Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому найближчі місяці будуть критично значущі: що потрібно робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому найближчі місяці будуть критично значущі: що потрібно робити Україні

Ворог цілком може спробувати виконати свій план щодо виходу на адмінкордони Донецької та Луганської областей

27 березня 2024, 12:40 comments4577
Поділіться публікацією:

З'являється все більше тривожних повідомлень, що новий потужний натиск російської армії на фоні нестачі бійців та снарядів у ЗСУ, у найближчі кілька місяців може пробити українську оборону. У той же час, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Міноборони Росії формує резерви для підтримки поточних військових операцій в Україні. Але навряд ці з'єднання зможуть виконувати масштабні наступальні операції. Чого і чому чекати на фронтах у найближчому майбутньому (до кінця весни)? Які рішення сторін конфлікту та їхніх союзників можуть серйозно вплинути на ситуацію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому найближчі місяці будуть критично значущі: що потрібно робити Україні

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Має величезне значення, чи буде розблоковано американську допомогу

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан попереджає, що на Україну чекають два-три критично значущі місяці, причому в багатьох змінах.

По-перше, зазначає він, має велике значення, чи буде розблоковано американську допомогу.

"Без цього можемо втратити ще якісь території. Мова не про облцентри типу Сум чи Харкова. Але ворог цілком може виконати свій план щодо виходу на адмінкордон Донецької та Луганської областей", – вважає експерт.

По-друге, продовжує він, незабаром масово почнуть надходити снаряди, які знайшли для нас Чехія та інші учасники коаліції із закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС.

"Це серйозно покращить наші позиції на фронті. Адже вже зараз, за деякими даними, ситуація з боєприпасами у нас почала покращуватись. Що дозволить спокійніше планувати операції на два-три місяці наперед. Розуміючи, що постачання – на потоці", – пояснює Вадим Трюхан.

По-третє, наголошує він, до кінця весни-початку літа ми зрозуміємо (хоча б частково) істинність намірів Путіна після переобрання.

"Він знову підняв ставки у війні проти України та всього демократичного світу, вдаривши по Києву новими (дорогими, дефіцитними) ракетами типу "Циркон". Чи піде далі? Чи продовжуватиме знищувати нашу критичну інфраструктуру? Нещодавнім ударом по ДніпроГЕС російський диктатор дав зрозуміти, що він готовий перетинати нові червоні лінії. Не виключено, що віддасть наказ добити ДніпроГЕС або вдарити по ядерних об'єктах", – вважає екс-дипломат.

По-четверте, швидше за все, у квітні буде нарешті проголосований Радою закон про мобілізацію.

"І тут важливо – якою буде реакція суспільства, наскільки швидко та якісно вдасться поповнити лави захисників України. Не секрет, що Сили оборони відчувають нестачу особового складу, як і боєприпасів, озброєнь", – наголошує експерт.

По-п'яте – питання зміцнення нашої ППО. Чи поставлять нам нові системи, нові боєкомплекти, довгоочікувані літаки. Адже, якщо інтенсивність обстрілів з боку РФ продовжить наростати, впоратися з ними буде складно, зазначає Вадим Трюхан.

"Залежно від того, як вирішуватися ці п'ять питань, розвиватиметься і ситуація на фронтах", – упевнений він.

Наше завдання – створити у РФ максимальний хаос

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній зазначає:

"Зрозуміло, що Росія намагається реалізувати свою стратегію знищення України. Крити ракетами, дронами та бомбами, накопичувати нові резерви для наступу. Нам же слід менше розраховувати на партнерів, не слідувати побажанням у стилі "не бити по території РФ загалом і НПЗ зокрема", а брати і знищувати в країні-агресорі все, що вважаємо за потрібне. Включаючи нафтогазову структуру, яка живить цю війну. Включно з портами Новоросійська".

Наше завдання, наголошує експерт, – створити в РФ максимальний хаос, знищувати можливості фінансувати агресію. Діяти виходячи зі своїх національних інтересів.

Безперечно, продовжує Тарас Загородній, необхідно активізувати власний військово-промисловий комплекс, вливати туди додаткові гроші.

Кабміну, за його словами, необхідно забезпечити програму кредитування ВПК через програму 5-7-9. Плюс – максимально забезпечити таємність підприємств цієї сфери, зокрема митних декларацій по лінії Міноборони. Плюс – страхування підприємств ВПК з боку держави, компенсація витрат на відновлення у разі ворожих ударів.

"Тоді ситуація у нас буде кращою, – упевнений експерт. – Чим більше ми будемо незалежними від інших, тим більше нам прагнутимуть допомогти, відчуваючи в Україні сильного та самостійного гравця".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому США просять Україну не бити по російських НПЗ: що дивує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 березня 2024, 13:02

Американську допомогу все одно розкрадуть. В нас нацпам'яті вистачає - нею і будемо воювати. На дарма ж ми все це лахміття діставали. Де там наші пихаті нацисти-месії? Дорозкрадались? Ніхто не хоче ставати на сторону якогось Зла, бо питання стоїть на знищення. Або те Зло, або інше Зло. Юдейці, які спровокували це, свою справу знають.


Новини