", – наголошує експерт.

Відповісти на ці удари, продовжує він, ми можемо системою ППО, яку отримуємо від західних партнерів. І яка зараз ставиться на бойове чергування. Вже заступили два дивізіони зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) типу Patriot. Підтягуються IRIS-Т. Все це дозволятиме якісніше закривати небо.

"На жаль, збити все на підльотах не виходить. Україна велика, зробити парасольку над усією країною вкрай складно. Ворог постійно знаходить дірки в нашій системі ППО. Те, що сьогодні збили всі ракети, які прямували на Київ, говорить, що в тому районі (і це логічно – столиця) система ППО більш насичена", – пояснює Олег Старіков.

На його думку, зарубіжні партнери не дають нам всього, що ми просимо, включаючи ті ж сучасні винищувачі F-16, через певну причину.

"Одна з них – ставка все ще робиться на те, щоби ми не програли, але й не перемогли. Захід продовжує побоюватися непередбачуваних наслідків у разі серйозної поразки Росії. Серед причин гальмування з передачею винищувачів F-16 також інженерно-технічна (складності в обслуговуванні), досить тривалий процес навчання. Є й геополітична причина. Принаймні зараз. З урахуванням "миротворчості" країн Глобального Півдня (Азія, Африка, Латинська Америка) на чолі з Китайською Народною Республікою, за підтримки Індії та Франції, посилення Заходом військової компоненти України сучасною авіацією може бути сприйняте як бажання ескалації, – зазначає експерт. – Саме так це викладе російська пропаганда і ті самі держави, які наполягають на якнайшвидшому політико-дипломатичному врегулюванні. Існують побоювання, що в такому разі Китай, який зараз займає нейтральну позицію (чітко акцентуючи необхідність поваги територіальної цілісності та суверенітету всіх країн), може почати співпрацювати з Росією у військово-технічному сенсі, як уже робить Іран. На даний момент, що підтверджує і американська розвідка, немає даних, що Китай постачає в РФ боєприпаси та військову техніку. І щоб Пекін не став відкрито на бік Москви, Захід такий обережний із передачею певних видів озброєнь Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — російські окупанти знову б'ють ракетами: в Умані зруйновано багатоповерхівку – у Дніпрі загинули жінка та дитина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини