Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чим закінчаться псевдореферендуми росії - про що говорять ядерні погрози путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчаться псевдореферендуми росії - про що говорять ядерні погрози путіна

Після 30 вересня стане зрозумілим, наскільки далеко готова зайти Росія у своїй авантюрі з новою анексією частини території України

26 вересня 2022, 14:05 comments1228
Поділіться публікацією:

Топ-темою останнього тижня вересня, безперечно, будуть так звані "референдуми", затіяні Росією на тимчасово окупованих територіях України. А також їхнє можливе визнання владою країни-агресора з включенням до складу РФ. І все це – на тлі ядерних погроз, якими сиплять російські офіційні особи. Президент України Володимир Зеленський вже зазначив, що подібними кроками Кремль надіслав небезпечний сигнал про те, що не має наміру припиняти війну та вести переговори про мир на адекватних умовах. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати те, що відбувається з експертами.

Чим закінчаться псевдореферендуми росії - про що говорять ядерні погрози путіна

Референдум у окупації. Фото: GETTY IMAGES

Не можна виключати, що якщо ЗСУ продовжать активні наступальні дії, витіснивши РФ, наприклад, з Херсонської області, Кремль у відчаї може піти на застосування тактичного ядерного озброєння

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов ділиться такими роздумами:

"Щодо застосування/не застосування Росією ядерної зброї можна довго сперечатися – блеф це чи реальна загроза. Нагадаю, що сам факт широкомасштабної війни до 24 лютого також сприймався як утопія, блеф, фантастика. Тож виключати нічого не можна".

На думку експерта, варто дочекатися результатів т.зв. "референдумів" і реакцію цього російських Держдуми, Радфеда, Кремля. Найімовірніше, вони підуть на анексію частини територій чотирьох областей України – Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської.

"Після цього буде зрозуміло, як розвиватимуться події далі. Чи РФ загрожуватиме Україні, що у разі обстрілу "новоруських територій" вона може задіяти ядерну "захисну" стратегію – чи не буде? Чи стануть західні партнери наполегливо сідати за стіл переговорів – чи не стануть? Не можна виключати, — продовжує Кирило Молчанов, — якщо ВСУ продовжать активні наступальні дії, якщо РФ заженуть у кут, витіснивши, наприклад, з Херсонської області, Кремль у відчаї може піти на застосування тактичного ядерного озброєння. Також це залежатиме від реакції Західного світу. Чи стануть там підвищувати ставки, обіцяючи удари у відповідь по російських територіях – або знизять розпал і робитимуть ставку на дипломатію".

Поки що, на жаль, можемо зробити висновок про те, що ескалація найближчим часом цілком можлива, констатує експерт.

Перед російським вождем стоїть завдання припинити бойові дії до початку листопадового саміту Великої 20-ки

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко нагадує, що на нещодавньому саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) обговорювалися питання безпеки та театру воєнних дій, ситуація в Україні через російське вторгнення.

"Досить однозначно з боку керівництва Індії та Китаю на адресу російського лідера звучали вимоги щодо досягнення миру, припинення війни. В аналогічному ключі представники цих країн висловилися і на Генасамблеї ООН минулого тижня. Адже російська агресія в Україні негативно впливає на економіки азіатських країн, актуалізуються питання продовольчої безпеки, безробіття, санкцій", – пояснює Юлія Тищенко.

Так чи інакше, констатує вона, перед російським вождем стоїть завдання припинити бойові дії до початку листопадового саміту Великої 20-ки.

"Путін інтерпретував це на свій лад, оголосивши "часткову мобілізацію" в Росії та відкрито застосовуючи ядерний шантаж, продовжуючи політику спроб анексії української території, проводячи незаконні "референдуми" на частині захопленої РФ української території. Він піднімає ставки свідомо, – упевнена аналітик. – Відбувається небезпечна ескалація. Українська сторона заявляє, що спроби анексії наших територій фактично закривають будь-які можливості для переговорів. Росія ж, схоже, зацікавлена ​​у подальшому шантажі українського керівництва. У будь-якому випадку, наскільки відкритим залишається вікно для переговорів, стане зрозумілішим після 30 вересня, часу, коли може плануватися виступ Путіна щодо рішень про "приєднання до РФ" ОРДЛО, частини Херсонської та Запорізької областей".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, яка доля чекає на мобілізованих у Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 вересня 2022, 13:21

Дивно! Фейкові референдуми, а скільки страху перед ними. Невже не корумпована країна могла б боятись такого? Тільки влада, яка звикла жити шахрайством, боїться собі подібних. Ще і тої самої віри. Розкрадати Україну, понад усе!


Новини