Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому росіяни посилюють ракетний терор: як діяти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому росіяни посилюють ракетний терор: як діяти Україні

Використовуючи ракети та дрони, росіяни намагаються знищити чи пошкодити наші військові, промислові, енергетичні об'єкти, тероризують цивільне населення

28 березня 2024, 15:24
Поділіться публікацією:

Другий тиждень поспіль Росія завдає масованих ракетних, дронових і бомбових ударів по Україні. Міністр енергетики України Герман Галущенко запевняє, що метою російських атак 22 березня був тотальний блекаут. Після цього в хід пішли такі новинки як "Циркон" (по Києву), а Харків уперше потрапив під удар КАБ — керованої авіабомби великого калібру. Видання "Коментарі" продовжує аналізувати з експертами особливості повітряної війни, яку активізувала країна-агресор.

Чому росіяни посилюють ракетний терор: як діяти Україні

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

Росіяни продовжать вести "ракетний бліц"

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання) уродженець Маріуполя, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера розмірковує так:

"Війна – це мистецтво можливого. Те, що Росія посилила ракетні обстріли України, означає лише одне – зараз вони на це здатні. Хоча їхні заводи і виробляють ракети в три зміни, досягти запасів, які б дозволили вести повітряну війну такого ж масштабу, як це було восени-взимку 2022 року, ресурсів у них, очевидно, немає. Але зробити кілька потужних ударів є можливість".

Те саме, наголошує експерт, стосується і "Цирконів".

"Це одна з їх найновіших ракет, реальної фотографії якої ми ще навіть не бачили. Вона була прийнята на озброєння Росії менш як два роки тому. "Циркон" у своєму первісному варіанті — це протикорабельна ракета, до того ж, ще й морського базування. Носіїв для неї у Чорному морі немає. Той факт, що столицю вже двічі намагалися атакувати саме ними, свідчить, що ймовірно, росіяни встигли піднакопити запаси цих ракет і розробити для них наземні пускові установки. Великої кількості "Цирконів" у Росії бути не може, як і пускових до них. А ось проводити точкові удари вони, за ідеєю, вже здатні", – пояснює Сергій Магера.

Він нагадує, що причиною активізації ракетних обстрілів України сама Росія назвала удари по їх НПЗ безпілотниками, а також дії російських повстанців на території РФ.

"Хоч це більше схоже не на причину, а на привід, – зазначає нардеп. – Росіяни вели, ведуть і продовжуватимуть "ракетний бліц" проти України просто тому, що вони на це здатні. Використовуючи ракети, вони намагаються знищити чи пошкодити наші військові, промислові, енергетичні об'єкти, тероризують цивільне населення. На їхню людожерську думку, це дозволить досягти їм переваги у війні".

Україні потрібно посилювати ППО, проводити децентралізацію (по можливості) наших промислових та енергетичних потужностей, а також подбати про необхідну кількість укриттів та їх доступність, упевнений Сергій Магера. На жаль, робить висновок він, ракетні обстріли різною мірою інтенсифікації – це, схоже, те, що буде з нами до кінця цієї війни.

Кремль намагається зберегти обличчя перед Заходом

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш вважає, що це ми бачимо демонстрацію можливостей – як реакцію на ескалацію у невигідний для Росії момент.

"Ви знищуєте наші НПЗ – ми завдамо ще більшої шкоди вашій енергетиці. Ви обстрілюєте Бєлгород – ми обстріляємо Київ та Харків. Ви маєте намір надати аеродроми українським F-16, ми покажемо вам, що наші ракети долетять і до вас. Такою є логіка дій росіян, – зазначає Сергій Гармаш. – Судячи з того, що вони застосовують "Циркони", які явно не відповідають заявленим РФ надзвуковим характеристикам (тобто їм не вигідно зараз їх показувати), – Кремль певною мірою змушений активізувати удари саме зараз, щоб зберегти обличчя перед Заходом, і показати своєму населенню, що за нього помстилися. Це не означає, що ми провокуємо їх, адже й без цього вони били по енергетиці, обстрілювали нашу столицю тощо. Це означає, що у повітряній війні ми нав'язали їм свою ініціативу".

Іншими словами, уточнює експерт, ескалацію було здійснено нами в момент, коли вона не вигідна противнику. І тому довелося якось відповісти.

"Зима закінчилася, тому удари по енергетиці не такі ефективні, як вони могли б бути. "Циркони" не готові, а інших ракет, мабуть, недостатньо. Ракети, мабуть, більше потрібні на фронті, де РФ намагається наступати. Але їм доводиться діяти не за їхнім планом, а по-нашому. Доводиться розпорошуватися. Коригувати свої наміри — часто емоційно. Наприклад, розмови про "санітарну зону" та захоплення Харкова можуть мати цілком реальну основу, але ніхто не заперечуватиме, що ці рішення озвучуються та обмірковуються Кремлем під впливом наших дій, тобто Путін діє емоційно. І це добре, оскільки якщо противник діє реактивно, а не ініціативно, то більше шансів, що він припуститься помилки", – наголошує Сергій Гармаш.

Та й, зрештою, всі ці події призвели до активізації Заходу по допомозі нам і підготовці до війни з РФ. Отже, немає лиха без добра, зазначає експерт.

Він констатує:

"Ми не спровокували посилення повітряної війни. Росіяни все одно били б і по енергетиці, і по мегаполісах – це їхній план війни. Але зараз вони роблять це менш ефективно, ніж якби вони ескалували в момент потрібний для них, коли вони були б краще підготовлені до цього, а для нас такі удари були б болючішими, наприклад, — узимку".

Україні слід розпочати виробництво власної зброї промисловим способом

На думку кандидата наук з держуправління Юрія Гаврилечка, насамперед збільшення активності Росії у завданні ударів по території України за допомогою ракет та ударних дронів свідчить про поступову адаптацію російської економіки до санкцій, переведення її на військові рейки та налагодження закупівель мікропроцесорів та радіоелектронних компонентів за кордоном. Оскільки оснащувати ними ракети та дрони силами власного виробництва РФ не здатна.

"Крім того, – продовжує експерт, – можна впевнено говорити про запуск країною-агресором у штатному режимі нових заводів із виробництва ударних дронів – як власної розробки, так і аналогів іранських "шахедів". Що, своєю чергою, свідчить про посилення співпраці Росії та Ірану у військовій сфері".

Тому Україна, на думку Юрія Гаврилечка, має якнайшвидше перевести свою економіку у відповідність до реалій поточного часу, як це передбачено ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зокрема, уточнює він, згідно з п.4 ст.3 суть мобілізації полягає у переведенні національної економіки, органів державної влади, інших держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також адміністративно-територіальних одиниць України на роботу в умовах особливого періоду.

"Крім того, слід нарешті розпочати виробництво власної зброї промисловим способом, – упевнений експерт. – Зокрема домовившись про створення відповідних (можливо спільних) підприємств на території країн-партнерів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка мета нових повітряних ударів РФ по Україні: скільки вони триватимуть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини