Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому не припиняють качати тему переговорів РФ та України – чи є перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не припиняють качати тему переговорів РФ та України – чи є перспективи

Той, хто зможе модерувати припинення війни в Україні, продемонструє свою ключову роль у світовій політиці

12 червня 2023, 16:18
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у відповідь на продукування "мирних планів" індонезійського, бразильського, африканського та іншого виготовлення заявив, що будь-який переговорний процес із нинішнім московським режимом неможливий. Про те, що передумов для переговорів немає, заявляють і в Кремлі. Однак "миротворці" ніяк не вгамуються. Про що говорять їхні потуги? Які перспективи переговорів між Києвом та Москвою? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому не припиняють качати тему переговорів РФ та України – чи є перспективи

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Будь-яким переговорам має передувати виведення всіх російських військ із усіх українських територій

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов наголошує, що конфлікт давно вийшов за межі війни між Росією та Україною.

"Це конфлікт світового значення. Він обговорюється як одна з ключових тем на таких міжнародних майданчиках як саміт "Великої двадцятки", саміт "Великої сімки". Тому той, хто зможе модерувати його припинення – продемонструє свою ключову роль у світовій політиці", – наголошує експерт.

Звідси, пояснює він, ті чи інші ініціативи, які виходили спочатку від провідних країн ЄС, від Туреччини, потім – від Китаю, пізніше від Ватикану.

"Всі вони намагаються стати модераторами переговорного процесу, який рано чи пізно розпочнеться, – зазначає Кирило Сазонов. – Звісно, в гру намагаються включитись і постаті меншого масштабу, аби привернути до себе увагу. Це і сім лідерів Африканських держав, і угорський прем'єр Орбан та інші. При цьому їхні зусилля продиктовані часом не лише бажанням якось заявити про себе, підкреслити свою роль, а й тим, що вони ангажовані Москвою. Та давно хоче вивести Київ на переговори, але винятково на своїх умовах. У стилі – давайте обговоримо, що з окупованого (і навіть не окупованого) Росія залишить собі. Київ на такі "пропозиції" давно дав чітку відповідь у вигляді мирного плану президента Зеленського. Будь-яким переговорам має передувати виведення всіх російських військ із усіх українських територій. А потім обговоримо питання компенсації збитків, суду над військовими злочинцями, гарантії безпеки".

Такі стартові позиції сторін не стикаються. А тому всі "миротворчі ініціативи" на даний момент — це струс повітря, упевнений політолог. Поки немає передумов до якогось рішення, сідати за стіл переговорів немає сенсу, констатує він.

Багато хто хоче посилити свої позиції після завершення російсько-української війни

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає очевидним, що будь-які "мирні ініціативи" не мають зараз жодних перспектив.

"Українська сторона сподівається зміцнити свої позиції, якщо наступ буде вдалим. Росіяни мають кардинально протилежні плани, – пояснює він. – Відповідно, поки немає результатів наступу, жодна зі сторін не має аргументів для того, щоб сідати за стіл переговорів. Київ чітко дав зрозуміти, що має намір повернути під контроль усі українські землі. Москва постійно твердить, що на таке не погоджується. У результаті все вирішується на полі бою".

Щодо параду миротворців, у кожного на те є свої причини, упевнений експерт.

"Ті ж африканські країни, які мають намір щось запропонувати в цьому ракурсі ("щось" – явно з кремлівськими мотивами), вирішують таким чином власні проблеми. Адже вони одержують від РФ певні "плюшки". У різній формі. Наприклад, як безкоштовні добрива. Такий собі вид хабара", – зазначає Борис Кушнірук.

Крім того, продовжує він, слід розуміти, що і світ як такий змінився. Це не часи Другої світової, коли були чіткі сторони конфлікту, а інші держави залишалися ніби осторонь. Нині все глобалізовано.

"І наша війна так чи інакше стосується всіх, – акцентує експерт. – І багато хто хоче посилити свої позиції після неї. Незалежно від результату. Тому і продукують ті чи інші плани, сподіваючись, що виявляться потім, після закінчення цієї війни, запрошені для обговорення побудови нової системи глобальної безпеки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить пожвавлення на фронті – у чому помилився Захід щодо контрнаступу ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини