Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому контрнаступ ЗСУ все ще на малих оборотах – як може допомогти Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому контрнаступ ЗСУ все ще на малих оборотах – як може допомогти Захід

Нестача необхідних видів озброєння, потужні зміцнення противника, і нерідко погодні умови стримують ЗСУ

3 липня 2023, 19:52
Поділіться публікацією:

Українські війська вже близько місяця проводять наступальні та контрнаступальні операції. Виникають серйозні труднощі через низку вагомих факторів, включаючи погодні умови, брак необхідних озброєнь та боєприпасів, на чому наголосив головком ЗСУ Валерій Залужний. Крім того, зволікання з постачанням необхідних нам наступальних видів озброєнь дозволило російським окупантам створити дуже потужну ешелоновану оборону. Що можна зараз сказати про ситуацію на військовому та дипломатичному фронтах? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому контрнаступ ЗСУ все ще на малих оборотах – як може допомогти Захід

Контрнаступ ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Є безліч факторів, які заважають нашим наступальним діям бути ефективнішими

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Наша армія демонструє всьому світу свій професіоналізм та високий рівень підготовки. І це постійно пыдкреслюють представники НАТО, коментуючи наступальні дії ЗСУ, які відбуваються у дуже складних умовах".

За словами Катерини Коваль, українська нація, президент, його офіс, військове командування, вся армія роблять максимум можливого, щоб перемогти у цій війні.

"Є безліч факторів, які заважають нашим наступальним діям бути ефективнішими. Це і брак потрібних видів озброєння, і сильні зміцнення супротивника, і часто — погодні умови. Але ми проводимо відповідний аналіз ситуації – і діємо таким чином, щоб досягати найбільшого ефекту, максимально зберігши життя наших воїнів. Йдеться як про оборонні, так і про наступальні дії", – наголошує експерт.

Вона наголошує, що і на міжнародному фронті Україна демонструє успіхи. Наша країна вже фактично стала флагманом нової глобальної системи безпеки. А більшість цивілізованих держав підтримують нас у боротьбі із російським агресором.

"Це видно, наприклад, за результатами чергових зустрічей у форматі "Рамштайн" (є рішення щодо надання нам винищувачів F-16, навчання наших пілотів). Ми розуміємо, що це питання не днів чи тижнів. Але процес уже запущений – і відповідні структури постійно проводять переговори із союзниками, щоб його прискорити, – запевняє Катерина Коваль. – Також проводяться постійні консультації щодо саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі. Є надія, що буде продемонстровано підтримку євроатлантичних устремлінь України, виділено нові пакети допомоги. Рішення про надання нам натовських винищувачів – вже велике зрушення. Впевнена, будуть й інші. Українці вже довели, що неможливе цілком може стати можливим".

Без західної підтримки ми навряд чи здатні повноцінно протистояти РФ

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що на дипломатичних фронтах Україна все голосніше потребує озброєнь. І багато озброєнь.

"Цьому, зокрема, було присвячене недавнє інтерв'ю головкому ЗСУ Валерія Залужного виданню The Washington Post. Зазначу, що він – правильний генерал. Той, хто розуміє, що будь-яка інформаційна активність не може йти врозріз з офіційною позицією вищого політичного керівництва. Тож це інтерв'ю було абсолютно правильно заплановано – і правильно подано", – наголошує експерт.

Водночас, продовжує він, постійним порушенням питання необхідності поставок нам більшої кількості озброєнь, Україна певною мірою намагається загасити зустрічні питання країн-союзниць. У стилі – а, що з тим озброєнням, що вже було надано? Як воно було використано? Чи не було помилок у використанні?

"Але поки Україна створює інформаційний шум навколо наступу та контрнаступу, наші союзники не педалюватимуть питання звітності щодо озброєнь, які вже нам передали, – вважає Микола Мельник. – На жаль, місяць наступальних дій показав, що є проблеми, пов'язані з логістикою допомоги, що надається. Як з'ясувалося, Україні можна передати танки Leopard, але ж їх треба ремонтувати. Танки, навіть такі потужні, після влучення САУ або підриву на чотирьох-п'яти мінах, потребують ремонту. На жаль, необхідного хаба досі немає. Він тільки має створюватися у Польщі. Що також свідчить про те, що ні Україна, ні союзники не переймалися наперед даною проблемою".

Слід визнати, зазначає експерт, що без західної підтримки ми навряд чи здатні повноцінно протистояти РФ.

"У нас досі немає патронного заводу! Те саме щодо артилерії, а також багатьох інших сфер ВПК, які знаходяться, м'яко кажучи, не в кращому стані. Тому, щось вимагаючи (і правильно роблячи акценти), слід і самим вживати певних заходів для виробництва того, що можемо, безпосередньо в Україні – у належних захищених місцях", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає на путінський режим найближчі кілька місяців – чим зараз зайняті російські еліти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини