Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи здатна Росія переламати ситуацію на фронті – чи справді війна завершиться цього року
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи здатна Росія переламати ситуацію на фронті – чи справді війна завершиться цього року

Найближчим часом варто очікувати від Росії ударів, що відволікають, і маневрів, у тому числі, в інформаційному плані

16 січня 2023, 14:42 comments1173
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) пишуть, що Росія хоче протягом півроку перехопити ініціативу та покласти край контрнаступальним успіхам України. Також наголошують, що за останні 11 місяців країна-агресор не змогла досягти більшості своїх основних оперативних цілей в Україні. Як події можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Чи є можливість покласти край війні цього року? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи здатна Росія переламати ситуацію на фронті – чи справді війна завершиться цього року

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Найближчим часом розпочнеться активізація бойових дій на трьох стратегічних напрямках

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює:

"Після програшу літньої військової кампанії 2022 року, найвище військово-політичне керівництво РФ провело засідання з командуванням збройних сил, а також перепризначило керівників для проведення т.з. "спеціальною військовою операцією". Керувати нею поставили начальника Генштабу Валерія Герасимова, заступниками якого стали командувач військово-космічними силами Сергій Суровікін (раніше обіймав посаду командувача окупаційних військ, тепер відповідатиме за східний напрямок), головком сухопутних військ генерал Олег Салюков (відповідатиме за північне угруповання) і зам. генерал-полковник Олексій Кім (відповідатиме за південь). Тобто Путін пішов ва-банк, призначивши для вирішення політичних питань РФ в Україні свій найкращий генералітет. Приблизно в середині грудня, під час відвідування штабу т.зв. "СВО" у Ростові-на-Дону, він вислуховував тоді ще командувача "спецоперації" Суровікіна та командувачів різних напрямків. І, мабуть, тоді Путін затвердив задум проведення ЗС РФ зимової військової кампанії. А план затвердили вже на розширеній колегії МО, яка відбувалася наприкінці грудня".

На думку Олега Старікова, найближчим часом розпочнеться активізація бойових дій на трьох стратегічних напрямках (схід, північ, південь). Де буде спрямування головного удару – сказати складно, зазначає він. Очевидно, відбудуться удари, що відволікають, відволікаючі маневри, в тому числі, в інформаційному плані, який правильно називається "інформаційне забезпечення місця проведення майбутніх бойових дій". Нині йде накопичення особового складу, ресурсів, навчання. А також узгодження всіх військових питань для виконання головного плану супротивника – завдання основного удару.

"Малоймовірно, що це станеться з півночі, з Білорусі, де угруповання російських військ зараз становить близько 10 тисяч. Таким контингентом не наступають. Але "рух", різного роду навчання за типом авіаційних, що стартували сьогодні, там не припиняться. Це все робиться для відволікання наших збройних сил, наших резервів. Щоб їх неможливо було перекинути на ділянки, де йдуть запеклі бої та де можливий новий головний удар з боку РФ", – розповідає експерт.

А ось на сході, у Донецькій та Луганській областях, угруповання супротивника дуже серйозне. Там триватимуть серйозні бойові дії в районах Авдіївки Соледара, Бахмута, Сватового, Кремінної, Вугледара, прогнозує Олег Старіков.

"Що стосується півдня, де за угруповання росіян тепер відповідає генерал-полковник Олексій Кім, який вважається одним із найкращих воєначальників РФ, там поки що в сенсі наступальних дій якесь затишшя. Обстріл триває постійно, особливо дістається Херсону, періодично – Запоріжжю. Але ніхто не наступає. І це підозріло. Слід звернути особливу увагу на цей напрямок. Розвідспутинки повинні відстежувати переміщення росіян. Є велика ймовірність, що удар буде саме звідти", – наголосив експерт.

Він також закликає відкинути ейфорію щодо "ефекту Херсона", звідки восени вдалося відтіснити супротивника.

"Шапкозакидництво, спрощенство, поверхове ставлення до ворога – небезпечні та чреваті важкими наслідками. Нам слід готуватися до найжорстокіших боїв у зимовій операції 2023 року, яка матиме стратегічний характер", – попереджає Олег Старіков.

У жодній із сторін на даний момент немає достатньо кількостей сил і засобів, щоб досягти своїх цілей військовим шляхом

На думку політолога, бійця 112 бригади Сил ТрО ЗСУ Максима Степаненка, варто погодитись з останніми оцінками аналітиків ISW. Але при цьому їхні прогнози про можливі сценарії розвитку подій у війні РФ проти України – досить рамкові.

"Очевидно, що РФ за майже рік своєї триденної спецоперації не змогла досягти цілей, які ставила. При цьому намірів відмовлятися від своїх маніакальних бажань щодо підкорення України країна-агресора не має, – зазначає експерт. – Конфлікт не можна вважати замороженим, згаслим. Ідуть важкі бої. І Росія робить спроби досягти успіху в тактичному становищі, зокрема, на Донбасі – на Бахмутському та Соледарському напрямах. Але завдяки неймовірним зусиллям наших сил оборони вдається стримувати постійні масовані атаки противника".

