Чому Путін уже почав панікувати – що тепер залишається диктатору

Кремлівська верхівка на чолі з Путіним чудово розуміє, що від успіху контрнаступу ЗСУ безпосередньо залежить її подальша доля

Колишній командувач Сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес вважає, що у російського диктатора Володимира Путіна – паніка через наступальні дії української армії, що розвиваються. Російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), впевнений, що Путін оголосить про загальну мобілізацію восени 2023 року. А радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що Путін своєю агресією проти нашої країни прискорив процеси розпаду РФ. Чи згодні з цими твердженнями? Про що говорять путінські заяви та істерики останнього часу (продовжує жити в паралельній реальності, розповідаючи про перемоги РФ, скаржачись, що Захід не розуміє Росію, що це на неї нібито напали чи мало не напали, демонструє готовність продовжувати війну нескінченно, брязкає ядерною зброєю)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли ми завдамо остаточної поразки окупаційній армії на полях битв, це точно виллється в відцентрові процеси всередині РФ

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так:

"У Путіна немає іншого виходу, окрім як робити подібні заяви. Він чудово розуміє, що від успіху контрнаступу ЗСУ безпосередньо залежить його подальша доля. І що поразка російської армії на полях боїв в Україні, деокупація всіх наших територій призведуть до хвилювань усередині РФ. Все це загрожує або палацовим переворотом, або громадянською війною, що вже траплялося в російській історії, у тому числі минулого століття".

Тому, продовжує політолог, варто спокійно сприймати подібні заяви, не надаючи їм серйозного значення.

"Скоріш за все Путін буде змушений оголошувати додаткову мобілізацію, як заявляє Гіркін. Можливо, навіть раніше, ніж восени. Все залежатиме від темпу та успіхів наступальних операцій з боку ЗСУ", – пояснює Максим Ялі.

На його думку, затягування військової агресії проти України підвищує ризики заколоту та громадянської війни у самій РФ.

"У міру зростання втрат, у міру того, як російські військові, які брали участь у боях в Україні і зуміли повернутися додому, будуть розповідати, що відбувається насправді, як до них ставиться військове керівництво, в яку м'ясорубку жбурляє, негативні до Кремля настрої будуть зростати. І, коли ми завдамо остаточної поразки окупаційній армії на полях битв, це точно виллється в відцентрові процеси всередині РФ, до бунтів і битв уже там, причому між росіянами та росіянами, як це вже відбувалося в Бєлгородській області", – прогнозує Максим Ялі.

Нова мобілізація в РФ ще більш розхитає і так розхитану систему

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що російське керівництво справді перебуває у розгубленості. Звідси й заяви, які все більш явно розходяться з реальністю.

"Наш наступ, хоч і повільно (що абсолютно прогнозовано, оскільки росіяни кинули багато ресурсів на створення низки потужних ліній оборони, тотальне мінування), але йде. Неухильно. На різних ділянках різний поступ, але загальна картина однозначна – щодня деокупованих територій стає більше, як і втрат у стані супротивника. І це примітний факт – втрати російської армії, що обороняється, перевищують втрати наступальної – української. Безумовно, рос-пропаганда, включаючи керівників країни, розповідає про нібито величезні втрати ЗСУ, про сотні підбитих "Леопардів", десятки знищених систем "Петріот". До реальності це не має жодного відношення", – наголошує експерт.

А реальність, продовжує він, така, що росіяни відступають по всіх фронтах.

"І що залишається Путіну? Тільки екоцид та ядерний шантаж. Саме про це – заява президента Джо Байдена, що РФ може використати тактичну ядерну зброю (ТЯЗ). Крім того, Кремль розміщує ядерне озброєння у Білорусі. І справді може оголосити всеросійську мобілізацію. Але всі ці сценарії лише погіршуватимуть положення Путіна та країни-агресора загалом", – упевнений Ігор Петренко.

Він зазначає, що за спробу використати ТЯЗ росіян чекатиме нищівна відповідь не лише Заходу, а й усього цивілізованого світу. Той же Китай уже неодноразово робив відповідні попередження.

"Так Путін остаточно поставить хрест на будь-якій дипломатії. Він уже зараз нерукостислий для Західного світу та частини інших країн. А так – і він, і вся РФ опиняться в цілковитій ізоляції під новими небувалими санкціями, а створення трибуналу над військово-політичним керівництвом РФ різко прискориться, – прогнозує експерт. – Якщо говорити про можливу мобілізацію, треба розуміти, що навіть у нинішніх російських військ рівень морально-психологічного стану вкрай низький. Вони біжать, здаються, дезертирують. Розуміючи, що керівництво кидає їх напризволяще. І не розуміючи, за що воюють. А загальна мобілізація - це напрям у лад людей, у яких взагалі немає стимулу воювати. Кількість, то збільшиться, а якість стане ще гіршою. До того ж розпочнуться внутрішні хвилювання".

Вже зараз, наголошує Ігор Петренко, у росіян великі проблеми з матерями, дружинами загиблих. А просто зеків для фронту вочевидь не вистачає. Той-таки Бахмут, за деякими оцінками, коштував росіянам близько 60 тисяч лише "вагнерівців". І чутки про те, як використовують завербованих ув'язнених ("як гарматне м'ясо") точно не збільшують відсоток охочих достроково вийти на таку "волю".

"Ну, а нова мобілізація ще більше розхитає і так розхитану систему, – вважає експерт. – Особливо, коли свіжомобілізовані опиняться на полі бою – і почнуть повертатись додому у вигляді трупів чи калік. Все це буде новим серйозним ударом по режиму Путіна. І у Кремлі не можуть цього не розуміти. Поки що серйозних випадків невдоволення в РФ немає. Хоча, безперечно, на рівні регіональних еліт існує тренд на критичне ставлення до центру. Однак у публічній площині про це не кажуть. Поки що... При цьому саме регіони, особливо національні утворення, – порохова бочка для РФ. І на фоні ослаблення путінського режиму відцентрові настрої посилюватимуться. Плюс – поразки російської армії призводитимуть до збільшення "терок" у силовому блоці. Посилиться пошук "цапів-відбувайлів". Що провокуватиме нові чвари, розколи, протистояння між ФСБ, Міноборони, приватними військовими структурами. З усіма витікаючими. Скоріше силовий компонент, ніж цивільний, матиме суттєвий вплив на майбутнє путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" - загроза застосування Путіним ядерної зброї: що стоїть за попередженням Байдена.