Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому розгорілася дискусія навколо наступу ЗСУ – на що роблять ставки Захід та Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому розгорілася дискусія навколо наступу ЗСУ – на що роблять ставки Захід та Кремль

В американських медіа з'являються відверто російські наративи щодо тих чи інших дій ЗСУ та вищого військово-політичного керівництва України

25 серпня 2023, 14:27 comments3291
Поділіться публікацією:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив американським офіційним особам, що наші Сили оборони перебувають на порозі прориву. Тим часом у США деякі політики та аналітики продовжують підштовхувати Україну наступати, закликаючи концентрувати сили на одному (південному) напрямку. А президент Володимир Зеленський жорстко відповідає таким критикам, що ми не маємо наміру перекидати війська зі сходу на південь, фактично віддаючи РФ Донбас, Харків, Дніпро, Павлоград. Про що говорить інформаційна битва останнього часу навколо російсько-української війни загалом та наступу ЗСУ зокрема? Навіщо дехто на Заході, включаючи досить солідні медіа, так відверто підіграє Росії? Що в цій ситуації слід розуміти та робити Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому розгорілася дискусія навколо наступу ЗСУ – на що роблять ставки Захід та Кремль

Контрнаступ ЗСУ. Фото: із відкритих джерел

Спроби інформаційно тиснути на рішення вищого військово-політичного керівництва України робляться, як правило, за гроші Кремля та в його інтересах

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розмірковує так:

"Дуже комфортно сидіти в ложі, спостерігаючи за театром бойових дій. Як казав відомий грузинський поет Шота Руставелі: "Кожен вважає себе стратегом, дивлячись на бій з боку". Ситуацію слід оцінювати як інформаційно-пропагандистську війну. Росія, маючи потужні можливості (кібернетичні, інформаційні, агентурні, лобістські), вживає заходів для того, щоб якось вплинути на Україну та її союзників. Дезорієнтувати, дезінформувати нас. І змусити до дій, які вигідні РФ та її тимчасовому окупаційному контингенту на території нашої країни".

За словами експерта, у подібних публікаціях, які періодично з'являються у таких солідних виданнях як Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, як правило, не посилаються на конкретних офіційних осіб чи військових експертів, а обтічно говориться про якихось чиновників, джерела, які побажали залишитися неназваними. У результаті в американських медіа з'являються відверто російські наративи щодо тих чи інших дій ЗСУ та вищого військово-політичного керівництва України.

"На мій погляд, головне – як реагує публічний офіціоз – Держдеп, Білий дім, Пентагон, керівництво країн-партнерів. А там позиція однозначна – Україні продовжать надавати допомогу, а рішення щодо бойових дій та можливості переговорів перебувають у компетенції української влади", – наголошує Василь Богдан.

Він упевнений, що спроби інформаційно тиснути на рішення найвищого військово-політичного керівництва України робляться, як правило, за гроші Кремля та в його інтересах. Але, зазначає генерал, нам важливіші реальні домовленості та реальні дії. Такі, як нещодавнє відвідування Києва головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі, начальником штабу оборони Великобританії Ентоні Радакін. Як чергова телефонна розмова нашого головкому Валерія Залужного із головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

"Саме в такого роду спілкуванні проводяться необхідні консультації, мозкові штурми, даються певні рекомендації, узгоджуються якісь дії. Але остаточне ухвалення рішень — за українською стороною. Включаючи обрання місця та часу завдання основного удару", – пояснює ветеран зовнішньої розвідки.

Слід розуміти і те, продовжує він, що Україна має 1,2 тисячі кілометрів активного фронту, який ніде не можна послаблювати.

"І дуже точно з цього приводу висловився президент України Володимир Зеленський, пояснюючи, що ми не можемо перекидати війська зі сходу заради спроб здійснення проривів на півдні. Адже це може спричинити втрату частини територій на сході. Наголошую – низка публікацій із критикою української сторони щодо нібито повільних, нерішучих темпів наступу, нібито не тих місць зосередження українських військ – це наративи Кремля. Мета – змусити Україну вчинити так, як вигідно Росії, після чого проривати нашу оборону у тому місці, звідки ми відтягнемо війська. До таких публікацій слід ставитися виважено, критично, тримати в розумі виключно свої національні інтереси, мати постійний контакт з партнерами, які продовжують нам допомагати і підтримувати тенденцію "нічого без України – про Україну". Прекрасно, що наше військово-політичне керівництво має єдину позицію, твердо на ній стоїть – і має сильну підтримку і українського суспільства, і зарубіжних партнерів", – констатує Василь Богдан.

Загострення дискусії щодо темпів українських наступальних дій пов'язане із наближенням електоральних циклів у США та інших країнах

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін думає, що частина дискусії навколо наступу ЗСУ, яка проходить у західних медіа, серед західних політиків, пов'язана з тим, що до цього були перегріті очікування від цього наступу.

"Чомусь подавалося, що він буде швидким, що кардинально змінить розстановку сил на фронті. Що ми стрімко звільнимо Запорізьку, Херсонську області, вийдемо на адмінкордони з Кримом. Насправді, хоч частину території ми деокупували, але відбувається це набагато повільніше, ніж очікувалося. І це визнають навіть наші офіційні особи. Пов'язано це, в тому числі, з недостатньою кількістю озброєнь у ЗСУ, а також з тим, що росіяни, які мали час, збудували найпотужнішу оборону (три лінії, десь більше, десь менше), засіяли підступи до неї мінами", – пояснює експерт.

Він також вважає, що загострення дискусії щодо темпів та ефекту українських наступальних дій пов'язане з наближенням електоральних циклів – і в США, і деяких інших союзницьких країнах.

"Не всі політики, не всі експерти розуміють, скільки Захід ще зможе утримувати таку хвилю підтримки України, яка є. У плані надання нам озброєнь, боєприпасів, фінансів тощо. І це підштовхує їх підштовхувати нас до якнайшвидшої демонстрації якихось успіхів, – зазначає Олексій Якубін. – З іншого боку, якщо ми говоримо про наступальні стратегії, які використовує саме НАТО, вони завжди включають потужне використання авіації. Нам її не дали, лише нещодавно пообіцяли F-16, причому отримаємо їх, швидше за все, наступного року і неясно – скільки. Тож ми наступаємо без активної підтримки авіації. А Росія, своєю чергою, маючи її в достатній кількості, потужно використовує, не даючи нам можливості серйозно наступати".

Є, за словами політолога, інший важливий момент, пов'язаний із військово-промисловим потенціалом.

"На Заході на тлі російсько-української війни останнім часом активно почали розкочогварити свій ВПК. Випуск військової техніки та боєприпасів різко збільшується. І РФ тут за Заходом точно не наздогнати, – упевнений Олексій Якубін. – Фактично розпочалися нові гонки озброєнь. Де час – точно не на боці Росії. Однак у Кремлі, схоже, роблять ставку, що електоральні цикли на Заході вплинуть на їхніх політиків та громадську думку. Що ті підштовхуватимуть Київ до переговорів із Москвою. Сподіваємось, Кремль помиляється, як помилився, вирішивши взагалі напасти на Україну".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у що може перерости БРІКС – чи є перспективи формування сильного антизахідного блоку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 серпня 2023, 14:10

Цілий рік корумповані хвальки, огидні як і всі біля Зе-Ассада, перегрівали очикування. Тепер шукають винного за межами України. Перетворене розкрадачами в мотлох, плодів не дасть.


Новини