У РФ, продовжує Максим Степаненко, недостатньо резервів, щоб задавити і проломити хоча б цей напрямок. Не кажучи вже про інші (Запорізький, Харківський), а тим більше – про маневри, що відволікають.

"Спроби переламати ініціативу робили росіяни вже не раз. Але у червні нашим силам оборони вдалося зупинити загарбника, а потім і відкинути на Херсонському та Харківському напрямках, – нагадує політолог. – Зараз "спека" на півночі Донеччини. Бахмут перетворився, по суті, на другий Маріуполь. Хоча умови ведення боїв там зовсім різні. Маріуполь – величезне місто з промзоною, де можна було сховатися. У Бахмуті такого роду укріплених місць не так багато. Не кажучи про те, що його практично знищено".

Щодо можливостей завершення війни у 2023 році, реально розраховувати на це поки не доводиться, вважає Максим Степаненко.

Він акцентує, що жодна зі сторін на даний момент не має достатньо кількостей сил і засобів, щоб досягти своїх цілей військовим шляхом. А дипломатичне врегулювання – не є зараз можливим. Ні Київ, ні Москва не збираються капітулювати. Відповідно, резюмує експерт, поточний рік буде важливим для нас у контексті збереження позицій та накопичення резервів для подальшого розвитку успіху України.

"Росія ж потребує підвищення мотивації своїх "солдатиків", які після тривалого періоду неуспіхів перебувають у ментально жалюгідному стані. І для Кремля важливо перехопити ініціативу, заклавши фундамент для (як вони сподіваються) розвитку своїх успіхів. По собі знаю, що коли довго доводиться відходити, це важко в моральному плані для особового складу. При цьому питання мотивації в Україні не стоїть. Ми захищаємо свою землю, свої будинки, сім'ї. Але нашою слабкістю залишаються мізерні економічні можливості самої України. І одним із ключових завдань є посилення дипломатичної роботи, підтримка консолідації наших партнерів, збільшення постачання озброєнь в Україні. Також слід усіма можливими способами домагатися посилення санкцій проти РФ. Вони не можуть вважатися достатнім, поки не досягли своєї мети – виведення російських військ з усіх наших територій", – зазначає Максим Степаненко.

Хорошим знаком для нас, на його думку, є рішення партнерів розпочати передавати ЗСУ наступальну техніку, включаючи танки. Але поки що, наголошує політолог, озвучується мала кількість, недостатня для широкомасштабних наступальних дій щодо деокупації нашої території. Але сигнал позитивний, як і постачання нам нових засобів ППО/ПРО.

"Було б чудово, якби США посилили нашу армію винищувачами F-16, що дозволить розраховувати на ефективніші наступальні дії, – вважає експерт. – Резюмуючи: дипломатичний фронт, відновлення свого економічного потенціалу, формування військового резерву для проведення наступних наступальних дій ЗСУ – у пріоритеті".

Єдине, на що може піти РФ – мобілізувати ще більше людей із вулиці

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун вважає, що РФ найближчими роками (а в ідеалі – ніколи) не зможе накопичити такий потенціал та можливості для ведення активних бойових дій, які були у неї на початку широкомасштабної агресії, у лютому 2022 року. З такою кількістю професійних кадрів та озброєння (як особистого, так і важкого, включаючи ракети, артсистеми тощо).

"При тому, що Україна утилізує живу силу та озброєння ворога щодня – і у величезній кількості. А сама зміцнюється завдяки допомозі західних партнерів, – наголошує експерт. – За рахунок чого Росія має намір перехоплювати ініціативу? За рахунок навали мобілізованих – слабо навчених та абсолютно невмотивованих? За рахунок допомоги Ірану та Північної Кореї озброєннями? Це точно не ті сили та засоби, які здатні допомогти агресорові переламати хід війни. Скоріше, у РФ традиційно видають бажане за дійсне. Так, там відбувається певна зміна тактики, тасують військове командування. І це точно не через успіхи, а через провали росіян на полі бою. Кремлю доводиться переглядати спосіб ведення війни. Але критично він уже не здатний вплинути на ситуацію. Єдине, на що може піти РФ – мобілізувати ще більше людей з вулиці, які йтимуть у бій без відповідного обладнання та мотивації".

До того ж, продовжує Максим Джигун, війна – це завжди і про економіку, про розрахунок, про вміння системно працювати за будь-яких умов. Росія, впевнений він, стрімко втрачає таку можливість. Її бюджет просідає, військово-промисловий комплекс не здатний виготовляти у необхідній кількості військову техніку, снаряди, ракети. Особливо з огляду на те, що частина комплектуючих імпортувалася з країн Заходу чи Азії. Тепер до них немає доступу. Натомість є проблеми із продажем нафти, газу, інших традиційних джерел наповнення держбюджету.

"Констатуючи: не бачу, яким чином РФ може кардинально змінити ситуацію на фронті. При цьому нам, безперечно, слід бути максимально обережними, адже ми маємо справу з непередбачуваним, жорстоким ворогом, – попереджає політолог. – Але не слід і панікувати, тим більше після того, що ми вже пройшли".

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна: до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини