Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому США грають на стабільність у РФ – як в цій ситуації бути Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому США грають на стабільність у РФ – як в цій ситуації бути Україні

Путін показав, що він слабкий лідер, а в Росії це не прощається

30 липня 2023, 16:05 comments1222
Поділіться публікацією:

Російська пропаганда, зокрема ультраправого військового інформаційного простору, починає по-іншому висвітлювати події українського контрнаступу, зазначає Інститут вивчення війни (ISW). Йде об'єднання навколо наративів Кремля у стилі – перебільшення втрат української армії та применшення своїх. На цьому тлі безпілотники все частіше атакують Москву, що явно б'є по престижу путінського режиму. А у самого Путіна, на думку того ж ISW, вже немає впевненості в тому, що він може згуртувати російську еліту. Тим часом колишній радник глави Офісу президента України Олексій Арестович вважає, що Захід робить все, щоб врятувати режим Путіна від краху, тому дозованого дає зброю ЗСУ, побоюючись військового розгрому Росії та подальших непередбачуваних наслідків. Як можна зараз оцінити стан російської влади? Чи справді і Захід частково грає з нею у піддавки? Що в цій ситуації слід розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому США грають на стабільність у РФ – як в цій ситуації бути Україні

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Для США саме Китай – основний конкурент і, найімовірніше, потенційний противник, а РФ – країна, гіпотетично здатна стати союзником

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній акцентує, що позиція Західної Європи, США вже давно полягала в тому, що Росія має залишатися цілісною державою, оскільки виконує важливу функцію для Заходу.

"Цієї стратегії сотні років, – пояснює він. – Ще коли формувалась Західна Європа, спочатку Київська Русь, потім Російська імперія стримувала потоки буйних кочівників, які йшли зі Сходу на Захід. Цей функціонал перейшов згодом до СРСР, потім до РФ. Саме тому і зараз Захід тією чи іншою мірою грає на стабільність Росії".

Але, продовжує експерт, якщо для Європи зараз Росія вже є екзистенційною загрозою, а Китай європейці розглядають швидше як партнера, то для США – все інакше.

"Для Штатів саме Китай – основний конкурент і, найімовірніше, потенційний противник, а РФ – країна, гіпотетично здатна стати союзником американців у війні проти китайців. Відповідно, Вашингтон точно грає на стабільність у РФ. І, на відміну від України, там не бажають розпаду Росії. Як наслідок, той самий голова ЦРУ Бернс (колишній посол США в РФ), той самий радник Байдена з нацбезпеки – Салліван – грають саме в таку гру. Їм цікава ослаблена, залежна, але цілісна Росія. В ідеалі – під контролем Заходу, а не на Сході", – розповідає Тарас Загородній.

Якщо говорити про нинішній стан російської влади, то, на думку експерта, червневий рейд Пригожина різко послабив позиції не лише Путіна, а й усієї владної вертикалі.

"Ми бачимо бродіння тут і там. То генерал Суровікін пропадає з радарів, то генерал Попов заявляє про свою незгоду з діями командування. Путін показав, що він – слабкий лідер. У Росії це не прощається. Лідер може бути алкоголіком, кривавим тираном, але — не слабким. Не тим, хто драпає з Москви, коли туди йдуть "поговорити" ті ж вагнерівці. Немає сумнівів, що історія матиме продовження. І це створює дилему в тих же Штатах: чи варто дозволити зберегти режим Путіна, або зробити ставку на когось нового в ім'я збереження цілісності РФ? Я впевнений, що ми побачимо нові бунти. Не обов'язково у виконанні Пригожина, хоч цього виключати не можна. А тригером може стати звільнення ЗСУ Бахмута (заради захоплення якого Кремль поклав десятки тисяч росіян) або вихід наших військових до Азовського моря", – вважає Тарас Загородній.

Він упевнений, що Україні слід менше звертати увагу на думку наших зарубіжних партнерів, а вирішувати свої питання всіма можливими методами. І Захід прийме статус таким, яким він буде на той чи інший момент.

"Якщо коротко – нам потрібно лупити РФ щосили. Переходити на військову економіку, максимально вибудовувати власний ВПК, щоб не залежати від постачання з-за кордону, переносити війну на територію країни-агресора. Бити по ній ракетами власного виготовлення, безпілотниками. Як сьогодні по Москві. Як нещодавно прилітало по Ростовській області", – нагадує експерт.

Тим самим, пояснює він, Україна показує, що вона є гравцем. У тому числі на території РФ. Що саме з Києвом, а не з Москвою, треба домовлятись.

"Ударами Росії ми значно знижуємо її значення як потенційного союзника для США. Показуємо її марність як ресурс. Що питання потрібно вирішувати через Київ. Що ми – круті пацани, які вміють себе поставити на районі. Тоді ставлення Заходу до України буде зовсім іншим, – наголошує Тарас Загородній. — Я не здивуюся, що після таких наших дій нам і зброю даватимуть масовіше, різко виявиться, що немає проблем зі швидкими поставками сюди літаків F-16 і так далі. Ми маємо розуміти, що світ допомагає сильним. А скигликам, які чекають на манну небесну, ніхто допомагати не буде. Як казав Аль Капоне – добрим словом і пістолетом можна досягти значно більше, ніж просто добрим словом".

Оцінювати ставлення російського суспільства до влади практично неможливо

На думку голови Підкомітету Верховної Ради України (IX скликання) з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Сергія Магери, після арешту Стрєлкова-Гіркіна було б нелогічно очікувати, що серед ультраправих росіян не відбудеться зміни подачі висвітлення ходу війни (як вони називають — "сво") ).

"Інстинкт самозбереження підказує їм, що слід відмовитись від критики дій військового командування, а також власне президента. Крім того, за збереження негативних оцінок дій армії, розраховувати на зростання бажаючих взяти участь у війні проти України, не доводиться. І Кремль чітко дав це зрозуміти, – зазначає експерт. – Як дав зрозуміти і те, що має намір збільшити кількість тих, кого кинуть у топку війни".

З нашого боку, наголошує Сергій Магера, важливо демонструвати такі успіхи ЗСУ, щоб приховати поразки окупаційної армії було неможливо. За такого розкладу путінському режиму набрати охочих вирушити в Україну буде в рази важче.

"Оцінювати ставлення російського суспільства до влади практично неможливо. Адже ЗМІ там абсолютно підконтрольні Кремлю та маніпулюють громадською думкою, – пояснює експерт. – Неправильно й сподіватися, що режим Путіна впаде від якихось внутрішніх хвилювань. Нам треба розраховувати винятково на свої сили. Робити ставку на зміцнення ЗСУ. На жаль, наші партнери не встигають за темпами бойових дій із постачанням необхідних нам озброєнь. При цьому ми розуміємо, що лише за необхідної допомоги можемо досягти потрібного нам ефекту".

Тепер знову все бере під свій тотальний контроль пропаганда Кремля

Політичний експерт Світлана Кушнір, характеризуючи ситуацію з владою в РФ, закликає не бути безтурботними – і адекватно оцінювати рівень відданості силової, бізнесової та промислової еліти царю-президенту Путіну.

"Ступінь ця, хай і втратила трохи після раптового стрес-тесту від "жорстокого" бунту Євгена Пригожина, але ще не настільки критично знизилася, щоб ми зараз могли продавлювати ці еліти на предмет зносу путінського режиму", – вважає експерт.

На її думку, те, що у липні у медійному просторі перестали мовити "голоси ПВК "Вагнер" у вигляді лояльних воєнкорів, пригожинський медіахолдинг "Патріот" розформований, а інформаційні "бойові одиниці"-журналісти відправлені у відставку — факт, з яким нам треба працювати.

"Риторика росЗМІ змінилася блискавично. Подивіться, скільки лідерів думок, лібералів, населення засудили ходіння Пригожина до Москви. А тих, хто підтримав його або дозволив собі ганити Путіна за виявлену слабкість — сьогодні публічно садять за ґрати (низка генералів, Гіркін і т.д.), щоб іншим не кортіло починати смуту проти царя-батюшки. До речі, посилання на Білорусь ПВК "Вагнер" – це алюзія на посилання розкольників на Соловки в головах у росіян", – наголошує Світлана Кушнір.

Тепер, продовжує вона, знову бере під свій тотальний контроль пропаганда Кремля. А там, ми ж пам'ятай, "втрат немає", "все йде за планом". Ну, а хаяти наші ЗСУ та Україну загалом кремлівські пропагандисти вміють, тим паче за величезні гроші своїх господарів, зазначає експерт.

"Оцінка ситуації Заходом, як на мене, не є цілком адекватною, – зізналася Світлана Кушнір. – Так, РФ – країна з ядерним потенціалом. Але це не привід продовжувати пошуки "збереження обличчя" Путіна, котрий усім уже показав свій звірячий оскал терориста. Різких висловлювань на адресу РФ ми, Україна, від партнерів чули достатньо. Хотілося б побачити різкі події. А їх якраз і немає. Немає ні нових систем ППО, ні винищувачів F-16. Та й постачання боєкомплектів стали відверто "кульгати". І це при тому обережному успіху та просуванні Сил Оборони України, які бачимо і ми, і аналітики, і західні партнери".

Наша позиція, нагадує експерт, залишається непорушною – вимагаємо від Путіна та Росії загалом забратися самостійно з наших територій, захоплених, починаючи з 2014 року. І потім уже – мирні переговори. Інакше ми маємо шлях військового повернення своєї споконвічної землі, відновлення цілісності та суверенного впливу української Конституції та законів на ній.

"І ми, у будь-якому випадку, рухатимемося своїм шляхом, – упевнена Світлана Кушнір. – Не виключено, що за допомогою збирання нових коаліцій на інших континентах, які допомагатимуть нам – і впливатимуть на позицію російської влади. Іншого шляху у нас як держави немає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за розмовами Путіна про переговори – хто може змусити РФ припинити війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини